Tujina

Obsežen požar v Severni Kaliforniji sprožil požarne tornade

Los Angeles, 18. 08. 2020 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
5

Uradniki v Kaliforniji, Oregonu in Koloradu se borijo z vrsto divjih požarov, ki so skupaj požgali že okoli 100.000 hektarjev. Zaradi suhega podnebja in hude vročine so se konec tedna ponekod razmere še poslabšale. Ogromen požar v Severni Kaliforniji je v soboto sprožil vrteče se stebre plamenov, napovedovalci pa so izdali opozorilo o tornadu.

"Za nas je bil to prvi," je o tornadu dejal Shane Snyder, meteorolog pri Nacionalni vremenski službi v Renu, ki je opozorilo izdala v soboto malo pred 15. uro, poroča The Los Angeles Times. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na družbenih omrežjih so se hitro pojavili posnetki ognjenih formacij požara Loyalton, ki se je v petek začel širiti v nacionalnem gozdu v mestu Tahoe ob meji z Nevado. Požar je hitro presegel velikost 20.000 hektarjev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot poroča losangeleška pokrajinska gasilska enota, se požar nadaljuje tudi danes. Sporočajo, da je tako imenovani požar Holser trenutno velik malo manj kot pol hektarja. Dodajajo, da se zaradi padca temperatur požar umirja in da ponoči ne pričakujejo večjega širjenja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po poročanju kalifornijskega ministrstva za gozdarstvo in zaščito pred požarom je v državi 29 aktivnih požarov, vključno s požarom Lake v ameriškem nacionalnem gozdu v bližini Los Angelesa in požarom Loyalton, ki je prekoračil državno mejo z Nevado v redki obliki ognjenega tornada. Velika vročina le še otežuje prizadevanja gasilcev. Ponekod temperature namreč še vedno naraščajo, v Dolini smrti so v nedeljo izmerili najvišjo temperaturo od leta 1913, poroča USA Today

Med večjimi požari v Kaliforniji so požar Lake, Loyalton, River in Dome.

Požari tudi v Koloradu in Oregonu

Zaradi suše in neugodnih vremenskih razmer se gasilske ekipe še vedno trudijo, da bi tri ločene požare pogasili tudi na zahodni in severni strani Kolorada. Ti so že dosegli in uničili tudi nekatere naravne znamenitosti. Največji je požar Pine Gulch, ki je uničil že skoraj 30 hektarjev površja, gasilcem pa ga je za zdaj uspelo omejiti le 7-odstotno. Sledi mu Grizzly Creek, ki obsega že 6 hektarjev. Najmanjši, a zato nič manj uničujoč, pa je požar Camero Peak, ki se bliža velikosti enega hektarja. Gasilcem zadnjih dveh požarov še ni uspelo omejiti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Požar v Oregonu je medtem v evakuacijo prisilil že najmanj 565 domov, zgorele pa so štiri konstrukcije, poroča Oddelek za gozdarstvo v Oregonu. Državni organi menijo, da je požar povzročil človek, poroča CNN.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
18. 08. 2020 16.03
Večjega širjenja ne bo, le kako vedo, sicer pa to ni neka tolažba, širjenje bo, večje ali manjše je nepomembno.
lumpimonster
18. 08. 2020 09.44
-14
Upam da se raširi po ceumu svetu
lumpimonster
18. 08. 2020 10.37
-1
Nevem zakaj tok minusov ...ogenj nekaj najbolsega za zemljo...
lumpimonster
18. 08. 2020 10.38
+2
Gratitude
18. 08. 2020 09.05
+18
Uradniki...se borijo proti požarom...tako, da zalivajo fikuse v pisarnah...vsak dan se napiše kaka večja neumnost, ki prekaša tisto prejšnjega dne...