Tujina

Ob začetku vrha za demokracijo Pjongjang hitro 'poslal opozorilo'

Pjongjang/Seul, 18. 03. 2024 06.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medtem ko se je državni sekretar ZDA Antony Blinken pripravljal na začetek vrha za demokracijo v Južni Koreji, pa je Severna Koreja poslala opozorilo. Proti vzhodnim vodam so namreč izstrelili balistične rakete kratkega dosega.

"Severna Koreja je izstrelila balistično raketo proti Japonskemu morju," so potrdili v ameriškem štabu združenih poveljstev. Do izstrelitve sicer prihaja le nekaj dni po tem, ko sta ZDA in Južna Koreja končali 11-dnevne skupne vojaške vaje Freedom Shield. Japonsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so bile izstreljene tri rakete, dve ob istem času zjutraj ob 7.44, nato pa še ena približno 37 minut kasneje.

Japonski premier Fumio Kišida je po poročanju AP na parlamentarnem zasedanju povedal, da so rakete padle v vodo med Korejskim polotokom in Japonsko in da niso poročali o nobeni škodi ali poškodbah. Ob tem je obsodil ponavljajoče se poskuse izstrelitev, ki "ogrožajo mir in varnost Japonske, regije in mednarodne družbe". Spomnil je tudi, da Japonska odločno krši resolucije Varnostnega sveta ZN, ki jim prepovedujejo kakršne koli sovražne dejavnosti, kot so izstrelitve balističnih raket.

Vsekakor ne gre za prvo takšno izstrelitev, Severna Koreja je izstrelila že veliko raket, poleg tega pa že dolgo obsoja skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje ter jih smatra kot priprave na invazijo, piše Al Jazeera. Pjongjang je že v začetku meseca opozoril, da bosta Seul in Washington drago plačala za letošnje vojaške vaje, v katerih je sodelovalo dvakrat več vojakov kot lani. 

V Južni Koreji, kjer so vaje potekale, je sicer nameščenih približno 27.000 ameriških vojakov. 

Medtem ko je torej Severna Koreja želela opozoriti na svoje nezadovoljstvo, pa je ameriški sekretar Blinken skupaj z južnokorejskim predsednikom Junom Suk-jeolom odprl demokratični vrh v južnokorejski prestolnici. Govora je bilo predvsem o tehnologiji in kako lahko ta vpliva na demokracijo. 

Vrh o demokraciji, ki je pobuda ameriškega predsednika Joeja Bidna, je bil sicer v preteklih letih deležen nemalo kritik zaradi selektivnega seznama povabljenih, saj naj bi bile iz njega izključene številne države, med drugim tudi Tajska in Turčija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Victorinox
18. 03. 2024 10.40
+0
Bajsi spet junači.
osservatore
18. 03. 2024 19.33
Ja bajsi se spet bojuje z japonskim morjem.
Nace Štremljasti
18. 03. 2024 10.19
+3
piši kao što govoriš
Bosanac123
18. 03. 2024 09.02
-5
Nebi bilo dobro, da se Rusija, Kitajska, Iran, Severna Koreja in verjetno še marsikatera Afriška država bi se tukaj znašla v neko zaveznižto podobno NATU. Evropa in ZDA hitro poklekneta.
Lajnaa
18. 03. 2024 09.15
+3
Rusija in Kitajska že 100 let živita na plečih USA in Nemčije, Severna Koreja in Iran na Plečih Rusije ter Kitajske, v Afriki rastejo banane.
Posteni
18. 03. 2024 09.42
+2
Misija1
18. 03. 2024 12.01
-2
@Bosanac: vse te države skupaj nimajo takšnih vojaških kapacitet kot samo ZDA. Kje je še Kanada, celotna Evropa, Avstralija, Japonska, Južna Koreja. Tako da ne sanjati preveč
Nace Štremljasti
18. 03. 2024 08.46
+1
pa kako morejo jenkiji govoriti o demokraciji noro kot bi lopov govoril o poštenosti ane