Tujina

Obama: Ene volitve še ne bodo rešile delitev v ZDA, je pa to začetek

Washington, 16. 11. 2020 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
74

V enem izmed intervjujev, ki ga je nekdanji predsednik Barack Obama pred izidom avtobiografije, je dejal, da se bodo ZDA morale soočiti s kulturo "norih teorij zarote", ki so še poslabšale že obstoječe delitve v državi. "Potrebne bodo več kot ene volitve, da se bo to popravilo," pravi Obama. Donald Trump je medtem znova zatrdil, da je na volitvah zmagal on.

Barack Obama bo izdal avtobiografijo z naslovom Obljubljena dežela.
Barack Obama bo izdal avtobiografijo z naslovom Obljubljena dežela. FOTO: AP

Barack Obama, nekdanji ameriški predsednik, ki je bil na čelu ZDA med letoma 2008 in 2016, je pred izidom avtobiografije med drugim spregovoril v intervjuju za BBC. Opozoril je predvsem na razkroj resnice, ki se je v državi dogajala v zadnjih letih, pa tudi o pojavu teorij zarote, za katere pravi, da so samo še poslabšale delitve v državi. 

Soočanje z razdeljenim narodom ne more biti prepuščeno le politikom, pravi Obama, ampak zahteva strukturne spremembe in ljudi, ki prisluhnejo drug drugemu in se strinjajo glede nekaterih dejstev, preden se začnejo o njih prepirati.

Kljub temu da je nekdanji predsednik prepričan, da so potrebne več kot ene volitve, da se ta trend obrne v drugo smer, vidi upanje v mladih, ki jih spodbuja, da "gojijo previdni optimizem, da se svet lahko spremeni," in so del te spremembe. 

Kaj je bilo gonilo delitev v ZDA?

Jeza in zamere med ruralnim in urbanim delom Amerike, imigracije, neenakost in teorije zarote – vse to so v zadnjih letih razpihovali nekateri mediji, "turbo pospešek pa so temu dala družbena omrežja", je Obama povedal zgodovinarju Davidu Olusogi

"Trenutno smo zelo razdeljeni, zagotovo bolj kot takrat, ko sem se sam potegoval za predsednika leta 2007 in to postal leta 2008," pravi prvi temnopolti predsednik v zgodovini ZDA. Dejal je, da je bil Trump vedno pripravljen razpihovati te delitve, saj je bilo to dobro za njegove politike. 

K razkroju resnice je močno prispevalo širjenje dezinformacij na internetu, tam, kjer dejstva pogosto niso pomembna. "Obstaja na milijone ljudi, ki so verjeli, da je Joe Biden socialist, milijone ljudi, ki so verjeli, da je Hillary Clinton del zlobnega satanističnega kulta, ki je vpleten v pedofilsko mrežo," je dejal.

Obama meni, da je izvolitev Joeja Bidna šele začetek popravljanja delitev v državi.
Obama meni, da je izvolitev Joeja Bidna šele začetek popravljanja delitev v državi. FOTO: AP

"Mislim, da bo treba najti neko kombinacijo regulacije in postavljanja standardov v industriji, da pridemo nazaj do točke, ko vsaj prepoznamo dejstva, preden se začnemo prepirati, kaj glede teh dejstev storiti," opozarja Obama. 

Čeprav so nekateri konvencionalni množični mediji že začeli s preverjanjem dejstev, da bi se spopadli z dezinformacijami, to pogosto ni dovolj, saj so "neresnice že obkrožile svet, preden je na dan prišla resnica", pravi nekdanji predsednik ZDA. 

Dodaja, da so delitve tudi posledica socialnoekonomskih faktorjev, kot so naraščajoča neenakost ter razlike med ruralno in urbano Ameriko. Po njegovih besedah se ljudje zaradi tega počutijo, kot da v finančnem smislu ne morejo storiti nič in ne morejo napredovati, zato se jih zlahka prepriča, da je za to kriva ta ali tista skupina. 

Črna življenja štejejo in vprašanje rasne neenakosti

Obama, ki je postal prvi temnopolti predsednik ZDA, je dejal, da je vprašanje rase eno osrednjih vprašanj v njihovi zgodovini, pa tudi njihov originalni greh. 

