Tujina

Pravica za Harryja: Obtožili ženo ameriškega diplomata

Nottingham, 20. 12. 2019 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Starša mladega motorista, ki je konec avgusta umrl, ko je vanj trčila žena ameriškega diplomata, sta dosegla, da je britansko tožilstvo vložilo obtožnico proti voznici. "To je neverjetno. Pravica," sta bila vzhičena ob novici. Britansko tožilstvo bo zdaj od ZDA zahtevalo izročitev voznice, a ZDA temu nasprotujejo in pravijo, da bi bil to zaskrbljujoč precedens.

Harryjeva mati Charlotte Charles, pravni zastopnik družine Radd Seiger in Harryjev oče Tim Dunn so se odzvali na novico o obtožnici.
Harryjeva mati Charlotte Charles, pravni zastopnik družine Radd Seiger in Harryjev oče Tim Dunn so se odzvali na novico o obtožnici. FOTO: AP

Ko sta Charlotte Charles in Tim Dunn, starša 19-letnega Harryja Dunna, izvedela novico, da je proti voznici vložena obtožnica, sta bruhnila v jok. To so bile solze olajšanja, saj sta dosegla pomemben korak za pravico za njunega sina.

"Izpolnila sem obljubo enemu od svojih otrok, obljubo, ki sem jo dala, da bomo dosegli pravico," je dejala mama preminulega motorista. Po smrti sina in po tem, ko so izvedeli, da je voznica lahko s kraja nesreče odkorakala in se sklicevala na diplomatsko imuniteto, je namreč družina prepričana, da ji bo le pravica prinesla prepotrebni mir.

"Nikoli ne bi mogla biti resnično mirna, če ne bi mogla izpolniti obljube, ki sem jo dala," je dejala Charlesova. Tudi Harryjev oče je izjemno zadovoljen, da sta uspela voznico pripeljati pred roko pravice. "To je to, neverjetno. To je res neverjetno. Pravica," je po poročanju Sky Newsa dejal Dunn. "Karkoli se bo zdaj zgodilo, ni pomembno, dosegli smo, kar smo želeli," je še dodal.

Charlotte Charles stoji pred plakatom s podobo sina Harryja.
Charlotte Charles stoji pred plakatom s podobo sina Harryja. FOTO: AP

Zahtevali bodo izročitev voznice, ZDA temu niso naklonjene

Britansko tožilstvo je zdaj kot kaže zbralo dovolj dokazov, da je vložilo obtožnico proti Anne Sacoolas. Obtožnica jo bremeni povzročitve smrti zaradi nevarne vožnje. Voznico so britanske oblasti preko njenih odvetnikov obvestile o obtožnici ter o tem, da bodo od ZDA zahtevali njeno izročitev Združenemu kraljestvu. "Po nesreči Harryja Dunna v Northamptonshiru je Kraljeva tožilska služba danes pooblastila policijo v Northamptonshiru, da Anno Sacoolas obtoži povzročitve smrti zaradi nevarne vožnje," so sporočili iz tožilstva. Družina je bila med prvimi, ki je izvedela za obtožnico, šele nato so o tem obvestili tudi britansko notranje in zunanje ministrstvo.

Ameriško ministrstvo za zunanje zadeve je v odzivu na obtožnico in zahtevo po izročitvi zapisalo, da bi bila njena izročitev Združenemu kraljestvu huda zloraba. "Uporaba sporazuma o izročitvi za to, da bi prisilili soprogo nekdanjega diplomata k vrnitvi, bi pomenil neverjetno zaskrbljujoč precedens," so sporočile ZDA. Njen odvetnik pa je dejal, da se Sacoolasova prostovoljno ne bo vrnila v Združeno kraljestvo, kjer ji grozi morebitna zaporna kazen.

Voznica je trenutno še vedno v ZDA, kamor se je zatekla kmalu po nesreči, saj se je sklicevala na diplomatsko imuniteto. Kljub številnim pozivom, naj se vrne v Veliko Britanijo na zaslišanje, tega ni storila. Hrbet ji je ščitil tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je starša sprejel v Beli hiši in jih razjezil, ker je hkrati tja povabil tudi voznico in želel urediti srečanje med njimi. Družina je srečanje pod takšnimi okoliščinami zavrnila. V ZDA se je nato odpravila kar britanska policija, ki se je z voznico pogovorila.

