-2°C

Obilica snega na Balkanu, v Črni gori z džipi izvlekli nasedel avtobus

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Kaya Kamenarič /STA /
KOMENTARJI
22
Obilno sneženje povzroča težave na sosednjem Hrvaškem in na zahodnem Balkanu. Snežena odeja je pokrila večino mest v Bosni in Hercegovini, še posebej je sneženje izrazito v gorskih predelih države. Skupina fantov je medtem v Črni gori z džipi iz snega potegnila avtobus, poln potnikov.

Neugodne zimske razmere otežujejo promet na cestah po vsej Hrvaški. Avtocesta Reka–Zagreb je med drugim zaprta za tovorna vozila s prikolicami. Zaradi močnega vetra je delno zaprt most na Krk, prekinili pa bodo tudi nekatere trajektne linije, je sporočil Hrvaški avtoklub (HAK).

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

O snežnem metežu pa poročajo iz Gorskega Kotorja, kjer je hrvaška gorskoreševalna služba reševala tri Zagrebčane, ki so z avtomobilom obstali v metru in pol snega. 

Snežiti je začelo tudi na območju Petrinje in Gline, kjer je nedavno hude posledice pustilo več potresov. To predstavlja veliko težavo, saj je ogromno ljudi ostalo brez strehe nad glavo. "Ljudje živijo v neprimernih razmerah, ne samo v kočah brez stranišč ali običajnih šotorih, ampak tudi brez ogrevanja," poroča 24Sata. 

PREBERI ŠE
Območje Petrinje znova streslo, razmere dodatno otežuje sneženje

Ponekod v BiH pričakujejo do 35 centimetrov snega

V BiH je zaradi snega, ki je zapadel ponoči, ponekod pa še pada, otežen promet čez nekatere gorske prelaze. Na območju jugozahodne Bosne (Kupresa in Tomislavgrada) dodatne težave voznikom povzroča močan veter, ki dela snežne nanose. Na območju Ključa in Sanskega Mosta pa megla zmanjšuje vidljivost.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Večina cest je mokrih in spolzkih, zato voznike pozivajo, naj vozijo previdno in prilagodijo vožnjo trenutnim razmeram na cesti. Opozorili so jih še, naj na pot ne hodijo brez zimske opreme. Kot poroča N1, je bil za območje jugovzhodne Bosne izdan oranžni, za vsa ostala območja Bosne pa rumeni meteorološki alarm.

Pričakujejo, da bo v naslednjih 24 urah na območju Foče zapadlo še od 20 do 35 centimetrov snega, zlasti v gorskih predelih regije. Od 10 do 25 centimetrov pričakujejo tudi v gorskih predelih na območju Banjaluke in Višegrada. Od 10 do 20 centimetrov snega naj bi zapadlo še na območju Tuzle, Bihaća, Livna in Sarajeva, od 5 do 10 centimetrov pa na območju Prijedora, poroča N1. 

V Črni gori z džipi iz snega potegnili avtobus, poln potnikov

Sneg je pobelil tudi Črno goro – v Nikšiču na smučišču Vučje je zapadlo 80 centimetrov snega. Tudi tam so vremenske razmere prinesle nekaj nevšečnosti. Med drugim so napovedane tudi poplave.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na cestnem odseku Berane–Rožaje, v bližini smučišča Lokveje v snegu obtičal avtobus, poln potnikov, a ga je skupini pogumnih fantov iz džip kluba Berane uspelo izvleči. Kot je razvidno iz posnetka, so jim potniki zaploskali in vzklikali. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Obilnejše sneženje tudi na jugu Srbije in Kosovu

Obilnejše snežne padavine danes pričakujejo tudi na jugu Srbije in Kosovu, zaradi česar so pristojne oblasti izdale opozorilo voznikom, naj bodo previdni. V višjih predelih pričakujejo 30 centimetrov dodatnega snega, v nižjih predelih osrednje in južne Srbije pa 15 centimetrov.

Tudi v višje ležečih predelih Italije močno sneži, iz obalne dežele Ligurije pa poročajo o močnem vetru s sunki do 112 kilometrov na uro, zaradi česar so izdali opozorilo, ki bo v veljavi do ponedeljka. Močan veter so spremljale tudi nizke temperature, ki so se ponekod spustile do sedem stopinj pod ničlo.

Koronavirus pasica november