Tujina

Obilno deževje na zahodu Nemčije: poplave in zemeljski plazovi

Saarbrücken, 18. 05. 2024 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahod Evrope je prizadelo obilno deževje, ki je v petek povzročilo poplave in zemeljske plazove v nemški zvezni deželi Posarje, v Belgiji, na Nizozemskem, v Luksemburgu in Franciji. Številne ceste so pod vodo, ponekod so zaradi poplav evakuirali ljudi.

Po navedbah notranjega ministrstva v Posarju na zahodu Nemčije so poplave prizadele veliko območje, najhuje pa je na jugovzhodu zvezne dežele. Zaradi naraslih rek so morali evakuirati ljudi v prestolnici Saarbrücken in drugih krajih. Namestili so jih v šolah.

Za zdaj ne poročajo o smrtnih žrtvah, se je pa en človek med evakuacijo poškodoval.

Nemški kancler Olaf Scholz je zaradi ujme odpovedal za danes predvideni predvolilni nastop. Namesto tega bo skupaj s predsednico vlade Posarja Anke Rehlinger obiskal najhuje prizadeta območja, da bi se seznanil z razmerami na terenu. Ob tem je prebivalcem prizadetih območij obljubil pomoč in solidarnost.

Policija je sporočila, da so se razmere davi nekoliko umirile. Po navedbah predstavnika operativnega centra so vodostaji reke Saar in drugih vodotokov že dosegli vrhunec ali so začeli upadati. Reševalci so sicer še vedno na terenu. Obseg škode še ocenjujejo.

Po podatkih nemškega urada za varstvo okolja in varnost pri delu so območje prizadele poplave, kakršne se zgodijo na 20 do 50 let. Nemška vremenska služba (DWD) je v manj kot 24 urah izmerila več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot v celotnem aprilu.

Zaradi poplav so danes še vedno zaprte številne ceste v Posarju, moten je tudi železniški promet. O poplavljenih cestah in kleteh poročajo tudi iz nemške dežele Porenje - Pfalško.

Hude poplave tudi v Belgiji in Franciji

V Belgiji o poplavah poročajo iz pokrajine Liege na vzhodu države. Oblasti so prejele več kot 500 prošenj za pomoč in na prizadeta območja napotile 150 gasilcev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal guverner Herve Jamar. Kot je pojasnil, so reševalne službe pomagale predvsem pri črpanju vode iz poplavljenih stavb. O smrtnih žrtvah ali poškodovanih za zdaj ne poročajo.

V občini Les Fourons na severovzhodu Belgije je voda v nekaterih hišah po besedah tamkajšnjega župana segala do višine prsi. Še danes naj bi kraj obiskal belgijski premier Alexander de Croo.

Na drugi strani meje, v nizozemski pokrajini Limburg, so zgodaj davi evakuirali dva kampa, ki ju je ogrožala narasla voda.

V departmaju Moselle na severovzhodu Francije so medtem razglasili nevarnost poplav, saj so po obilnem deževju narasli vodostaji rek. Po navedbah tamkajšnje prefekture je na območju v manj kot 24 urah padlo več dežja, kot znaša mesečno povprečje. Razmere se sicer izboljšujejo, a številne ceste ostajajo zaprte, med njimi avtocesta med Parizom in Strasbourgom, še poroča AFP.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kita 1111
19. 05. 2024 09.33
Upam ,da ne bo kdo sedaj pametoval in napisal zakaj gradijo na poplavnem področju
Jimi1
18. 05. 2024 12.42
-1
Tile pa se lahko mirno na ulicah surfanja učijo... Sploh ne rabijo Hrvaške kot dopustniške destinacije...
puspan
18. 05. 2024 15.10
+4
Kar delaj se norca iz Nemcev. Imajo naravno katastrofo mnogo hujših razsežnosti, v primerjavo s poplavami pri nas. Ne bi smeli pozabiti, da so nam Nemci nedolgo nazaj pomagali več, kot vsi ostali skupaj!