Dogodki letošnjega poletja – smrt Georgea Floyda, ki je umrl med policijskim pridržanjem, in odgovor skupnosti na njegovo smrt – so po besedah Obame sprožili tako trenutke obupa kot tudi optimizma. "Obupa zaradi dejstva, kakšno vlogo rasa in predsodki še vedno igrajo v našem sistemu … Ogromen optimizem zaradi protestov, aktivizma in zanimanja za vprašanje, ki je prekašal vse pred tem videno – in bilo je mirno," pravi. 

Poudaril je, da je pomembno, da so protesti postali večrasni, saj je pred tem, na primer po smrti neoboroženega Michaela Browna leta 2014, šlo predvsem za proteste temnopoltih. "Kar smo videli to poletje, so bili protesti, na katerih so bile skupnosti, med katerimi je bilo zelo malo temnopoltih, ljudje, ki so šli na ulice in rekli, da črna življenja štejejo, zavedajoč, da prava sprememba mora priti," je pred izidom svoje avtobiografije z naslovom Obljubljena dežela še povedal Obama.

Donald Trump je medtem znova tvitnil: "Zmagal sem na volitvah." Twitter je tvit označil z "Uradni viri so te volitve razglasili drugače". Pred tem je napisal še celo nit o tem, kako "lažni mediji še naprej predvidevajo, da bo Joe Biden prevzel predsedovanje", ob tem pa znova dodal, da so bile volitve ukradene, ustava pa napadena. Tudi te tvite so označili z opozorilom, da ne gre za dejstva.

V intervjuju za pogovorno oddajo 60 Minutes je Obama dejal, da bi v tem trenutku Trumpu rekel naslednje: "Predsednik je javni uslužbenec, začasni prebivalec Ovalne pisarne. In ko poteče tvoj čas, je tvoja naloga, da na prvo mesto postaviš državo in razmišljaš izven svojega ega, lastnih interesov in lastnih razočaranj. Moj nasvet predsedniku Trumpu je, da če si želi, da si ga zapomnejo kot nekoga, ki je državo postavil na prvo mesto, stori isto."

 

Michelle in Barack Obama - 5

Obama je v intervjuju med drugim izdal tudi, da je njegova žena Michelle Obama močno nasprotovala njegovi predsedniški kandidaturi. "Odgovor je ne. Ne želim, da kandidiraš za predsednika. O, bog, Barack, kdaj bo dovolj," mu je takrat dejala in zapustila sobo. Nekdanji ameriški predsednik je dejal, da je njegovo odločitev potem sprejela, rekoč, da ne sme stati na poti njegovim ambicijam, a mu ni zamerila nič manj, tudi ko je dejansko zmagal, saj to na družini pusti velike posledice. 

