Tujina

Iz Slovenije krenil konvoj z lesom za popotresno obnovo hrvaške Petrinje

Petrinja, 03. 03. 2021 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

S parkirišča nekdanjega podjetja Novoles v Straži pri Novem mestu je na pot proti Hrvaški danes krenilo devet tovornjakov vlačilcev z v Sloveniji zbranim podarjenim gradbenim žaganim lesom, ki ga bodo uporabili pri popotresni obnovi hrvaške Petrinje. Omenjeno humanitarno pomoč so zbrali člani Slovenskega lesnega združenja Sloles. Območje Petrinje je danes sicer znova stresel zmeren potres.

Zbrani gradbeni les so simbolično predali hrvaškemu veleposlaniku v Sloveniji Borisu Grigiću. Predaje so se udeležili še minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman, glavni direktor družbe Slovenski državni gozdovi Robert Tomazin, predstavniki združenja Sloles in drugi.

Grigić je ob predaji ocenil, da je slovenska pomoč Hrvaški izredno pomembna in da je Slovenija ob potresih v Petrinji ter Banovini na pomoč priskočila med prvimi. Gre tudi za dejanje, ki bo pomagalo okrepiti medsebojno državno sodelovanje, medsosedske odnose in reševanje nekaterih še odprtih vprašanj, je še poudaril.

Vse stvari so naložili na 9 polpriklopnikov, ki so se po predaji odpeljali proti Petrinji.
Vse stvari so naložili na 9 polpriklopnikov, ki so se po predaji odpeljali proti Petrinji. FOTO: Solis Straža

Podgoršek je ocenil, da je podarjenih 300 kubičnih metrov žaganega lesa dokaz, da znajo Slovenci nekaj narediti skupaj. Gre tudi za dokaz, da sosedje prvi priskočijo na pomoč in pomagajo, Slovenci pa vse od prvega potresa na Hrvaškem dokazujejo, da so dobri sosedje, je še menil minister.

Cudermanova je izpostavila, da so na gospodarskem ministrstvu ponosni na slovensko lesno industrijo. Ponosni so tudi na vse člene slovenske lesne verige, ki so v teh, po njenem težkih časih, zmogli zbrati toliko pomoči. S to bo sicer možno obnoviti 20 hiš, je še povedala.

Po podatkih združenja Sloles so se humanitarni akciji zbiranja lesa poleg članov z območij Koroške, Savinjske, Notranjske, Gorenjske in Dolenjske pridružili tudi nekateri nečlani in podjetje Slovenski državni gozdovi s hčerinskim podjetjem Snežnik.

Zbrali so skupaj približno 370 kubičnih metrov lesa, ki ga bodo lahko prebivalci območja Petrinje in Siska uporabili pri prenovi ostrešij verjetno več kot 30 stanovanjskih hiš.

Humanitarni konvoj podarjenih lesnih polizdelkov in izdelkov je proti mejnemu prehodu Obrežje odpeljal ob približno 9.30. Tam se mu bodo pridružili predstavniki Hrvatskega drvnega klastra in Civilne zaščite Republike Hrvaške ter ga pospremili do Petrinje.

Območje Petrinje znova stresel zmeren potres

Več mesecev po potresu, ki je opustošil hrvaško Petrinjo, se tla v tem delu sveta še niso umirila. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so namreč ob 5.37 zabeležili potres magnitude 3,6 z žariščem v bližini Petrinje na Hrvaškem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po prvih podatkih so današnji potres čutili prebivalci obmejnega območja jugovzhodne Slovenije, intenziteta potresa pa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici, so sporočili z Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Brez strehe nad glavo je v potresu decembra 2020 ostalo več deset tisoč prebivalcev. Nekateri so se odselili, velika večina pa jih je ostala in živijo v kontejnerjih. Prizadetemu območju pomagajo ljudje iz vse Evrope, tudi iz Slovenije. V potresu je umrlo sedem ljudi. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
03. 03. 2021 13.40
+1
Ali je gospod minister dodal vsaj zavojček zobotrebcev, da se bo lahko po rami potrepljal, češ da je tudi on prispeval, aji se je samo "štulil" zravin in delal slab vtis?
kure bedne
03. 03. 2021 13.00
+3
Lesna mafija danes služi skoraj bolje kot narko mafija. Pri nas so že skoraj same jase tam kjer je bil včasih gozd. In nič si ne moreš, ker so vsi vpleteni in povezani. Tak pač mamo in dopuščamo.
nik500
03. 03. 2021 08.40
+2
Po podatkih emsc se na Islandiji trese ze priblizno 14 dni z potresi ki so v povprecju 4 po rihtarju vsak dan pa o tem nic tukaj.
Walter Pravicek
03. 03. 2021 08.36
+1
PRAVZAPRAV,KO GLEDAM SLIKE IZ PETRIJE,JE VIDETI,DA SO TE STARE HIŠE,VERJETNO BREZ MALTE Z CEMENTOM,TER SE RAZSUJEJO KOT KJERKOLI V STARI ITALIJI ALI AFRIKI!ZATO JE PAČ KOT JE.SPRVA NEKAJ POMOČI,NATO PLJUNITI V ROKE IN ZGRADITI NOV DOM!KER GRE ZA OGROMNO TAKŠNIH HIŠ,PREJ ŠE V PREDMESTJU ZAGREBA,BO PAČ DRŽAVA HRVAŠKA MORALA TEM LJUDEM POMAGATI,ALI EU!ALI PREKANALKIZRATI DENAR OD TURIZNMA(ČE SE BO SEZONA"ODPRLA") V TE KRAJE!LJUDJE,KOT DRUGJE PO HRVAŠKI NIMAJO DENARJA V"NOGAVICI"DOVOLJ ZA GRADNJO NOVIH HIŠ.