Tujina

Ob obletnici smrti Mahse Amini za kratek čas pridržali njenega očeta

Teheran, 16. 09. 2023 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Leto dni od smrti 22-letne Iranke kurdskega porekla Mahse Amini, ki je v islamski republiki sprožila val množičnih protestov, je iranska revolucionarna garda za kratek čas pridržala njenega očeta in ga posvarila, naj ne obeležuje obletnice njene smrti. Medtem so ZDA uvedle nove sankcije proti Iranu, in sicer proti 25 iranskim predstavnikom, trem medijskim hišam in podjetju za internetno cenzuro. V Iranu so sankcije Zahoda obsodili.

Iranska revolucionarna garda je začasno pridržala očeta Mahse Amini, da bi preprečila spominsko slovesnost ob obletnici hčerine smrti, ki je v policijskem pridržanju umrla pred letom dni. 

Po navedbah organizacije za človekove pravice Hengaw so Amjada Aminija aretirali danes zjutraj, a so ga medtem že izpustili na prostost. 

Iranske oblasti pridržanja sicer niso potrdile, iranski državni mediji pa so novico o pridržanju označili za lažno.

Da so Aminija izpustili na prostost, je na družbenem omrežju X sporočila tudi organizacija Kurdistan Human Rights Network s sedežem v Parizu.

Sankcije proti Iranu uvedle tudi ZDA 

Medtem pa so ZDA uvedle sankcije proti visokim regionalnim predstavnikom policije in islamske revolucionarne garde. Sankcije so uvedle tudi proti vodji organizacije iranskih zaporov Gholamaliju Mohammadiju, ki ga ameriško finančno ministrstvo obtožuje kršenja človekovih pravic, vključno z mučenjem in posilstvi. Na seznam sankcioniranih so ZDA uvrstile državno televizijo Press TV in tiskovni agenciji Tasnim in Fars, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropska unija je nove sankcije proti štirim predstavnikom Irana in šestim iranskim institucijam uvedla v petek.

Velika Britanija pa je v koordinaciji s Kanado in Avstralijo v petek uvedla sankcije proti iranskemu ministru za kulturo Mohamadu Mehdiju Esmailiju, njegovemu namestniku Mohamadu Hashemiju, teheranskemu županu Alirezi Zakaniju in tiskovnemu predstavniku iranske policije Saedu Montazerju al Mahdiju.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je v petek zvečer nove sankcije označil za nezakonite in nediplomatske. Kot je dejal, je tovrstno izkazovanje podpore protivladnim protestom "absurdno in hipokritično," evropske diplomate pa je pozval, naj prenehajo z nekonstruktivnimi dejanji, ki ne služijo njihovim interesom.

Mineva leto dni od smrti Mahse Amini.
Mineva leto dni od smrti Mahse Amini. FOTO: AP

Zahodne velesile so nove ukrepe sprejele ob obletnici smrti Aminijeve, ki je po policijskem pridržanju umrla 16. septembra lani. Pred tem jo je moralna policija aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab.

Njena smrt je sprožila val množičnih protestov v Iranu. Ti so bili sprva usmerjeni poti islamskim pravilom oblačenja za ženske, kmalu pa so prerasli v protivladne demonstracije oziroma odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.