Tujina

Obglavljenega učitelja s fatvo obsodili na smrt

Pariz, 19. 10. 2020 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
77

Tri dni po umoru učitelja Samuela Patyja je francoski notranji minister opozoril, da se mora država odločneje odzvati na širjenje sovražnosti na spletu in jih že v kali zatreti. Prav tam se je namreč začel pogrom zoper učitelja, ki se je nato tragično zaključil v petek popoldne. Dejal je tudi, da je bila za žrtev razpisana fatva oziroma smrtna obsodba.

Proti učitelju Samuelu Patyju, ki ga je sredi Pariza obglavil mladi čečenski skrajnež, je bila razpisana smrtna obsodba oziroma fatva, je za francoski radio Europe 1 povedal notranji minister Gerald Dermanin. Širila naj bi jo oče ene od dijakinj ter radikalni pridigar Abdelhakim Sefrioui. Oba sta v pridržanju, ni pa še znano, ali ju bo tožilstvo opredelilo za sokrivca. 

Paty je organiziral predavanja o svobodi izražanja, v katera je vključil tudi karikature preroka Mohameda, ki jih je objavila satirična revija Charlie Hebdo. Januarja 2015 je bilo zaradi objave v terorističnem napadu v prostorih uredništva časopisa Charlie Hebdo umorjenih 17 ljudi. Sojenje 14 ljudem se je v Parizu pričelo prejšnji mesec.

Kot je znano, je tragičen tok dogodkov sprožilo predavanje o svobodi govora, na katerem je Paty dijakom pokazal karikature preroka Mohameda. Ogorčenje se je hitro začelo širiti po družbenih omrežjih in se stopnjevalo vse do pozivov k smrti omenjenega učitelja. V petek, enajst dni po predavanju, je grožnje uresničil 18-letni begunec čečenskega porekla Abdulah Abujezidovič. Dermanin je zato opozoril, da morajo več pozornosti nameniti širjenju sovražnih vsebin na spletu in jih v kali zatreti. 

Minister je še napovedal,  da je po napadu pod drobnogledom kar 51 različnih organizacij, vladi pa je predlagal razpustitev nekaj združenj. Sicer danes po vsej državi potekajo policijske preiskave. Osredotočajo se na posameznike, ki so že na radarju obveščevalnih služb in ki preko pridig ali z objavami na družbenih omrežjih širijo sovraštvo. Prav tako z vso resnostjo obravnavajo posameznike, ki so na spletu delili mnenje, da si je učitelj smrt zaslužil oziroma, da je "prosil za to, kar se mu je zgodilo", je še dodal minister. 

Napovedal je tudi izgon 231 podpornikov radikalnega islamizma. Med njimi jih je 180 v zaporu, ostalih 51 pa jih nameravajo v kratkem aretirati, je še dodal. 

Francoski minister za šolstvo Jean-Michel Blanquer je v soboto dejal, da je bil Paty umorjen, "ker je poučeval predmet, ki je povezan z enim od strebrov demokracije svobodo izražanja". "Samuel Paty je utelešal najplemenitejše bogastvo naše republike: naše šole. Strahopetno so ga ubili sovražniki svobode. Bili bomo enotni, trdni in odločni," je Blanquer zapisal v tvitu. Predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da je imel napad vse značilnosti "islamističnega terorističnega napada", učitelj pa je bil umorjen, ker je "učil svobodo izražanja". 

