Tujina

Obsodbe napada na šolo, Izrael z letaki odredil umik civilistov iz Gaze

Gaza, 10. 07. 2024 15.41 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Francija in Nemčija sta obsodili nedavne izraelske napade na šole v Gazi. Vodja agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem Philippe Lazzarini pa je sporočil, da so izraelske sile v devetih mesecih vojne v Gazi napadle že večino šol pod okriljem agencije. Mesto Gaza na severu palestinske enklave je medtem znova postala prizorišče prisilnega razseljevanja civilnega prebivalstva. Po tem, ko je iz razdejanega mesta zaradi izraelskih evakuacijskih odredb in spopadov v zadnjih dneh bežalo veliko število ljudi, je izraelska vojska zdaj vse Palestince pozvala k umiku proti jugu.

Izraelske sile, ki so med devetmesečno ofenzivo v Gazi z domov pregnale skoraj vse od skupno 2,1 milijona prebivalcev enklave, so na mesto Gaza odvrgle letake z navodili tamkajšnjim prebivalcem, naj se umaknejo v osrednji del enklave.

Izrael je v preteklih tednih že pozival k umiku civilistov iz več mestnih četrti, ki so prizorišče srditih spopadov izraelskih kopenskih sil s palestinskimi borci. Mesto je sicer tudi redna tarča napadov izraelskega topništva in letalstva.

Vojna v Palestini
Vojna v Palestini FOTO: AP

Sever enklave je bil v začetku vojne prvo območje, kjer je Izrael za več kot milijon tamkajšnjih prebivalcev izdal navodila za evakuacijo - s pojasnilom, da se tam nahaja glavnina pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki je vodilo napad na Izrael 7. oktobra lani.

Civiliste so takrat pozvali, naj se umaknejo proti jugu, preden so svoje napade razširili na ozemlje celotne enklave. Od prvih evakuacij se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov v t. i. humanitarna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

'V zadnjih devetih mesecih je bilo ubitih ali ranjenih 60 odstotkov borcev Hamasa'

Izraelska vojska je sicer že pred šestimi meseci poročala o uničenju "vojaškega okvirja" Hamasa na severu Gaze, a ta očitno tam ohranja vojaško prisotnost, skupaj z gibanjem Islamski džihad.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je zdaj zatrdil, da je bilo v zadnjih devetih mesecih ubitih ali ranjenih 60 odstotkov borcev Hamasa. Dokončno uničenje gibanja ostaja eden glavnih deklarativnih ciljev vojne, v kateri je doslej življenje izgubilo najmanj 38.295 Palestincev.

 Palestinci žalujejo za sorodniki, ubitimi v izraelskem bombardiranju Gaze
Palestinci žalujejo za sorodniki, ubitimi v izraelskem bombardiranju Gaze FOTO: AP

Po zadnjih podatkih palestinskega ministrstva v Gazi je bilo ranjenih še najmanj 88.241 ljudi. Samo v zadnjih 24 urah so izraelske sile ubile najmanj 52 Palestincev, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Francija in Nemčija pozivata k preiskavi izraelskih napadov na šole

Da so nedavni izraelski napadi na šole v Gazi nesprejemljivi, pa sta dan po zadnjem napadu sporočili Francija in Nemčija. "Nesprejemljivo je, da so tarča napadov šole, zlasti tiste, v katerih živijo civilisti, razseljeni zaradi spopadov," je zapisalo francosko zunanje ministrstvo in pozvalo k preiskavi napadov.

Po navedbah ministrstva v Parizu bi moral Izrael v skladu s humanitarnim pravom storiti vse, kar je v njegovi moči, za zaščito civilistov med izvajanjem vojaških operacij.

Napad je na družbenem omrežju kot nesprejemljiv obsodilo tudi nemško zunanje ministrstvo in prav tako pozvalo k preiskavi. "Ponavljajoči se napadi izraelske vojske na šole se morajo končati," so še zapisali v Berlinu.

Vodja Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je medtem na spletu sporočil, da sta bili med vojno v Gazi doslej uničeni že dve tretjini šol pod okriljem agencije. "Šole so se iz varnih krajev izobraževanja in upanja za otroke spremenile v prenatrpana zavetišča in pogosto končale kot kraj smrti in bede," je zapisal.

Vnovič je pozval k takojšnji prekinitvi ognja v oblegani palestinski enklavi in opozoril, da "očitno nespoštovanje mednarodnega humanitarnega prava" ne sme postati nova normalnost v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po štirih napadih na šole v štirih dneh so izraelske sile ponoči ciljale še poslopje UNRWA v enklavi, ki naj bi ga po navedbah izraelske vojske uporabljale palestinske oborožene skupine. Šole, ki jih je vojska napadla pred tem, so služile kot zatočišča za razseljene Palestince. V napadih je umrlo najmanj 40 ljudi.