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Animal
01. 03. 2021 20.55
VOJNI ZLOČINEC! Direkt za v Haag!
+5
Nobelovi nagrajenec za mir ,ki je pobil milijone ljudi bi moral sedet v zaporu..vtihni!
biggbrader
01. 03. 2021 20.01
+4
Obama je bombardiral največ muslimanskih držav. Bidn ga že sledi.
Rde?a pesa in hren
01. 03. 2021 16.52
+8
G Obama, vi bodite kar lepo tiho glede delitev in vseh podobnih stvari. Google, prijetelj, bo hiutro potegnil iz e-arhivov vrsto vaših nespodobnosti...
Ciril Jenko
01. 03. 2021 14.16
+10
Med tem ko Trump v štirih letih ni začel ene vojne, komunist Biden že po dveh mesecih raketira tujo državo.
Madžaroš
01. 03. 2021 13.28
+3
V ameriki in tudi pri nas so levičarji tako razdelili narod da tega več ne spaviš skupaj na noben način
+1
jj je levičar?jj je verni komunistični domobranski sin. itd
nikhrast
16. 11. 2020 17.33
-10
Zelo lep intervju na 60 Minutes včeraj. Takoj vidiš razliko med njim in Trumpom, Obama artikularen, ne kot Trump, poln narcisizma, hvale, laži...
letmeseeit
16. 11. 2020 18.06
+8
Ja no, ta artikular je sprožil največ dron napadov, da se razume na tujem ozemlju. Da ne govorim o nadzorovanju (Snowden, Wiki), Libija,... Preberi si raje članek Barack Obama’s Shaky Legacy on Human Rights.
nikhrast
16. 11. 2020 18.52
-4
smigol
01. 03. 2021 19.14
+1
Ce je dober govorec se ne pomeni da je dober vodja. Res ma dar govora je pa pokvarjen do konca.
Millady
16. 11. 2020 12.10
+10
Obama predstavlja vse, kar je značilno za ameriško politiko > všečni škodljivi zahrbtni hinavc
pravisprehajalec
16. 11. 2020 13.16
-5
Sicer slutim, odkod tebi zavračanje Obame in Bidna - kosovsko vprašanje. Ampak ti vseeno dam tole prav kar si napisala....
Millady
16. 11. 2020 13.53
+1
Zakaj ne sirijsko vprašanje? Diskriminacija pa taka!
letmeseeit
16. 11. 2020 18.09
+1
Zame so demokrati totalno popušili s Hilary in Obamo. Mogoče je obama imel dobre ideale, ampak lobiji in tech ind. so ga preglasili. Zadnji zame, ironično dober demokrat je bil Bill Clinton. Za njim pa le ......
Millady
16. 11. 2020 18.14
+2
To z Bill Clintonom se hecaš, a ne? Morda te je prepričal zaradi Monice Levinsky?
+1
Balki30
16. 11. 2020 10.41
-2
Elektorji bojo glasoval za trumpa.....pa to
letmeseeit
16. 11. 2020 18.13
+1
Če ne izberejo elektorje do 14. decembra potem sledijo predstavniki senata za vsako zvezno državo.
TolstojV
16. 11. 2020 10.28
-1
Kar počenja Trump spominja na čas pred drugo svetovno vojno v Nemčiji na čas Goebbelsa ko se je laž ponavljala tako dolgo, da je postala resnica sledili so ji miljoni nahujskanih in zasljepljenih s teorijami laži. Kako se je ta laž končala vemo vsi. Po tem kar počnejo republikanci v ZDA pa nič ne kaže, da so po prepričanju zavezani pravni državi ali, da so volitve sveti gral ameriškega ideala demokracije!
gorencdask
16. 11. 2020 10.35
+3
Saj ves, da so Obama in Biden nasilne proteste, pozige in ropanja oznacili za mirne demonstracije? 90% medijev takrat tudi. Danes pa ocenjujejo skodo na 2 miljardi $. Kdo je tu nor oz. kdo je notoricni laznivec??
Saloreich
16. 11. 2020 10.42
+1
Fašisti prihodnosti se bodo nazivali antifašisti. W. Churchill.
pravisprehajalec
16. 11. 2020 10.51
-4
#na čas Goebbelsa ko se je laž ponavljala tako dolgo, da je postala resnica # Pravzaprav je to značilnost vseh levičarjev, kar je Goebbels tudi bil. Povsem enak stavek velja tudi za Kordiša in Meseca....
DemokracijaMolka
16. 11. 2020 10.20
+6
Poleg najbolj pogoste nove besede letos in sicer COVID19, prihaja še ena druga, bolj revolucionarna in udarna OVCA. Torej če se posvetim tej besedi, na takšen način, da ima sploh kakšen smisel, ne morem mimo dejstva, da je mi gre v bistvu dosti na živce in sicer, da nekdo govori nekomu, da je ovca, ker pač preprosto ne ve, oz. nima dostopa do vseh tistih zarot, katera so "ovcozvalcu" nekako eksluzivno znana in če že nima trdnih dokazom, ima pa šesti čut, da je vse konspiracija in da je on tisti, ki to razume in bo seveda naredil le toliko, da bo lahko čim dalj časa "goslal" z besedo vse povprek. Veste, če ste kdaj imeli priložnost biti nekje z kakšnim "ovcozvalcem" v stiku boste največje razodetje doživeli, ko ga boste njega dejansko primerijali z OVCO. Videli boste, da ravno ta je kot ovca, najbolj glasen. PS. Pa ne delati škode tapravim živalim - OVCAM, te so marsikdaj, veliko bolj inteligentne kot marsikateri "ovcozvalec", da pa blejajo, je pa to v njihovi v njihovi naravi. No, pa smo spet tam ane?
Saloreich
16. 11. 2020 10.51
+0
Teorije zarote praviš? Zakaj le potem Soros financira kopico raznih fact checking strani, če so to le teorije zarote? Ali pa gre mogoče za informacijsko vojno?!
Pomemben petelin
16. 11. 2020 10.13
+2
Obama brez telepromterja ne sestavi enega smiselnega stavka. Ne vem se še lahko najde na tubu ali že algoritmi in izbrisi delujejo.
gremonadesno
16. 11. 2020 10.09
+3
Ta špijun bi mogel biti za rešetkami !
bigbooss
16. 11. 2020 10.02
-1
Moje mnenje je da desničarji delajo nerede. Kdo največ širi sovraštvo desničarji, ce jih vprašaš ste sami na tem svetu po vsej verjetnosti bodo odgovorili da sam da gre po njihovem. Kar se politike tiče za mene deane vlade in leve poskrbijo zase in svoj stolček. Sam ljude so ovceee in nasedajo provokacijam, trupm se bori zase v resnici mu ni mar za ameriko. Ameriko vodijo drugi in ne predsedniki . tisti ki je spoznal resnico se ne ubada z temi , ampak vedno vec bo takih ki nasedajo pa ce prav na koncu sami vidijo da so se motili sam sebi tega ne priznajo... Zanimivo je vse skupaj
Saloreich
16. 11. 2020 10.31
-1
Ravno za to se gre ali bo Ameriko vodil predsednik ali temna oligarhija iz močvirja globoke države. Drugo vprašanje pa je unilateralna piramida ali okrogla miza!
JOSEPH HAYDN
16. 11. 2020 09.56
+5
Masovno bombandiranje bližnjega Vzhoda ne bo prineslo miru pa to Obama
Saloreich
16. 11. 2020 09.41
+4
Alkaidovec Obama in Jihadi Joe. Trump je naš rešitelj pred Orwellovo Oceanijo.
Ovca12345
16. 11. 2020 09.33
+4
Nasmejana lutka.
jesenvoyo
16. 11. 2020 09.33
+9
Volitve bi morale potekati klasično, ker sistem po pošti je manj zanesljiv. Rezultate volitev po posameznih državah ZDA bi lahko objavili šele takrat, ko bi bili glasovi prešteti v vseh držav in to v enem dnevu.
felixkp
16. 11. 2020 09.38
+3
jesenvoyo...vedno se glasuje tudi po pošti...tudi v prejšnjih volitvah, ko se je izglasovalo trumpa...razlika je, da je sedaj trump izgubil.
jesenvoyo
16. 11. 2020 09.48
+1
Oddaja volilnega lista po pošti, brez da bi se oseba legitimirala in evidentirala na listu volivcev je dvomljiva. V poštni predal lahko ena oseba vrže 50 volilnih kuvert brez evidence kdo je volil (ne koga je volil).
felixkp
16. 11. 2020 11.22
-1
jesenvoyo...še vedno tupiš svoj prav....pred 4 leti so bila pravila igre enaka kot letos. Enako kot za Bidna so lahko glasovali tudi za trumpa...tudi tvojih 50 nemogočih volilnih kuvert brez evidence.
smigol
01. 03. 2021 19.19
Felix malo se pozanimaj kaksna je razlika glasovanja po posti lanskih volitev in volitev 5 let nazaj, potem ti bo vse jasno. Ne ni enako glasovanje (dolocen procent).
Rde?a pesa in hren
16. 11. 2020 09.25
+7
Tale g. Obama, bi potem, ko je naredil že veliko škode kot uradni predsednik ZDA, naredil sedaj najmanj škodoe tako, da bi bil tiho. Demokrat? Kakšen demokrat? Njegovo premoženje poglejte, pa boste videli kakšne vrste demokrat je. In kje je nazadnje kupil vilo za bajne vsote. Nisem mu "fouš" samo naj ne slepi ostalih in ne laže ter povzroča dodatne škode, več, kot jo je že.
felixkp
16. 11. 2020 09.27
-2
Rdeča pesa in hren...kar je Obama ustvaril je ustvaril sam, brez da bi državljani ZDA plačevali njegove dolgove, kot so jih morali Trumpu.
Rde?a pesa in hren
16. 11. 2020 09.37
+0
ja tako, zato se tudi deklarira kot "demokrat".
kojnusar
16. 11. 2020 09.23
+3
le kako upa, kako zmore. vsaj pol amerike je zoper njega in njegove, on pa druži v duhu antife. res sprevrzeno in odraz stanja v zda zdaj, ko napadajo in divjajo, unicujejo. hvala ne!