Tujina

Kijev zanika navedbe Wagnerjevih plačancev: 'Soledar je in bo ostal ukrajinski'

Kijev/ Soledar, 11. 01. 2023 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.B., STA, D.J.
Komentarji
3

Po več dneh intenzivnih napadov v ukrajinskem mestu Soledar, kjer se na ruski strani borijo tudi plačanci skupine Wagner, slednja trdi, da je zavzela mesto. Plačanci omenjene skupine naj bi sicer po ocenah Zahoda predstavljali že vsaj četrtino ruske bojne sile. Ukrajinska vojska navedbe o zavzetju Soledarja zanika.

V torek zvečer je vodja Wagnerjeve skupine Jevgenij Prigožin dejal, da so plačanci, ki se bojujejo za rusko stran, zavzeli mesto Soledar. "Obkolili smo ukrajinske vojake, na ulicah še potekajo boji. Število ukrajinskih zapornikov bomo sporočili naknadno," je sporočil. Tam se sicer srdito obstreljevanje že več dni ni prekinilo. Mesto se nahaja 15 kilometrov stran od mesta Bahmut, ki ga Moskva že več mesecev skuša zavzeti, piše Guardian

Voditelj samooklicane Ljudske republike Doneck Denis Pušilin je prav tako dejal, da je bil ukrajinski Soledar zavzet. "Središče mesta je že pod nadzorom Wagnerjevih enot," je dejal za rusko televizijo. Tudi britansko ministrstvo za obrambo je v dnevnem poročilu omenilo, da obstaja verjetnost ruskega prevzetja mesta, a da informacije (še) ne morejo potrditi.

Kasneje  so iz Kremlja sporočili, da z razglasitvijo zmage ne gre hiteti. "Ne hitimo. Počakajmo na uradne objave," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da so v mestu priča "pozitivni dinamiki napredovanja", in pozdravil "junaštvo" ruskih sil.

Ukrajinski vojaški opazovalci pa trdijo, da gre za poceni propagando, ukrajinske enote naj bi se le umaknile na nove položaje. V sredo zgodaj zjutraj so le omenili, da je bilo mesto čez noč močno oblegano. Oddelek za strateško komuniciranje ukrajinske vojske je kasneje v izjavi navedbe zanikal. Dejali so tudi, da so domnevne slike mesta, ki jih je ob razglasitvi zavzetja objavila skupina, nastale drugje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako je domnevno zavzetje mesta zanikal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da ruske sile brez uspeha skušajo zavzeti mesto Soledar. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar pa je povedala, da je "sovražnik po izgubah spet zamenjal svoje enote in na bojišču povečal število plačancev skupine Wagner". 

Zelenski se je predhodno v nočnem nagovoru sicer zahvalil branilcem, ki jih je označil za herojske, in povedal, da so se ukrajinske čete srečale z novimi napadi. "Območje ob Soledarju je prekrito s trupli vsiljivcev. Tako je videti kaos," je povedal. Vojaški analitiki predvidevajo, da je z govorom ljudstvo želel pripraviti na slabe novice. Zelenski naj bi sicer posvaril tudi pred Belorusi, saj naj bi Rusija belorusko ozemlje skušala uporabiti za novo kopensko invazijo na Ukrajino. 

Po obisku nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock v Harkovu se nadaljuje tudi obstreljevanje severovzhodnega mesta.

EU nadaljuje s pomočjo Ukrajini

EU je medtem naznanila ustanovitev delovne skupine za krepitev kritične infrastrukture. Ta naj bi najprej pripravila predloge o prometni, energetski, digitalni in vesoljski infrastrukturi. Švedski zunanji minister Tobias Billstrom pa je dejal, da je Evropska unija pripravljena na dolgo vojno in bo Kijev podpirala toliko časa, kot bo treba. 

Prav tako sta novo pomoč Ukrajini naznanili Poljska in Velika Britanija. Britanci so sporočili, da bodo v Ukrajino poslali tanke  Challenger 2, Poljaki pa tanke Leopard. "Leoparde bomo v Ukrajino poslali v okviru izgradnje koalicije želimo, da je ta koalicija mednarodna," je ob tem dejal poljski predsednik Andrej Duda. V soboto je sicer poljski premier Mateusz Morawiecki povedal, da država ne namerava poslati tankov Leopard v Ukrajino brez oblikovanja širše koalicije.

Štirje proruski politiki ostali brez ukrajinskega državljanstva 

Zelenski je ob tem štirim zaveznikom Kremlja odvzel ukrajinsko državljanstvo, med njimi je tudi prokremeljski politik Viktor Medvedčuk. Ta je bil sicer lansko leto v okviru zamenjave zapornikov premeščen v Rusijo, piše Reuters

Vladimir Putin in Viktor Medvedčuk
Vladimir Putin in Viktor Medvedčuk FOTO: AP

"Odločil sem se, da odvzamem državljanstvo štirim osebam, in sicer Andriju Leonidoviču Derkaču, Tarasu Romanoviču Kozaku, Renatu Ravelijoviču Kuzminu in Viktorju Volodimiroviču Medvedčuku," jih je ukrajinski predsednik poimenoval v nočnem nagovoru. Ob tem je tudi povedal, da je odločitev sprejel v skladu z njihovo, saj da omenjeni služijo morilcem in ne ukrajinskemu ljudstvu. 

Po besedah ruske komisarke za človekove pravice Tatjane Moskalkove naj bi se Rusija in Ukrajina dogovorili za novo izmenjavo 40 vojnih zapornikov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja