Tujina

Ukrajinski preiskovalci imajo dostop do črnih skrinjic, preiskujejo tudi razbitine letala

Teheran, 10. 01. 2020 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.V. / A.K.
Komentarji
585

Potem ko so v javnost prišli prvi domnevni posnetki, ki naj bi prikazovali trenutek sestrelitve ukrajinskega letala nad Teheranom, se vrstijo odzivi po svetu. Večina voditeljev držav meni, da sestrelitev ni bila namerna. Dostop do črnih skrinjic pa že imajo ukrajinski preiskovalci, a s preučevanjem podatkov še niso začeli. Analiza ostankov letala in njegove poti zaenkrat še ni prinesla dokazov, da je šlo za teroristično dejanje, je sporočil ukrajinski zunanji minister.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Je bilo sestreljeno?
    02:48
    Iz SVETA: Je bilo sestreljeno?
  • Iz 24UR: Letalo zadela raketa?
    03:05
    Iz 24UR: Letalo zadela raketa?

Kot poroča CNN, so ukrajinski preiskovalci zdaj že videli črne skrinjice in naj bi imeli dostop do posnetkov komunikacije med pilotom in teheransko kontrolo letenja, je povedal ukrajinski zunanji minister Vadym Prystaiko.

Zadnje besede pilota naj bi bile 'vse je mirno in dobro'

Kot je dodal, ekipa ukrajinskih preiskovalcev sodeluje z Iranci. Kot je dodal, še niso začeli preiskovati teh informacij, saj ne morejo dostopati do njih. A kot miri, sodelujejo z Iranom in si prizadevajo, da bodo čimprej prišli do informacij. Povedal je še, da so doslej ugotovili, da so bile zadnje besede pilota, ''vse je mirno in da je vse dobro''. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Preučujejo tudi, ali je bila na letalu podtaknjena bomba

Dodal je, da bodo preučili vse teorije, zakaj je v sredo zjutraj strmoglavilo letalo Boeing 737-800, na krovu katerega je bilo 176 ljudi. Meddrugim preučujejo tudi, ali je bila morda na letalu podtaknjena bomba, poroča CNN. Zanima jih tudi, zakaj je imelo letalo zamudo in zakaj nekaj kosov prtljage ni bilo raztovorjenih.

Na iranskem veleposlaništvu so odprli žalni knjigi v spomin na generala Kasema Solejmanija, ki je bil ubit minuli petek v ameriškem napadu v Bagdadu, in žrtve nesreče ukrajinskega letala, ki je v sredo strmoglavilo pri Teheranu.

Preiskovalci pa že preučujejo kemične sledi na razbitinah letala in poti leta, vendar še nimajo dovolj dokazov, ki bi dokazovali, da je šlo za teroristično dejanje ali kakršnokoli ’nenaravno’ dogajanje na krovu letala. Kot je povedal ukrajinski minister, sicer še vedno manjkajo pomembni deli letala, ki bi jih morali analizirati. Ukrajince naj bi vznemirila informacija, da je Iran že prestavljal razbitine letala, a kot zagotavljajo, jih bodo dobili nazaj.

Kot je dodal, je 50 ukrajinskih preiskovalcev na iranskih tleh in ti analizirajo tudi pot leta. Doslej niso našli ničesar, kar bi dokazovalo, da je bil let kakorkoli ogrožen. Dodal je, da ne iščejo diplomatske poti in da trenutno ne zavračajo nobene možnosti. Prioriteta je najti vzrok tragedije, je dodal.

Črna skrinjica, nesreča ukrajinskega letala v Iranu
Črna skrinjica, nesreča ukrajinskega letala v Iranu FOTO: APTN Video

Iran: Pregledovanje podatkov iz črne skrinjice bo steklo danes

Iranske oblasti še vedno trdijo, da je na letalu nastala tehnična okvara motorja, pilot pa je skušal obrniti in se vrniti na letališče, a je Boeing 737-800 strmoglavil. So pa iz Teherana sporočili, da so k preiskavi v Iran povabili tako Boeing, Ukrajino kot ameriške preiskovalce, ki bodo lahko preiskali vzroke za strmoglavljenje letala, v katerem je življenje izgubilo 176 oseb. Predstavnik zunanjega ministrstva Abas Musavi je še dodal, da so dobrodošli tudi vsi strokovnjaki iz držav umrlih potnikov.

