24°C

Območje požarov v ZDA skoraj tako veliko kot Slovenija, dim dosegel Evropo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Karmelina Husejnović /
KOMENTARJI
46
Požari v Oregonu, Washingtonu in Kaliforniji so do zdaj terjali že več kot 35 žrtev. Skupno je uničenih okoli dva milijona hektarjev, kar je tako, kot bi požar zajel skoraj celotno Slovenijo. Gost dim pa je zajel številna mesta po ZDA, med drugim New York in prestolnico Washington DC, dosegel pa je že tudi Evropo.

Ameriški gasilci se še vedno borijo z uničujočimi požari, ki divjajo ob zahodni obali ZDA. Regijo je preplavil gost dim, ki se širi tudi nad preostalim delom ZDA. Dim z zahoda ZDA je dosegel celo New York in prestolnico Washington, ki ležita na vzhodni obali ZDA.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Dim od požarov v ZDA dosegel Evropo

Dim od požarov, ki pustošijo po zahodni obali ZDA, je dosegel tudi Evropo, je danes sporočil program Copernicus za spremljanje ozračja (CAMS). Dim so na podlagi satelitskih podatkov opazili v Severni Evropi, ki je od prizorišča požarov oddaljena 8000 kilometrov.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pri programu Copernicus ocenjujejo, da je zaradi požarov od sredine avgusta v ozračju več kot 30 milijonov ton ogljikovega dioksida. "Razsežnost teh požarov je veliko večja kot kadarkoli v zadnjih 18 letih, odkar beležimo podatke," je dejal strokovnjak za požare pri programu Copernicus Mark Parrington. "Dejstvo, da so vir takega onesnaženja, da vidimo dim še več kot 8000 kilometrov proč, kaže, kako uničujoči so," je dodal.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zaradi gostega dima je regionalni letalski prevoznik preklical vse svoje lete z letališč v Portlandu (Oregon) in Spokaneju (Washington). Kakovost zraka pa je trenutno v teh treh ameriških zveznih državah najslabša na svetu. 

Gibanje dima nad ZDA je nedavno posnela tudi Nasa. Satelitski posnetki kažejo, kako so vetrovi raznesli dim s skrajnega zahoda ZDA proti vzhodu.

Satelitski posnetek, ki kaže, kako je dim od požarov zajel večino območja ZDA
Satelitski posnetek, ki kaže, kako je dim od požarov zajel večino območja ZDAFOTO: NOAA - NASA - Worldview

Satelitski posnetek, ki kaže, kako se skupaj z dimom nad državo premika tudi aerosol s trdim delci
Satelitski posnetek, ki kaže, kako se skupaj z dimom nad državo premika tudi aerosol s trdim delciFOTO: NOAA - NASA - Worldview

V Oregonu je umrlo najmanj osem ljudi, na stotisoče prebivalcev je moralo zapustiti svoje domove, namestili so jih v zavetiščih in hotelih, 22 ljudi pa pogrešajo. Ameriški predsednik Donald Trump se je v torek odzval pozivom lokalnih oblasti in na območju Oregona razglasil naravno katastrofo. V Kaliforniji se več kot 16.600 gasilcev bori s 25 požari. V tej zvezni državi je od sredine avgusta v požarih umrlo že več kot 20 ljudi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Območje požarov v ZDA skoraj tako veliko kot Slovenija

V zveznih državah Kalifornija, Oregon in Washington je uničenih že okoli dva milijona hektarjev površin. Britanski The Guardian je za lažjo predstavo, za kakšne razsežnosti gre, pripravil interaktivni zemljevid, ki velikost območja, ki ga je do 13. septembra uničil požar, primerja z različnimi kraji po svetu.  Območje je večje od Londona, New Yorka in skoraj tako veliko kot celotna Slovenija (ki obsega 2.027.100 hektarjev). 

Primerjava območja, ki so ga zajeli požari, s Slovenijo.
Primerjava območja, ki so ga zajeli požari, s Slovenijo.FOTO: Google Maps - The Guardian

V Oregonu prijeli moškega, ki je podtaknil najmanj sedem požarov

45-letnega moškega iz Oregona, ki so ga prijeli v povezavi z obsežnimi požari, sumijo, da je podtaknil najmanj sedem gozdnih požarov v bližini glavne avtoceste. Moškega so zaradi suma, da je z molotovko sprožil manjši požar ob cesti, prijeli že v nedeljo. Ko so ga izpustili na prostost, so ga po nekaj urah znova aretirali, saj je dejanje ponovil in podtaknil še šest manjših požarov, je sporočila policija iz Portlanda. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Požare so k sreči hitro pogasili in tako preprečili, da bi povzročili večje razdejanje. Moškega so odpeljali v bolnišnico, kjer bodo psihiatrični izvedenci ocenili njegovo duševno stanje. 

V treh zveznih državah pa so prijeli še najmanj štiri osebe, ki jih sumijo, da so podtikale požare na že tako požarno ogroženih območjih. 

Množično umiranje ptic selivk povezano s požari?

Medtem ko že dober mesec divjajo gozdni požari na zahodu ZDA, so na območju Nove Mehike, Kolorada, Teksasa, Arizone in Nebraske v zadnjih tednih odkrili na tisoče mrtvih ptic selivk, ki dobesedno "padajo z neba". Njihova smrt za zdaj še ni pojasnjena, orintologi pa predvidevajo, da je množičen pogin ptic selivk povezan s požari in podnebnimi spremembami. 

Profesorica z oddelka za biologijo na Državni univerzi V Novi Mehiki (NMSU) Martha Desmond se boji, da je umrlo celo na stotine tisoče ptic. Glede na to, v kakšnem stanju so kadavri ptic, pa znanstveniki menijo, da so ptice sestradane. Na poginulih pticah je namreč le malo maščobnih rezerv in mišične mase, nekatere pa naj bi strmoglavile kar sredi leta. 

Gre za ptice selivke, ki se v tem času selijo iz Alaske in Kanade preko jugozahodnega dela ZDA v toplejše kraje v Srednji in Južni Ameriki. Med selitvijo je za njihovo preživetje ključno, da se na vsakih nekaj dni ustavijo na dolgi poti in nahranijo ter napojijo, preden nadaljujejo pot. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Zaradi rekordnih gozdnih požarov v ZDA pa znanstveniki predvidevajo, da so morale ptice spremeniti svojo pot in letele preko bolj opustelih regij in puščav, kjer vode in hrane ni na pretek. Omenjene države, kjer so našli poginule ptice, namreč v zadnjih letih pesti huda suša, ki je posledica podnebnih sprememb. Posledično je manj žuželk, ki so glavni vir hrane za ptice selivke. Ptice so tako dobesedno izstradale med potjo. Dejansko so za let porabile zadnje atome moči in ko niso več mogle leteti, so popadale z neba. Druga teorija za množičen pogin ptic pa je, da bi lahko dim od požarov poškodoval njihova pljuča.