Umor je pretresel Francoze, ki so se v nedeljo množično udeleževali shodov v njegov spomin. Pariškega sta se udeležila tudi premier Jean Castex in županja Pariza Anne Hidalgo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jg57
21. 10. 2020 09.05
+1
Imam polen kufer tega sprenevedanja. Mladenič je samo opravil svojo muslimansko dolžnost, ki je zapovedana v koranu ! Zato tega ni možno preprečiti z nobenim "drobnogledom" organizaci in razpustitvijo združenj".
Jon Bacek
20. 10. 2020 13.10
+4
Upam, da je novico prebrala, predvsem pa razumela Fajonova.
vlahov
20. 10. 2020 10.46
+1
to je kak % muslimanov kar pa pri miljardah se nabere ultra skrajnežov. Otroci od migrantov iščejo korenine in jih zanese . Te v Bosni so v komunizmu potlačili in so bolj človeški .
Nikolajev
19. 10. 2020 20.43
+5
Nekateri od preiskovancev so namreč na družabnih omrežjih podprli morilca 47-letnega učitelja, ki je očitno moral umreti, ker je med razpravo o svobodi govora učencem pokazal karikature preroka Mohameda, kar je po islamski veri prepovedano, navaja BBC. K umoru učitelja sta pozvala oče ene od dijakinj in policiji znan islamistični skrajnež. "Očitno sta izrekla fatvo (smrtna obsodba) nad učiteljem," je za radio Europe 1 pojasnil francoski notranji minister Gerald Darmanin. Poleg tega je policija zaradi suma, da so pomagali Čečenu prepoznati učitelja pridržala štiri učence. Preiskovalci sumijo, da so učenci verjetno v zameno za plačilo storilcu pokazali, kdo je učitelj Paty. Policija je napadalca, ki je v Francijo prišel z družino kot begunec pred 12 leti, po grozljivem dejanju ustrelila. Vse je jasno in razumljivo. Francija je sprejela migrante, jim nudila prenočišče in hrano. Izkazala je gostoljubje. Sčasoma bo v Franciji dozorelo spoznanje, da migranti islamske veroizpovedi niso dodana kulturna obogatitev; nasprotno, islam je očitno tujek v Evropi, saj je nasilen in ne spoštuje osnovnih človekovih pravic.
Drekachi24
19. 10. 2020 19.36
-6
Morda mi kdaj kakšna simpatična Francozinja približa njen narod... 😉
Drekachi24
19. 10. 2020 19.35
+2
Mene takšne stvari spravijo v dilemo. Po eni strani so Francozi naduti, s svojim Napoleonom, kolonijami, visoko kulturo, po drugi pa prenašajo takšne klavce, ne da bi udarili nazaj, morda v obliki paravojaških enot. V vsakem primeru težka preizkušnja. Imel sem dobre izkušnje z muslimani, to me varuje pred ostrim obsojanjem vsevprek.
Simon Megli?
19. 10. 2020 16.21
+12
Migranti... še nas bo bolela glava zaradi njh.
KladivoSi
19. 10. 2020 15.56
+8
Migrira folk kjer ni vojne, preprosti lenuhi. Pol jih pa vidiš po parkih pijane in zdrogirane, v soboto zjutraj si sred ulice drogo delijo. Dejte no take smo pa res rabli ja, 1 od 100 si delo išče ostali pa bi živeli na naših žuljih, kot so prej na državno nafto.
Kirchner
19. 10. 2020 15.41
+3
Smo ljubitelji goveje juhice legitimna tarča hindujcev?
KladivoSi
19. 10. 2020 16.13
+3
Ja se že zdirajo, vsak dan nam mašira enih par preko južne meje..
muceli
19. 10. 2020 14.09
+17