Iz Teherana so sporočili, da bodo za natančno utemeljitev vzroka nesreče in prenos podatkov iz črnih skrinjic potrebovali do dva meseca. Ob tem so pozvali ZDA, naj za svoje trditve predoči tehtne dokaze.

"Na terenu je 12 preiskovalnih skupin. Potrebno je zbrati informacije in šele nato lahko pridemo do končnega sklepa," je dejal Ali Abedzadeh, direktor Iranske civilne letalske organizacije.

Abedzadeh je povedal, da je letalo po pričevanju očividcev gorelo približno 60 do 70 sekund. Dodal, da znastveno ni mogoče potrditi avtentičnost posnetkov, ki krožijo v javnosti. "Če bi prišlo do eksplozije v zraku, bi se razbitine razletele na veliko širšem območju."

Iranski odbor za preiskovanje letalskih nesreč bo še danes pričel z analizo podatkov, ki so zabeleženi v črnih skrinjicah. Preiskava bo potekala v laboratoriji letališča Mehrabad. Predstavnik odbora Hassan Rezaeifar je dejal, da bodo v primeru, če Irancem ne uspe prenesti vseh podatkov, za pomoč prosili Ruse, Ukrajince, ki imajo zdaj že dostop do črnih skrinjic, ali Kanadčane. Gre za štiri države, ki so izrazile pripravljenost za pomoč pri prenosu podatkov. Črne skrinjice naj bi bile namreč poškodovane.

Iranci zatrjujejo, da letala ni sestrelila njihova protiletalska obramba, saj bi bile sicer razbitine raztresene na večjem območju.
Iranci zatrjujejo, da letala ni sestrelila njihova protiletalska obramba, saj bi bile sicer razbitine raztresene na večjem območju. FOTO: AP

Tudi Nato verjame obveščevalnim poročilom glede iranske sestrelitve letala

V ZDA, Kanadi in Avstraliji sicer že skoraj z gotovostjo trdijo, da je ukrajinsko letalo, ki je v sredo zjutraj po lokalnem času zapuščalo teheransko letališče, pomotoma sestrelila iranska protiletalska obramba, ki je bila na preži pred ameriškimi povračilnimi ukrepi za napad na oporišča v Iraku.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes zatrdil, da nima razloga, da bi dvomil o poročilih zahodnih držav, ki kažejo na to, da je Iran v sredo sestrelil ukrajinsko potniško letalo s 176 ljudmi na krovu. Je pa nujna temeljita preiskava, je dodal. 

Avstralski premier Scott Morrison je povedal, da znaki sicer kažejo, da "ni šlo za namerno dejanje". Dejal je, da je Avstralija dobila podobne obveščevalne podatke kot Združene države Amerike in Kanada. "Gre za grozen, grozen dogodek. Poskušali bomo pomagati po naši moči."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier je še dodal, da si Avstralija prizadeva za polno in transparentno preiskavo dogodka, pri tem pa so zelo pomembni podatki iz črne skrinjice. Domnevni posnetki, ki so jih objavili vsi večji ameriški mediji, kot vse kaže prikazujejo trenutek, ko je raketa zemlja-zrak zadela potniško letalo, ki je vzletalo z letališča. Kot za zdaj kaže, naj bi se aktiviral avtomatiziran sistem zračne obrambe in izstrelil raketo proti cilju, ki ga je prepoznal kot sovražnega. Šlo naj bi za raketo  9M330, ki jo je izstrelil protiletalski sistem Tor-1 (Nato koda SA-15) sovjetske izdelave.

Objavljeni videoposnetek naj bi bil avtentičen, saj so nekateri prepoznali zgradbe v teheranskem predmestju Parand. Ukrajinsko letalo je strmoglavilo le malce severneje od omenjenega naselja. Z domnevnim avtorjem posnetka Narimana Ghariba je sicer za dodatna pojasnila stopil v stik CNN, a kot je sporočil, odgovora ni prejel. Medtem je bil objavljen še en posnetek, ki prikazuje eksplozijo ob padcu letala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

CNN pa je objavil tudi posnetek, ki je bil posnet na nogometnem igrišču v kraju Khalaj Abadu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (585)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SHDS
11. 01. 2020 07.05
+1
IRANU SMRT PRIZNAL SESTRELITEV
razocarani
10. 01. 2020 21.42
+1
opažam da je tale portal podaljšana taca nore tv ,,sami janzkovi junaki ti kakajo,,le kaj vam je ste igubili smer in ne najdete svoje nore tv 24
Janez Nasrase
10. 01. 2020 21.34
+3
Protiletalske rakete imajo kontaktni in bližinski vžigalnik, tako da uniči letalo, tudi če ga ne zadene direktno. Ob eksploziji (tu gre mogoče samo za kakih 5 kg eksploziva in nikakor ne izgleda zelo holivudsko) se v okolico razpršijo kroglice (podobno kot pri defenzivni ročni bombi), ki naluknjajo letalo in po možnosti povzročijo dovolj škode, da letalo strmoglavi. Te luknjice so našli na ostankih sestreljenega letala nad Ukrajino (zato vedo, da je šlo za sestrelitev, niso se pa še sporazumeli, kdo je odgovoren). In zato so iranci najprej odstranili vse razbitine letala, kar so jih lahko, nato pa dovolili prihod preiskovalcev.
0OO7
10. 01. 2020 20.52
+4
Javnost prave resnice ne bo nikoli izvedela. Kot vedno v takih primerih...
0OO7
10. 01. 2020 20.48
+0
Kaj ima v naslovu za delati vprašaj? Omenjeno ločilo in še nekaj drugih se v naslove ne daje, sicer sledi stavek: "Sedi - ena!"
BUONcaffee
10. 01. 2020 20.37
-1
Letalo je lahko sestrelil kdorkoli.
razocarani
10. 01. 2020 20.34
-9
in če se iskaže da je letalo zgrmelo zaradi okvare?? boste še cudaki nabijali in kakali po spletu,,kaj pa če ga je zrušila ameriška raketa ?? no če so prisli do skrinjic ukrajinci bodo že prišli do resnice,,je pa res grdo videtu tule gor nekatere ki nabijate in pametujete pred raziskavo,,vidim pa iz katere sekte ste ,,res ste bogi ,,a vse vas janezek res tako obvlada?? a nimate vsaj malo samospoštovanja in lastne pameti ,,se vam še vedno dogaja juga ko ste ubogali ukaze kot kužeki ,,no re je vaš vodja iz tistih jugo šol a da ste vi še vedno tako poslušni in poskočni na take ukaze je res bolno,,sicer pa samo da ste srečni !!!!!!!!!!!!!!1
razocarani
10. 01. 2020 21.40
+0
a sem mogoče zašel na noro tv ,,saj ste tu gor sami janzkovi junaki,,alo ste se zgubili ,,le zakaj niste na svoji nori tam je prostor za vas junake
Let it be ...
11. 01. 2020 10.35
+0
ja … Američani so na iranskih tleh postavili raketo in čakali letalo … iz posnetka se vidi, da ni bila raketa odposlana od nekje daleč, ampak je bila izstreljena iz bližine posnetka. No, zdaj ko so priznali, kakšen je pa danes tvoj komentar? A so danes že heroji, ki so priznali, če tudi so pobili skoraj 200 ljudi?
kokomujo
10. 01. 2020 20.33
+8
Ja najbolje je leteti v noci ko se skoraj zacne vojna, letalska druzba ki je to dovolila je kriva
Mauzahecmauzares
10. 01. 2020 20.30
+10
Kje pa vidiš, da potniška letala preletavajo območje, ki je v vojni pripravljenosti, ko še tuje vojake evakuirajo blizu kriznega terena..
Heretik1
10. 01. 2020 20.30
-7
Vsi dokazi kažejo, da je letalo pomotoma sestrelila ameriška raketa!
kokomujo
10. 01. 2020 20.29
+6
Slucajno je nekdo snemal ja
za bojši jutri
10. 01. 2020 20.28
+2
Kakšen užitek bo izganjat hudiča iz Europe
reakcionar
10. 01. 2020 20.23
+11
Preberite si na Nova24tv: Popoln kaos: Iranska tiskovna agencija potrdila, da državni sekretar na zunanjem ministrstvu Matej Marn izraža podporo Iranu!
Brakedirt
10. 01. 2020 20.23
-4
staridida
10. 01. 2020 20.19
+13
Levaki branijo Irance-saj so pri nas oprali čez milijardo dolarjev...
Brakedirt
10. 01. 2020 20.21
-9
daj mi povej, kaj imas ti od tega nabijanja?
staridida
10. 01. 2020 20.25
+7
bonkintos
10. 01. 2020 20.26
+6
BRAKE...Tako je dejal Pahor ,in dal tajni dokument o pranju denarja prebrati svojemu svetovalcu.
Brakedirt
10. 01. 2020 20.29
-5
si me videl, da sem prizigal vasemu kriminalcu?
Brakedirt
10. 01. 2020 20.31
-2
komunajzli, bolj enostavno za vas bi bilo, ce bi samo fehtali za glasove.
omega _v6
10. 01. 2020 20.32
+7
Resnica je boleča mar ne?? Je pa poden podpiranje takih dejanj kot je sestrelitev potniškega letala!!
Brakedirt
10. 01. 2020 20.36
-3
se en laznjivi komunajzl. nalepi mi moj post, kjer to podpiram ali pa utihni.
Brakedirt
10. 01. 2020 20.40
-4
se vecji poden pa je, da SĐS komunjare take dogodke izkoriscate za samoreklamo. vas ni nic sram?
Groucho Marx
13. 01. 2020 16.55
Ojoj, kako bizarno. Naš brake z največjo gostoto objav na forumu sprašuje 'daj mi povej, kaj imas ti od tega nabijanja?' :))))
BUONcaffee
10. 01. 2020 20.16
-2
He, he, me je nasmejal tale Trump, he, he,......
korintos23
10. 01. 2020 20.26
-1
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 20.02
-8
S to nesrečo je enako kot pri kakšnem napadu z orožjem v EU - svečkarji že vnaprej cvilijo kako so krivi migranti, ... da gre za islamski terorizem, itd., medtem ko oblasti še vedno preiskujejo dogodek. Tudi pri tej nesreči je isto - že vnaprej je treba obsojati Iran, medtem ko strokovnjaki sploh še niso pregledali voice in flight recorderja. Tudi tisti amaterski posnetek je precej brezvezen - neka svetla pikica leti, nato izgleda kot trčenje, blisk in nato tista svetla pikica leti naprej. Najbrž si vsak lahko predstavlja kako izgleda sestrelitev z raketo - v resnici je nekako tako kot v filmih - ogromno ognja, dima, itd. Enako, kot če bi vrgel molotovko, ki se v trenutku, ko se razbije in se bencin razprši vse naokoli, tudi zagori vse naokoli. Nekdo je omenjal tudi "luknje" zaradi raket. Smešno, če ne bi bilo tragično. Rakete pač niso kamni, da bi delale luknje v trup. Luknje bi naredilo kakšno manjše strelno orožje, ipd., ne pa rakete. Čeprav je trditev, da je letalo sestrelila raketa, dokaj smiselno, je treba vendarle počakat na rezultate preiskav. Tisti posnetek s "svetlečimi pikicami" pa je zame popoln fake. Vsi smo že kdaj gledali kakšen film, ko letalo zadene raketa in ob toliko goriva, kot ga je na letalu zlasti ob vzletu, je velika in zelo močna eksplozija realnost. Precej bolj verodostojen se mi zdi posnetek gorečega letala, kjer se zdi, da le to pristaja, vendar ob padcu nastane močna eksplozija. Kakorkoli že, toliko dezinformacij in fake news kot so zmožni sproducirati kavbojci, ... lahko le malokdo. Zato počakajmo na izsledke preiskave. Seveda je možno, da je od nekod priletela raketa, ... možno je pa tudi, da je imelo letalo tehnične težave (zanimivo, da so najprej poročali o težavah z motorjem, potem pa so to nenadoma zanikali). Skratka preden svečkarji pregorite v obsojanju Irancev, bomo »ta pametni« počakali kaj bodo ugotovili strokovnjaki. Če je bila raketa, ni dvoma, da bodo lahko to zelo hitro potrdili.
Brakedirt
10. 01. 2020 20.10
-6
problem pri sveckarjih je, da sploh ne vedo zakaj toliko nabijajo. mogoce mislijo da jih bo tump poklical in jim znizal carine.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 20.34
-1
Zdi se, da imajo poleg evidentno izdajalskega nagnjenja še hudo mentalno motnjo. Pacienti pač. In če mislijo, da jim bo trumpelj nudil kakšne ugodnosti, so res popolne ovce. ... no, opravičujem se živalskim ovcam za to - zanje nelaskavo primerjavo.
son?ece5
10. 01. 2020 20.43
+3
Dva največja rdečkarja na portalu, pa stalno v minusu, ja, itak, levaka!
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 21.41
+1
Svečkarji so za ponarejat minuse in pluse, ... levičarji pa za vsebinske komentarje - tu ste svečkarji žal prešibki, ker niste dovolj umsko opremljeni. Torej raje pojdi štepat enim minuse, sebi in svojim pluse, da ne bo tako bolelo in se boš vsaj malce razvedril🤣
Malinha
10. 01. 2020 21.48
+0
Pardon !!! Sam sem še večji rdečkar kot oba moja soborca, imam pa same pluse. Še sam Bog mi jih je podelil! Tako da.... sončični mrak, je ura, da greš spat.
Dinho8O
10. 01. 2020 20.00
-7
Nekomu ugaja, da serje po nic krivih Irancih.
omega _v6
10. 01. 2020 20.34
+3
Seveda zaslužijo si nagrado,ker so sestrelili potniško letalo!!
big_foot
10. 01. 2020 19.54
+10
Če sem prav zasledil... zadeto POTNIŠKO letalo je obrnilo da bi šlo nazaj na letališče???? Pa koga ima tu nekdo za norca? Če bi tist frčoplan zadela raketa bi že v luftu šel na kose. Da bi pa zadet obračal... bom pa rej v dedka mraza verjel :-)
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 20.03
+0
Točno to, ... zdaj kavbojci na polno producirajo "medijske spine", fake newse, itd.
zlatasredina
10. 01. 2020 20.11
-1
Zadnja uradna informacija, če ji gre verjet, pravi da se kosi letala nahajajo okoli mesta strmoglavljenja. V primeru rakete bi se raztresli na širšem območju. Nekdo nabija in laže, zagotovo pa je prezgodaj, da bi lahko pokazali s prstom 100%.
MasteRbee
10. 01. 2020 20.15
+4
" zadeto POTNIŠKO letalo je obrnilo" in zemlja je ploščata.....danes ljudje ne verjamejo več niti svojim očem.
FRC-H
11. 01. 2020 07.17
+1
Kaj vam ni jasno...to ni Hollywood...ne samo, da laho zadeto letalo obrne...tudi pristalo je že. DHL A300 je pristal po zadetku rakete. Odvisno od rakete is mesto zadetka...
pravisprehajalec
10. 01. 2020 19.50
+7
iranci so računalniku prepustili protizračno obrambo. Ker Ukrajinsko letalo ni imelo odzivnika prijateljsko letalo, je raketa poletela. Nekompetentnost in neizurjenost torej. Že videno, tudi v Jugoslaviji nekoč...
Brakedirt
10. 01. 2020 19.54
-9
pravisprehajalec
10. 01. 2020 19.46
-8
#Dostop do črnih skrinjic pa že imajo ukrajinski preiskovalci, a s preučevanjem podatkov še niso začeli.# Itak jih morajo poslati v Boeing.