Tujina

Poki v Zaporožju: ruske sile naj bi minirale hladilni bazen nuklearke

Zaporožje/Kijev, 21. 06. 2023 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.B., STA
Komentarji
0

Na ukrajinsko-ruski fronti se nadaljujejo obstreljevanja. Kot trdijo ukrajinske sile, še naprej osvajajo ozemlja v Zaporožju v smeri Melitopolja in Berdjanska. Ruske sile pa naj bi ob jedrski elektrarni v Zaporožju minirale hladilni bazen, trdi vodja ukrajinske obveščevalne službe. Ob tem je opozoril, da obstaja nevarnost eksplozije. Belorusija je spremenila svoj status nejedrske države v jedrsko.

Jedrska elektrarna v Zaporožju
Jedrska elektrarna v Zaporožju FOTO: AP

Včeraj naj bi se na območju jedrske elektrarne Zaporožje zaslišalo več pokov. Šef ukrajinske obveščevalne službe Kirilo Budanov je sporočil, da so ruske sile minirale prostore jedrske elektrarne. Ob tem naj bi ruske sile minirale tudi hladilni bazen, poroča Reuters. "Če bodo elektrarno izklopili tako, da bodo minirali hladilno napravo, bo to zelo verjetno povzročilo velike težave," je dejal Budanov. Informacij ni mogoče neodvisno preveriti. Dostop do vode za hlajenje je sicer moten že od razstrelitve jezu Kahovka v začetku tega meseca.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je napovedal, da bo zveza ukrajinski vojski pomagala pri modernizaciji opreme s 'sovjetskih' na 'Natove' standarde.

Prav tako se v Zaporožju nadaljuje napredovanje ukrajinske vojske. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ukrajinskih oboroženih sil Andrij Kovalev, so pri tem "delno uspešni, a napredujejo".  Ukrajinska vojska naj bi se pomikala proti Melitopolju in Berdjansku. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru sicer dejal, da je napredek počasnejši od želenega, poroča Guardian.

Ukrajinska zračna obramba med tem odbija ruske napade z iranskimi droni šahed, je sporočilo ukrajinsko vojaško letalstvo.

Že noč pred tem so bili Kijev, mesti Lvov in Zaporožje ter regija Mikolajiv tarče silovitih zračnih napadov ruske vojske, pri čemer naj bi ukrajinske sile uspešno sestrelile 32 od skupno 35 izstreljenih kamikaze letalnikov.

Rusija naj bi sicer po podatkih britanskih obveščevalcev sumila, da se Ukrajina pripravlja tudi na napad Krima. Britansko obrabno ministrstvo v dnevnem poročilu o razmerah navaja, da ob južnem delu fronte potekajo intenzivni boji, Rusija pa naj bo ob tem v zadnjih tednih okrepila svojo obrambo v zalednih območjih, predvsem ob Krimu, piše Index.hr. Britansko ministrstvo ocenjuje, da je ohranitev nadzora nad polotokom Krim za Rusijo ena izmed glavnih političnih prioritet. 

Reuters poroča, da so sicer danes tri ukrajinske drone sestrelili tudi v moskovski regiji, je sporočil guverner Andrei Vorobjov. Po njegovih navedbah so bila tarča napada vojaška skladišča.

Rusko obrambno ministrstvo je za domnevni "teroristični napad" obtožilo "kijevski režim", pri tem pa so navedli, da ni bilo ranjenih.

Rusija ostaja brez tankov, a v pridobivanju jedrskih podmornic

V torek je sicer ukrajinska vojska sporočila, da Rusiji vse bolj primanjkuje tankov. Od začetka vojne naj bi po ukrajinskih ocenah izgubila več kot 4000 tankov. Od tega devet v zadnjih 24 urah. Števila ni mogoče preveriti, opozarja Newsweek.

Kljub izgubi na kopnem naj bi se država okrepila v morskih vodah. Ruska tiskovna agencija Tass je namreč sporočila, da bo ruska mornarica dobila dve novi jedrski podmornici. Obe naj bi bili operativni enkrat do konca letošnjega leta.

Jedrska podmornica
Jedrska podmornica FOTO: AP

Pretekli teden je sicer razburila izjava glede nameščanja ruskega jedrskega orožja v Belorusiji. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je dejal, da je orožje pripravljen uporabiti, če se bo država soočala z agresijo. Kot kaže, je Lukašenko v tem tednu naredil še en korak naprej, saj je Belorusija spremenila ustavo in se odpovedala statusu nejedrske države, ugotavlja ameriški inštitut za preučevanje vojne (ISW). 

Belorusija je danes začela z desetdnevnimi mobilizacijskimi vajami. Te bodo služile kot ocena pripravljenosti rezervistov za mobilizacijo, je sporočilo belorusko obrambno ministrstvo. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni