Tujina

Iz Donave so potegnili truplo Mateja Periša, na njem ni znakov nasilja

Beograd, 19. 05. 2022 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, Urša Zupan
Komentarji
95

Znani so rezultati analize DNK – mrtev moški, ki so ga beograjski mornarji v sredo potegnili iz Donave, je pogrešani Matej Periš. Informacijo je potrdilo tudi srbsko notranje ministrstvo. Pojasnili so tudi, da prvi podatki obdukcije kažejo, da njegova smrt ni bila nasilna. Neuradno je vzrok smrti utopitev, poročajo srbski mediji. Rezultati toksikološke analize bodo znani v približno treh tednih.

Mrzla reka je več kot štiri mesece in pol skrivala truplo Mateja Periša, v sredo pa ga je "vrnila" na površje. Po mnenju Renata Grbića, lastnika restavracije na bregu Donave, ki je pred utopitvijo v reki rešil že več ljudi, ni naključje, da je truplo naplavilo prav v tem času. "Ko je Matej pristal v vodi, je bila temperatura le nekaj stopinj, v zadnjih dneh pa so se temperature dvignile nad 25, 26 stopinj. To je pripomoglo k hitrejšemu gnitju organizma, telo se je napihnilo kot balon, žogica. Ko se je voda otoplila, je truplo izplavalo," je pojasnil za srbski N1.

Moški, ki so ga našli v reki, je bil oblečen v kavbojke, majico in bele superge – prav to pa je bila tudi garderoba, ki jo je v noči, ko je izginil, nosil Matej. Da je DNK-analiza potrdila, da gre za Mateja, so danes najprej neuradno poročali srbski mediji, nato pa je informacijo potrdilo še srbsko ministrstvo za notranje zadeve. Kot so zapisali, je analiza DNK na truplu, ki so ga včeraj okoli 9.20 našli v Donavi, pokazala, da gre za 26-letnega hrvaškega državljana Mateja Periša, katerega izginotje so beograjski policiji prijavili 31. decembra lani. Po prvih ugotovitvah obdukcije njegova smrt ni bila nasilna.

 "Pripadniki ministrstva za notranje zadeve so od trenutka, ko je bilo prijavljeno izginotje hrvaškega državljana, tega intenzivno iskali in sprejeli vse ukrepe, da bi ga našli ter razjasnili vsa dejstva in okoliščine o njegovem izginotju. Pri iskanju hrvaškega državljana Mateja Periša so sodelovali pripadniki Policijske uprave mesto Beograd, Potapljaške enote, Uprave kriminalistične policije, Policijske postaje za rečno varovanje ter vseh policijskih postaj v mestu Beograd," sporočili v izjavi.

Matej Periš
Matej Periš FOTO: MUP

Matejev oče za Nova.rs: Spet se bova srečala 

Matejev oče Nenad je že prispel v Beograd. "Zjutraj so me poklicali in rekli, da so v Donavi našli truplo mladeniča in da vse kaže na to, da gre za Mateja. To je zelo velika bolečina za nas vse. Ves ta čas smo upali na pozitivne novice, a resnica je takšna, kot je. Zahvaljujem se vsem, ki so nam stali ob strani, nam pomagali in nas podpirali. Prišel bom v Beograd, prosim pa vas, da v teh dneh ne pritiskate na nas. Za našo celo družino je to zelo težko," je v sredo dejal za Nova.rs.

"Življenje je nepredvidljivo, vsi vemo, da se bomo nekega dne razšli. Matej ni še niti poskusil živeti, pri 27 letih je bilo pred njim še celo življenje. Kakorkoli nam je zdaj težko in hudo, vem, da se bomo z njim spet srečali in objeli," je še dejal.

Hrvaško veleposlaništvo v Beogradu bo v sodelovanju z družino Periš in srbskimi institucijami opravilo vse formalnosti, potrebne, da družina čim prej prevzame in prepelje truplo na Hrvaško, so za hrvaško agencijo Hina povedali na veleposlaništvu.

Kaj se je zgodilo? 