'Premikali smo nebo in zemljo'

"To je vsekakor velik dan za to družino. Pred nekaj meseci jim je policija v Northamptonshiru dejala, da je manj kot en odstotek verjetnosti, da bi kdorkoli odgovarjal za to tragedijo," je novico komentiral pravni zastopnik družine Radd Seiger. "Kot ste videli, smo premikali nebo in zemljo, tako tukaj v Londonu, kot v Washingtonu, da bi dočakali ta dan," je dodal. Družina je pred časom sprožila tudi pravni postopek proti zunanjemu ministru Dominicu Raabu, ker je odobril diplomatsko imuniteto voznici, saj so se pojavljale informacije, da ji ta morda sploh ni pripadala.

Prometna nesreča se je zgodila konec avgusta v bližini ameriške obveščevalne baze RAF Croughton v Northamptonshiru. Povzročila jo je voznica, ko je iz baze zapeljala v nasprotno smer. Pri tem je čelno trčila v motorista Harryja, ki se je takrat pravilno pripeljal po cesti. Zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel, je 19-letnik kmalu po nesreči umrl.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
21. 12. 2019 11.40
-5
"Povzročila jo je voznica, ko je iz baze zapeljala v nasprotno smer. Pri tem je čelno trčila v motorista Harryja, ki se je takrat pravilno pripeljal po cesti." Dajte malo razložiti to, ne se samo ponavljat. Od vzrokov naprej, za napačno smer itd., to je bilo namreč v Angliji, kjer vozijo po 'napačni' strani.
Ramzess
21. 12. 2019 11.36
-1
Šele pri obtožbi so, spisani, postopek na sodišču z obtoženo še ni stekel, zato, ne hvaliti dneva pred nočjo.
Ramzess
21. 12. 2019 11.33
-2
"a ZDA temu nasprotujejo in pravijo, da bi bil to zaskrbljujoč precedens" A še ga ni, no, vse je enkrat prvič.
pravisprehajalec
21. 12. 2019 09.20
+1
Zadeva je pravno preprosta. Sojenje v odsotnosti, potem pa civilina tožba v ZDA za milijone. Pa bo najbolj kaznovana.
kr--en
20. 12. 2019 21.40
+8
Škoda. Pa smo včasih mislili, da je "Amerika" Amerika, pa niti Jugoslavija ni.
TolstojV
20. 12. 2019 21.34
+6
Hlapčevska banana država Slovenija kaj takega ne bi bila nikoli zmožna. Pri nas policija in tožilci ne zmorejo spraviti skupaj niti toliko dokazov da bi ti vzdržali obsodbo saj policijske dokaze vedno zahteva obramba izločiti tako so pri nas vsi obtoženci na koncu oproščeni.
0OO7
20. 12. 2019 20.41
+29
Družina morda sedaj joče od olajšanja, iz izkušenj pa vemo, da bo takrat, ko čas dozori, od jeze. Takim primerkom elite se namreč nikoli ne zgodi, da bi bili za svoje svinjarije kaznovani tako, kot se šika in kot bi bili mi, navadni bajdleki.
Zmaga Ukrajini ...
20. 12. 2019 20.39
+19
Kavbojci je ne bodo nikoli izročili. Kljub bilateralnemu sporazumu o izročanju. "Kukr diplomatka", pa to...
pravisprehajalec
21. 12. 2019 09.21
+1
Polmesčev sij, Indijanci tudi niso Voduškove, ko se je kot nabita diplomatka zaletela v Sarajevu, pa zahtevala azil....
Ramzess
21. 12. 2019 11.38
Mesečev sij, se sklicujejo na to, da bi primer lahko postal precedens, to pa pomeni ... seveda jih je strah, marsikdo lahko izgubi ...
Andree
20. 12. 2019 20.19
+27
no,da vidimo koliko je angleških obveščevalcev v hlačah, če so pravi asi bo dotična morilka kmalu v vb
razocarani
20. 12. 2019 19.41
+50
ameriška demokracija je res čudna stvar,,če bi se zgodilo obratno bi cia že davno pospravila povzroćitelja nesreče,,no čudno da za to nesrečo ,ali bolje umor ni kriv putin,,se bo že kaj najdlo da je tu spet kriv on,,