Tujina

Ob iranski obali potonila ladja Združenih arabskih emiratov s 30 člani posadke

Teheran, 17. 03. 2022 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob iranski obali je potonila ladja Združenih arabskih emiratov s 30 člani posadke, je sporočila iranska uradna tiskovna agencija IRNA. Agencija je sporočila, da je bila ladja okoli 48 kilometrov oddaljena od iranskega pristanišča Asaluje v Perzijskem zalivu.

Pomorske oblasti za potopitev ladje krivijo slabo vreme, poroča iranska uradna tiskovna agencija IRNA. Iranska napol uradna tiskovna agencija Tasnim pa poroča, da so močni vetrovi povzročili neurja v Zalivu ter motili gibanje plovil in pomorske dejavnosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja oddelka za pomorsko varnost in zaščito pri generalnem oddelku za pristanišča in pomorske zadeve v provinci Bušehr je dejal: "Emiratska tankerska ladja je potonila 48 kilometrov od Asaluja in začela se je iskalna akcija za 30 člani posadke."  Hadžah Kosravi je v intervjuju za IRNA povedal, da sta bili na kraj dogodka skupaj s čolnom poslani dve vlečni ladji. "Rešilni čoln 18 je potonil na poti k ladji, da bi rešil posadko. Glede na to, da je v vodi 30 potnikov z rešilnimi jopiči, smo zahtevali helikopter v najkrajšem možnem času." 

Stotnik Nizar Kadura, operativni vodja družbe Salem Al Makrani Cargo, je povedal, da so reševalci rešili 16 članov posadke, še 11 se jih je rešilo na splav, eno osebo pa je rešil bližnji tanker. Dva člana posadke sta še vedno v vodi, je dodal. Posadko so sestavljali državljani Sudana, Indije, Pakistana, Ugande, Tanzanije in Etiopije, je povedal Kadura. 

Zaliv ostaja glavna vodna pot za trgovino, ki sega od tovornih ladij do energetskih pošiljk iz zalivskih arabskih držav, bogatih z nafto. Sicer se v Zalivu zelo redko potopi kakšno plovilo, toda ko se razmeroma hladni zimski meseci spreminjajo v žgoče poletne dni, prašne nevihte zajamejo celotno regijo. V sredo je Zaliv doseglo slabo vreme, poroča iranska meteorološka organizacija, ki opozarja na močne sunke vetra. Ti bi lahko do sobote motili pomorske dejavnosti v Zalivu in poškodovali objekte na morju.

Podatki o pomorskem sledenju, ki jih je analiziral Associated Press, kažejo, da gre za tovorno ladjo Al Salmy 6 dubajskega podjetja, kar je za Associated Press potrdil tudi Qaddoura. Plovilo je bilo na poti v Umm Qasr v Iraku, prevažalo pa je avtomobile in drug tovor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuku456
17. 03. 2022 12.26
+1
Tole Tut ni cist po nesreči se mi zdi vprašanje kdo je ima tuki korist
gr?arica
17. 03. 2022 12.01
+0
Sem ze mislil da je Tonincek tamker izgubil. No ce bo se mal krize se bo Toninckov tankar itak preusmeril proti nemciji.....tako kot maske
Kuku456
17. 03. 2022 12.26
+0
Škrinca
17. 03. 2022 11.51
+7
nobenem ne verjamem, tudi ukrajinci so trdili, da so potopili patruljno ladjo ruske mornarice Vasilij Bykov, danes pa je pristala v pristanišču na krimu.......