Trenutno delam z dvema Pakistancema. Oba muslimana, po vseh zapovedih korana. Oba pravita, da po končanem projektu v ZDA oddideta nazaj domov. Da je življenje lepo in da lepo živita v Pakistanu. Pa ne samo onadva. Večina njih. Zakaj torej vidimo ilegalne prestopnike meje iz Pakistana? To so povečini "norci" in verski skrajneži ki imajo namen širit njihov način življenja. Ampak to ni običajen pakistanski način ampak radikalen, nor način. Oba sodelavca povezta, da so seveda tudi v Pakistanu norci, ki se ne strinjajo z načinom življenja tam in bi ga radi radikalizirali. Ampak tam policija in ostala represija poskrbi za take vroče glave. Zato pa tudi odhajajo v EU, ker so pri nas bolj plodna tla za širjenje takih idej in možnost za "junaško dejanje" je večje, ker smo za njih itak vsi neverniki. Policija te pa itak ne sme taknit, ker priletijo odvetniki in nevladniki. To so besede dveh muslimanov iz Pakistana. In oba pravita da je pri njih doma lepo in da se bosta po končanem delu vrnila domov. Saj razumem naš levi pol, da hočejo pomagat ilegalnim prebežnikom. Ja, so tudi pomoči potrebni med njimi, ampak za skrajneže (ki jih je med njimi veliko) pa smo v največjo pomoč s tem da jim dajemo socialno pomoč in možnost da nas "spreobrnejo" v islam ali še bolje, da smo "kanonfuter" za njihovo krvavi revolucijo.
Berenika
19. 10. 2020 14.16
-11
Anders Breivik je torej zate bil musliman in levičar. Sicer je pa tvoj mučenski komentar ena sama laž.
KladivoSi
19. 10. 2020 15.51
+7
Tale naci je drug exstrem, a evropa je svoje exstreme lepo zminimirala. A tile muslimanski exstremi, pa pri nas nimajo kaj iskat,.. Že zgodovinski fakti kako je Mohamed sploh postal prerok,..to si preberi. S poudarkom na jihad se je uveljavil.
Kloven
19. 10. 2020 13.51
+21
In pol se ljudje sprašujejo zakaj so ljudje "islamofobicni", jst bi tud bil če bi vedel da me lahko en kup norih ljudi hladnokrvno ubije ker kritiziram njihovega preroka.
Strojan
20. 10. 2020 17.21
+0
Lahko bi bili tudi judofobični ali amerofobični....če pogledamo kako Izraelci in Američani maltretirajo cel svet bi nam lahko bilo jasno !
niktalop
19. 10. 2020 13.46
+11
Označevanje morilca Abdulaha Abujezidoviča za skrajneža in pridigarja Abdelhakima Sefriouia za radikažneža je popolnoma zgrešeno. Ta dva delata samo to kar je zapisano v koranu. Koran zahteva od vernikov da ubijajo nevernike vedno in povsod.
to je kr neki
20. 10. 2020 08.07
+1
Samo koran je v eu pidrejen pravu drzave in ne obratno!
Proxy12
19. 10. 2020 13.44
+6
Saj te muslimani, ki smo jih sprejeli odprtih rok v Evropi so pa kar civilizirani ane...
justed
19. 10. 2020 13.40
+4
Če je to razvoj katerega tako vneto zagovarja EU potem še danes podpišem za vstop med Višegrajce.
lvclvc
19. 10. 2020 13.32
+9
Shod v podporo ucitelju, slike. Prva slika gospa iz druge kulture, z naglavnim pokrivalom seveda. S e v e d a.
Tylers
19. 10. 2020 14.09
+4
to je kr neki
20. 10. 2020 08.08
+0
Ce bi bila kaj spostljiva, bi ob poklonu dala naglavno ruto dol, pa si jo potem da nazaj.
Strojan
20. 10. 2020 17.17
+0
Butl rute nosijo tudi nune in jih ne dajejo dol ! Kaj ima ruta veze ?
justed
19. 10. 2020 13.29
+12
Kulturna obogatitev v vsem svojem sijaju. Saj ste to hoteli mar ne?
majazmaja2
19. 10. 2020 13.28
-6
Problem je, da niso pravilno integrirani, ker se država s tem nikoli ni ukvarjala. Če nekdo pride kot begunec ali migrant, bi moral dobiti eno leto časa, da se nauči jezika IN KULTURE države gostiteljice - za to bi morala poskrbeti država. Potem ima pol leta časa, da gre v službo (služb je ogromno, samo ljudem se ne da delati), s tem poskrbi za svojo eksistenco in postane koristen in enakopraven član družbe. Če za njim pridejo sorodniki, zanje veljajo identične zahteve. Nemčija, Francija in Velika Britanija so tipični primeri, kako se priseljenci getoizirajo - porinili so jih v predmestja, ki so bila totalno neurejena. Tako se nikoli ne naučijo jezika, s tem 'izpadejo' iz družbe, nimajo služb, revščina je neizogibna, s tem pa je izpolnjen pogoj, da oseba postane labilna, loti se je brezup in postane izvrsten primerek za radikalizacijo.
Generacija56
19. 10. 2020 13.44
+5
To sem videl, v živo... Ni doslednega izvajanja ASIMILILACIJE! Zakaj? Sprejemajo jih njihovi sonarodnjaki, ker znajo njihov jezik... Znotraj urada, za zaprtimi vrati, jim dajejo informacije njihovi sonarodnjaki, KAKO IZKORISTITI SISTEM!!! Dela sem v BANF, vem iz prve roke... Poznal sem ljudi, ko so kadili cigaret, zunaj... No, 90% vas ne ve, kaj je BANF, prepuščam vam... Potem se začne, porivanje posameznikov sistemu, delodajalcem, z maso otrok, ker, Nemčija je sprejemala LE DRUŽINE, ker so mislili, da bodo otrokom prali možgane... A prva je DRUŽINA! Kar oče, mati, rečeta, v muslimanski družini, JE ZAKON, nad zakonom države. Tudi 5o let potem, ko so prišli, ker jih je država vabila... Je še več, VELIKO VEČ, a praznim glavam....
TolstojV
19. 10. 2020 13.12
+4
Vse ki so odgovorni za vekomaj izgnati iz Francije pred tem pa v zapor!
Proxy12
19. 10. 2020 13.44
+7
Iz Evrope je potrebno take izgnati - nimajo kaj delati tu, če mislijo, da se lahko isto obnašajo kot pri njih!
ajnajs
19. 10. 2020 13.10
+21
če prideš v mojo državo se obnašaj tako kot se obnašamo pri nas, spoštuj moje navade in se ti prilagodi. Ne potrebujem tvojega prava, tvoje vere, tvojega načina življenja, od tega bežiš v moj dom, moj domovino. Ne pričakuj od mene, da se spremenim, če želiš biti tu se ti spremeni ali pa ostani tam kjer si in je to zate normalno. Živi in pisti živeti.
muci007
19. 10. 2020 13.29
+2
Pametno razmisljanje. Ampak Fajoni to ne bo všeč.
Strojan
20. 10. 2020 17.26
+1
Odvisno kdo pride v "tvojo" državo, če pride južnjak se mora on prilagoditi, če pa pride Američan, Englež, Nemec....se pa ti prilagodiš in govoriš v njegovem jeziku, proslavljaš valentinovo, večer čarovnic....
weber1
19. 10. 2020 13.08
-14
Muslimanska vera je veliko bolj ukoreninjena med verniki, kakor je to v Krščanski veri..Vsi to dobro vemo da so muslimani fanatiki, katerim je čast dati življenje za svojega Alaha.. Sami kamikaze so dokaz za to.. Prav zato je bilo neumno od tega učitelja Samuela, da je šel in dregnil v njihovo osje gnezdo.. Pozabljajo, da je bilo pred leti zaradi objave karikatur Mohameda v časopisu Charlie, ubitih 17 ljudi...
niktalop
19. 10. 2020 13.51
+4
Učitelj ni naredil neumnosti. Evropa temelji na demokraciji in spoštovanju človekovih pravic med katerimi je tudi svoboda govora. Problem imajo v svojih glavah muslimani ki jih užali vsaka malenkost in se še niso toliko civilizirali da bi, če so užaljebni, določeno osebo tožili in ne ubili. Evropolitiki pa skoraj brez omejitev v Evropo spuščajo necivilizirane primitivce.