V zvezi z izginotjem Splitčana pa še vedno ostaja kup nerešenih vprašanj. Ga je kdo silil, naj skoči v reko, kot so pred časom trdili srbski mediji? Zakaj je sredi noči tekel po beograjskih ulicah? Zakaj je brez jakne zapustil klub, ne da bi kar koli povedal prijateljem? Se je v klubu s kom sprl? 

Spomnimo, Splitčan je po Beogradu tekel osem minut. Iz kluba Gotik se je ob 1.43 zjutraj odpravil proti Karađorđevi ulici. Tam je poskušal ustaviti taksi, ki pa je bil zaseden. Nato je nadaljeval pot in se kmalu spustil proti brežini Save. V javnosti se je pojavil tudi posnetek, kako je nekdo tisto noč plaval v reki.

In to je pravzaprav vse, kar vemo. Kam in zakaj se je Mateju mudilo, ni jasno. Prav tako ni jasno, kaj se je dogajalo v klubu, ker tam ni nadzornih kamer. V zvezi s primerom se omenjajo droge in domnevni spor z družbo iz Zadra zaradi plačila steklenice viskija. Izkušeni kriminalist Željko Cvrtila se je za hrvaški RTL vprašal, ali so bile zaslišane vse priče. "Koliko ljudi, ki je bilo tisto noč v tistem klubu, je bilo zaslišanih? Gre res za droge, alkohol ali kaj tretjega? Lahko bi se pojavili tudi poskusi, da bi to osebo diskreditirali, jo označili za alkoholika, narkomana, češ da je potem zato izginila," opozarja Cvrtila.

Duhove buri tudi informacija, da je Matej tisto noč poklical prijateljico Majo, ki pa na klic ni odgovorila. Nenavadno je, da je trdila, da sta bila tisti večer v Beogradu "sneg in led", čeprav se temperatura ni spustila pod 10 stopinj Celzija. "Ravno sem hotela parkirati, ko mi je zazvonil telefon. Prijateljica me je vprašala, ali se bom oglasila. Odgovorila sem ji, da ne, da ne morem; bala sem se, da bi z avtom kaj zadela. Jaz sem iz Splita, snega in ledu nisem vajena," je januarja izjavila Maja.

Matejevi prijatelji so njegovo izginotje prijavili naslednji dan, 31. decembra, ob 10. uri. Srbska policija, ki ga je uradno začela iskati šele ob 18. uri, jim je svetovala, naj ga najprej skušajo najti v kateri od bolnišnic. To so tudi storili, so večkrat povedali njegovi prijatelji, pa tudi, da tisto noč v klubu ni bilo nobenega nasilja in da so naredili vse, kar so lahko, da bi Mateja našli. Enako trdi tudi beograjska policija. "Odkar smo dobili prijavo o pogrešanem, izvajamo strokovno preiskavo," je povedal srbski notranji minister Aleksandar Vulin.

Mateja so dneve, celo tedne, iskali tako policisti na kopnem kot potapljači v vodi. Hrvaški kriminalist in nekdanji vodja preiskovalne skupine na zagrebški policijski upravi Branko Lazarević pa je za RTL izrazil dvom, da je bilo res storjeno vse, kar se je dalo. "Imam nekaj pomislekov. Obe policiji, srbska in hrvaška, sta zamujali v nekaterih ključnih trenutkih, ko ne bi smeli zamuditi niti sekunde. Morda bodo moji izjavi ugovarjali, ampak ti dve policiji na neki točki nista sodelovali," je dejal.

V javnosti se je med drugim pojavil tudi posnetek, na katerem – tako se vsaj zdi – Mateja potiskajo v reko, a policija ni potrdila, da je posnetek pristen. "Ni izključeno, da bi se lahko našle kakšne sledi, ki bi nakazale, da je šlo za nasilno smrt, recimo če bi na truplu našli kakšno zlomljeno kost. To bi se sicer lahko zgodilo tudi naknadno, ko ga je nosilo po reki. Morda bi lahko v telesu našli kakšen tujek. Če ne, pa bo večja verjetnost, da je res šlo za nenasilno smrt. To je v tem trenutku težko reči," je komentiral Cvrtila.

Povsem natančnega odgovora na vprašanje, kaj se je Mateju zgodilo usodne noči s 30. na 31. december, verjetno ne bomo nikoli dobili.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni