Tujina

Obeta se dogovor o sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom po brexitu

Bruselj, 23. 12. 2020 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik, STA
Komentarji
9

V pogajanjih o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom se kaže napredek, tako da bi lahko strani dogovor dosegli še danes, ob sklicevanju na evropske in britanske vire poroča britanski časnik Financial Times. V pogajanja sta se sicer vključila tudi britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier.
Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier. FOTO: AP

Britanski uradniki so povedali, da se strani še vedno ne strinjata glede ribištva in drugih vprašanj, vključno z enakimi konkurenčnimi pogoji. Vendar pa bi lahko dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu dosegli že drevi, so dejali.

Tudi več evropskih diplomatov je poudarilo, da bi bil lahko dogovor dosežen pred božičnim premorom. Eden od njih meni, da bi se lahko to zgodilo že nocoj, navaja FT.

Po navedbah vira, ki je dobro obveščen o pogajanjih, je bil napredek narejen pri tem, kako bodo prihodnja pogajanja o pravicah do ribolova povezana z dostopom do trga za dobrine. To je ključno vprašanje za sklenitev dogovora.

Francija je danes izrazila nasprotovanje temu, da bi pogajanja podaljšali v prihodnje leto. "To moramo končati v prihodnjih dneh - ta pogajanja bi se morala končati novembra," je dejal francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune. Dodal je, da je bolje, da se pogajanja končajo brez kot pa s slabim dogovorom.

Politico poroča, da je bil v prestolnice držav članic poslan osnutek neuradnega dokumenta, ki nakazuje, da bodo države morale dati zeleno luč dogovoru. Ta dokument sicer še ne vsebuje vseh podrobnosti dogovora, prav tako nekateri deli niso izpolnjeni, zapisano je recimo "pogajanja so bila zaključena XX decembra".

Ker pa se z dogovorom mudi, bo najverjetneje vse potekalo po hitrem postopku, kar pomeni, da bo potrebno le soglasje držav članic in britanske strani, Evropski parlament pa bo o tem glasoval januarja. Če jim dogovora ne uspe skleniti do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu, bosta namreč od 1. januarja EU in Otok trgovala po pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni kvote in carine.

V pogajanja sta se v zadnjih dneh vključila tudi britanski premier Boris Johnson in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki sta po poročanju tujih tiskovnih agencij v tesnih stikih. V minulih dneh sta se večkrat slišala po telefonu.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dante
23. 12. 2020 18.23
ki sta po poročanju tujih tiskovnih agencij v tesnih stikih, kljub CORONI, sevada nosita maske, da ne bo pomote
mackon08
23. 12. 2020 18.15
-1
Ma kaj se imajo pogajati VB ni v EU veljajo pravila kot za vse drugo, ti pokvarjenci ki vodijo EU bodo itak vse zašuštrali.
Banion
23. 12. 2020 18.00
+1
Tukaj EU ne bi smela popuščati, bolje razhod brez dogovora ib potem pogajanja o trgovinskem sporazumu
grikos
23. 12. 2020 17.48
+5
pa kaj hočejo otočani,zapret jim mejo pa naj bodo na svojem otoku
mackon08
23. 12. 2020 18.15
+0
Saj imajom že zaprto zaradi seva pa že cvilijo.
Dejan Kravanja
23. 12. 2020 17.45
+2
EU brez hrbtenice bo spet sto posto izvisela videno ze neštetokrat!!!
Igyzone
23. 12. 2020 17.36
+0
Zgleda, da bo se treba obrniti tudi tukaj na arbitražo...
magura
23. 12. 2020 17.32
+8
Pa kaj zdaj popuščajo tem britancev - njihovo razmišljanje je še vedno tako , da mislijo, da so nekaj več kot ostali svet - kot za časa kolonializma !!! ...so hoteli ven iz EU - zdaj pa naj imajo omejitve na polno - ne pa da jim sedaj cela Evropa leze v rt !!! ...
Dejan Kravanja
23. 12. 2020 17.49
-1
EU s takimi politiki nima ne hrbtenice ne jajc zatu nas bojo kmal začeli vsi nabijat tja ku sonce nikol ne posije!!!!