Tujina

Reke na Hrvaškem naraščajo, v Hrvatski Kostajnici izredne razmere

Obrovac, 16. 05. 2023 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, M.S.
Komentarji
5

Zaradi obilnega deževja v zadnjih dneh se ponekod na Hrvaškem borijo s hudimi poplavami. Najhuje je na območjih Zadarske županije, Karlovške županje in Siško-moslavške županije. V Hrvatski Kostajnici reka Una iz ure v uro narašča in je že presegla kritično mejo za razglasitev izrednega stanja. V ponedeljek so o težavah poročali iz Obrovca, kjer je vodostaj Zrmanje dosegel rekodnih 302 centimetra, reka pa je poplavila ulice.

Zaradi obilnih padavin so poplavljena območja Obrovca in Gračaca ter Hrvatske Kostajnice. Protipoplavne aktivnosti potekajo v Zadarski županiji, Karlovški županiji in Siško-moslavški županiji. Vodostaj Une v Hrvatski Kostanjici je dosegel 450 centimetrov, kar je dovolj za razglasitev izrednega stanja zaradi poplav.

Ministra Tomo Medved in Mario Banožić sta danes obiskala Hrvatsko Kostajnico, ki je bila v preteklih devetih mesecih že šestkrat poplavljena. Do konca leta je sicer napovedana izgradnja celotnega protipoplavnega sistema.

Hrvatska Kostajnica
Hrvatska Kostajnica FOTO: Pixsell Bobo

Direktor hrvaške agencije za vode Zoran Đuroković, da so se gradbena dela zaradi nenehnega deževja upočasnila. Ocenjuje sicer, da bo protipoplavni sistem dokončal do konca leta, financirala pa ga bo država. "Hrvatska Kostajnica bo dobila prvi sodoben montažni protipoplavni sistem na Hrvaškem," je napovedal Đuroković in pojasnil, da je bil projekt v zastoju deset let, odblokiran pa je bil šele pred petimi leti.

Zaradi novih poplav so tamkajšnji prebivalci obupani. Mira Jajčanin, ki je v decembrskih poplavah izgubila velik del svojega premoženja, zdaj z gasilci rešuje, kar ji je še ostalo. "Po poplavi je bil potres, potem še ena poplava, pa spet ena poplava. Živim v kontejnerju, ker ne morem do svoje hiše, je nimam več. Zahvaljujem se fantom, ki so prišli. Tako se človek počuti bolj varnega, da ni sam," je dejala za HRT. 

"To je bolj obup. To ni jeza. Na vreme ne moreš vplivati. In ko vidim, da ljudje pomagajo, se počutim varno. Ni prijetno, ko je voda okoli tebe. Ostaneš brez marsičesa in psihično nisi več tako močan, a zaradi teh fantov, ki pomagajo, počutiš veliko močnejšega," je zaključila. 

Župan Obrovca: Količina vode v Zrmanji presegla vsa pričakovanja

Potem ko je v samo 24 urah padlo 250 litrov na kvadratni meter, je vodostaj reke Zrmanje v Obrovcu včeraj zjutraj dosegel zgodovinska 302 centimetra, kar je celo 39 centimetrov nad najvišjim vodostajem Zrmanje, ki so ga kdaj koli izmerili v tem mestu. Voda se je razlila po ulicah in si utrla pot v staro mestno jedro. 

Hrvati pričakujejo, da bo velik dotok vode prišel iz Slovenije, in sicer v nivoju 1800 do 2000 m3/s. Prav zato so podali zahtevo za zagotovitev dodatnih sil in sodelovanje pripadnikov hrvaške vojske pri izvajanju protipoplavnih ukrepov v prihodnjih dneh. Hrvaška vojska je sicer na terenu že od včeraj.  

Danes je stanje sicer nekoliko boljše. Čeprav je začel vodostaj Zrmanje zjutraj znova naraščati, je po zadnjih objavljenih podatkih dosegel 257 centimetrov, kar je bistveno manj od rekordnih 302 centimetrov, ki so jih izmerili včeraj, poroča Index.hr.

Zaradi hudourniških poplav na območju Obrovca je mestni štab civilne zaščite izdal seznam ukrepov, ki naj jih prebivalci upoštevajo zaradi mešanja reke Zrmanje s fekalijami, ki so poplavile stanovanjske in poslovne prostore. Priporočajo, naj pohištvo, ki je poplavljeno, odvržejo v posebne zabojnike, poplavljene prostore pa je treba razkužiti in očistiti. 

 

Meteorologi sicer za danes napovedujejo, da se bodo razmere še poslabšale, napovedana je namreč nova pošiljka dežja, vodostaji skoraj vseh rek pa bodo narasli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Količina vode v Zrmanji je presegla vsa pričakovanja, prav tako količina padavin," je povedal župan Obrovca Ante Župan. Povedal je še, da pričakuje, da bo varovalni zdi zdržal, in da naj bi 2000 vreč s peskom zadostovalo.

Nazadnje so sicer pesek iz rečne struge zbirali pred 17 leti, a se je ladja takrat pokvarila. "Druge nismo mogli najti," je dejal Župan.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Obrovac je prispel tudi minister Davor Božinović in povedal, da vse službe svoje delo opravljajo profesionalno in da bo treba videti, kako bodo v prihodnjih dneh angažirane dodatne sile.  

"Danes je stanje boljše. Dežuje, a vodostaj upada. Razmere so odvisne od dogajanja na Velebitu. Pomembno je tudi, kaj se dogaja z Otučo in drugimi rekami, ki se izlivajo v Zrmanjo," je dejal Božinović in dodal, da je Zrmanja zrasla kot še nikoli.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opozoril je tudi, da morajo biti bolj previdni pri prostorskem načrtovanju. "Stari ljudje so hiše gradili na višjih nadmorskih višinah, zagotovo na podlagi izkušenj. Danes moramo paziti, kje gradimo, kakšni so naši temelji," je dejal.

"V poplavah se 50 odstotkov nesreč s smrtnim izidom zgodi v avtomobilih"

Hrvaška gorska reševalna služba opozarja, da so ceste, ki jih je prekrila voda, lahko polne lukenj ali pa celo povsem brez asfaltne plasti.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Še tako dobro poznane ceste skrivajo ovire, ki so lahko usodne. Zato se z avtomobilom ne vozite po poplavljenih cestah," so zapisali in poudarili, da se 50 odstotkov smrtnih nesreč v poplavah zgodi v avtomobilih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZKP.
16. 05. 2023 18.45
Temne sile to počnejo. WEF, KABALA, DEEP STATE, vsi podkupljivi politiki tudi slovenski med njimi, golob, fajon , klokočarka, mesec, kordiš, bratušek in ostali prodali dušo hudiču.....vse več kosovarjev, vse več azilarjev.....vse je povezano da se evropa uniči z belo raso vred...nič pridelkov...žrli boste žuželke, črve itd....
VoxP
16. 05. 2023 18.26
kaj pa Italija ne poplavlja?? aja nimate novinarja pri zahodnih sosedih.
PomisliNaSonce
16. 05. 2023 10.50
+5
Bomo sonce poklicali na pomoč tudi za naše sosede
kala 09
16. 05. 2023 10.40
+9