Oblak dima, ki je nastal po avstralskih požarih, bo vsaj enkrat obkrožil Zemljo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
N.P.
KOMENTARJI
37
Dim, ki je nastal kot posledica obsežnih gozdnih požarov v Avstraliji, bo kmalu obkrožil Zemljo, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. V rumeno je prvo obarval nebo nad Novo Zelandijo, v Nasi pa so potrdili, da je že dosegel Južno Ameriko.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:05

Iz 24UR: Jakupovićevo zaustavil dim

03:00

Iz SVETA: Močno onesnažena mesta

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V ’deželi tam spodaj’ ognjeni pekel vzdolž vzhodne obale divja že mesece, ob tem pa je Avstralijo seveda zajel dim, ki je nastal kot posledica teh obsežnih gozdnih požarov. Ameriška vesoljska agencija Nasa je sporočila, da je oblak dima, ki je nastal po požarih okrog novega leta, že odneslo čez Južno Ameriko in zameglilo nebo nad tem kontinentom. Do 8. januarja je oblak dima »obkrožil že pol Zemlje«, so zapisali v Nasi. Pričakujejo pa, da bo dim planet v celoti obkrožil vsaj enkrat.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V več stotih gozdnih požarih, ki od septembra divjajo v Avstraliji, je umrlo že vsaj 28 ljudi, uničenih pa je bilo več kot 2000 domov. Še ne videno razsežnost in intenziteto požarov so poslabšale klimatske spremembe, poudarjajo strokovnjaki.

Kako je dim potoval okoli sveta?

Nasa je v svoji razlagi zapisala, da so bili nedavni požari tako veliki, da je nastalo "nenavadno veliko" število neviht, ki jih povzroči ogenj. Te nevihte so dim dvignile v stratosfero, tudi do 17,7 kilometra visoko. "Ko je dim v stratosferi, lahko prepotuje več tisočkilometrov stran od vira, tako pa vpliva na ozračje po vsem svetu,"razlagajo. Agencija je dejala, da preučujejo vplive dima in poskušajo ugotoviti, ali skupno "prispeva k ohlajanju ali segrevanju atmosfere".

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Poročali smo že o tem, da je dim nebo obarval rumeno na Novi Zelandiji,Nasa pa je opazila spremembe v barvi neba tudi nad Južno Ameriko.

Velika avstralska mesta, vključno s Sydneyjem, Melbournom, Canberro in Adelaidom, imajo težave s kakovostjo zraka.V avstralski prestolnico zaradi hude onesnaženosti celo vladajo izredne razmere – v prvem tednu januarja je vrednost indeksa kakovosti zraka znašala 1400, zdravju nevarne pa so vse vrednosti nad 200.

V Melbournu, kjer potekajo kvalifikacije za OP Avstralije, pa je slovenska teniška igralka Dalila Jakupovićmorala zaradi napada kašlja in težav z dihanjem celo prekiniti dvoboj.Glede na spletno bazo podatkov o kakovosti zraka Air Visual je Melbourne trenutno mesto z najslabšim zrakom na svetu. Tovrstni pogoji nastopijo, ko se temperature spustijo in se trdi prašni delci spustijo zelo nizko k tlom, pojasnjuje vodja zdravstvenih oblasti v Viktoriji Brett Sutton. Ob tako slabi kakovosti zraka so ogroženi tudi tisti, ki so drugače zdravi, svari Sutton. Oblasti ljudi pozivajo, naj se zadržujejo v notranjih prostorih. Debela odeja dima prekriva območje od pokrajine East Gippsland na vzhodu Viktorije do Melbourna in njegovega predmestja proti zahodu, sprožil pa je celo nekaj požarnih alarmov. 

Na vzhodu države se gasilci še vedno borijo z več kot 100 požari, na srečo pa so jim na pomoč priskočile nižje temperature ter napovedan dež, ki naj bi ga dočakali že danes.