Tujina

Objavili bodo sodne dokumente o preiskavi na Trumpovem posestvu

Washington, 26. 08. 2022 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški sodnik je preiskovalcem odredil, naj objavijo različico dokumentov, na podlagi katerih je bil odrejen sodni nalog za nedavno preiskavo zvezne policije na posestvu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Dokumenti bi lahko razkrili nove podrobnosti, vendar ministrstvo za pravosodje objavi necenzurirane različice dokumentov nasprotuje.

 Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi
Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi FOTO: AP

Ameriški sodnik Bruce Reinhard je v četrtek odredil, da do petka opoldne po lokalnem času objavijo izjavo z uredniškimi popravki. Dejal je, da so na pravosodnem ministrstvu dokazali "nujen razlog" za zatemnitev nekaterih delov dokumenta. Slednji bi lahko razkrili identiteto prič, predstavnikov organov pregona in neobtoženih strank, poleg tega pa tudi smer, obseg in metodo same preiskave. Večina gradiva bo tako verjetno ostala tajna.

Izjava bi vseeno lahko razkrila podrobnosti, zakaj naj bi Trump v svojih zadnjih dneh predsedovanja s seboj na posestvo na Floridi odnesel zaupne dokumente in kaj je tam z njimi počel. V preiskavi so na posestvu našli 11 kompletov zaupnih dokumentov, poroča BBC

Dokumente in elektronsko pošto bi moral prenesti v nacionalni arhiv

FBI je v začetku avgusta preiskoval morebitno nepravilno ravnanje z dokumenti in ali je Trump storil kaznivo dejanje, ko je z odhodom iz Bele hiše dokumente odnesel na posestvo na Floridi.

Ob koncu mandata morajo namreč ameriški predsedniki dokumente in vso elektronsko pošto prenesti v nacionalni arhiv. Nekdanji ameriški predsednik Trump zanika, da je ravnal neustrezno, in vztraja, da je tajne dokumente, ki so jih našli v preiskavi na Floridi, razkril že sam.

 Večina gradiva bo verjetno ostala tajna.
Večina gradiva bo verjetno ostala tajna. FOTO: AP

Trump: Gre za lov na čarovnice

Zahtevo za razkritje izjave je vložilo več novinarskih organizacij, ki so trdile, da je razkritje v javnem interesu. A na drugi strani se je pravosodno ministrstvo temu upiralo, saj da bi lahko razkritje povzročilo nepopravljivo škodo v preiskavi.

Trump je preiskavo označil za "lov na čarovnice", njegova pravna ekipa pa meni, da je preiskava na posestvu politično motivirana in nezakonita, pozvali so tudi k objavi necenzurirane izjave. V začetku tega tedna so tudi predlagali, da se preiskava zamrzne, nadzor nad dokumenti pa naj prevzame tretja, neodvisna oseba.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
26. 08. 2022 14.47
+1
Zanimivo bo, kje bo stala "presidential library" za Tumpa, na Floridi ali New Yorku, pa bo sploh kaj notri, bo vse skril Trump v Mar-a-Lagu.
Težeklojz
26. 08. 2022 11.32
Pometajmo po Amerik.....Trenta pa naj nas ne briga in podobno...
Millady
26. 08. 2022 09.57
-5
Vsi bivši predsedniki -VSI, po koncu mandata vzamejo s sabo pomembno dokumentacijo in po tem pišejo memoarje ipd..Tole s Trumpom je samo dokaz, da se ga "demonkrati" ful bojijo.
LionSi
26. 08. 2022 10.16
+7
Trump se boji, sicer nebi delal take drame.
Millady
26. 08. 2022 10.33
-4
Tudi ti bi se bal na njegovem mestu, spomni se na JFK ali Roberta Kenedyja
pa dobr no
26. 08. 2022 09.44
+0
Zanimivo. Anonimni želijo biti. Imajo različice dokumentov in verzije. Nasprotujejo objavi. Ne želijo razkriti razlogov za preiskave. Levičaji imajo po vseh državah podobne metode. Medijska blatenja, sodne diskreditacije s sumljivo vsebino.. Tudi pri nas. Ponekod v severni koreji ali rusiji - pač pride kombi in te ni več. Tako se obračunava. In potem za nestrpnost obtožujejo vse ostale. Zanimivo.
resslovenka
26. 08. 2022 09.25
+1
In zakaj bi mi morali to videti? Kaj imamo mi s Trumpom razen Slovenke, ki je poročena z njim? 😏 Naj se tam čez lužo ukvarjajo z njim. Zakaj bi pa nas to moralo sploh brigati? 😎
Millady
26. 08. 2022 09.54
+2
Ker je to posredno ali neposredno pomembno za cel svet, recimo.
Zmaga Ukrajini ..
26. 08. 2022 11.15
+4
resslovenka,... tudi mene zanima zakaj tega bedaka, ki je itak bivši predsednik še kar naprej vlačijo po novicah. Popolnoma nepomemben. Ameri sami in njihovo sodstvo naj se zdaj ukvarja s tem zmešancem.
Janez Novak 13
26. 08. 2022 08.58
+1
Ameriški sodnik je preiskovalcem odredil, naj objavijo različico dokumentov, na podlagi katerih je bil odrejen sodni nalog za nedavno preiskavo zvezne policije na posestvu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Dokumenti bi lahko razkrili nove podrobnosti, vendar ministrstvo za pravosodje objavi necenzurirane različice dokumentov nasprotuje. --- Vse vejice so odveč. Preberite z vejicami in brez njih. In? Razlika?
c00kies
26. 08. 2022 08.43
+2
Če nimajo kaj skrivat, potem nimajo kaj nasprotovati samemu razkritju dokumentov ali pač?
ValterUdovernik
26. 08. 2022 09.34
-2
Zascititi morajo price in identiteto usluzbencev FBI.
pa dobr no
26. 08. 2022 09.47
+2
Zaščiti morajo tistega, ki je extra naročil preiskavo kajne? Spomnimo se Watergate, kako to izgleda. Je bilo podobno.
ValterUdovernik
26. 08. 2022 09.55
+1
Preiskavo je odobrilo ministrstvo za pravosodje. Na nalog za preiskavo FBIja pa se je podpisal direktor Christopher Asher Wray, clovek, ki ga je na funkcijo pred 5 leti postavil Trump.