Tujina

Ameriški povolilni vrtinci: Podpihovanje nasilja in pozivi k prevratu

New York, 03. 12. 2020 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
165

Poraženi predsednik ZDA je zadnje štiri tedne ameriškega političnega vrtinca destiliral v 46-minutni videoposnetek, s katerim je prek družbenih omrežij nagovoril Američane. Dan po tem, ko je tudi njegov pravosodni minister priznal, da ni nikakršnih dokazov za volilne prevare, je Donald Trump ponovil dolg seznam laži o goljufijah in demokratski zaroti za krajo predsedovanja.

Donald Trump je morda privolil v začetek postopka za prenos oblasti, toda njegova sporočila kažejo, da mirna izpeljava prenosa še zdaleč ni zagotovljena.
Donald Trump je morda privolil v začetek postopka za prenos oblasti, toda njegova sporočila kažejo, da mirna izpeljava prenosa še zdaleč ni zagotovljena. FOTO: AP

Za uradno govornico predsednika države, obdan z zastavo s predsedniškim pečatom, je razglasil, da je volilni sistem države tarča "koordiniranega napada in obleganja", in zagotovil, da je njegov poraz proti demokratu Joeju Bidnu "statistično nemogoč". Razvlečen in prepirljiv monolog, ki ga je Trump označil za svoj "morda najpomembnejši govor do sedaj", je bolj kot karkoli drugega pokazal na vse večji obup ob brezupnem prizadevanju za preobrnitev poraza v zmago. V venček je povezal vse trditve, ki so jih zadnje štiri tedne širili njegovi odvetniki in z njimi zasipali sodišča, a so bile vse razkrinkane kot neresnične ali po hitrem postopku zavrnjene, ker jih ni podpiral niti en dokaz. Tako je ponovil, da so "koruptivne sile" glasovalne skrinjice napolnile z izgoljufanimi glasovnicami, prevara naj bi bila množična, "na ravni, kot ji še nismo bili priča". Vrhovno sodišče ZDA je pozval "naj naredi, kar je prav za našo državo", to po njegovem vključuje izločitev na stotisoče glasovnic, tako da "bom zlahka zmagal v vseh zveznih državah". Sporočilo kaže, da kljub začetku postopka za prenos oblasti njegova mirna izpeljava še zdaleč ni zagotovljena.
 

Temna senca zavrnitve

Videonagovor je bila spletna ponovitev njegovih volilnih zborovanj, tako po širokem tavanju od teme do teme kot po tem, da je bil ventil za jezo in razočaranje. Opremil se je s pripomočki, kot denimo grafom s potekom preštevanja glasovnic v Wisconsinu, na katerem se sredi noči s 3. na 4. november pojavi velik priliv glasov (večina za Bidna). Za Trumpa je to znak goljufije, za razumne le vpis izidov iz okrožja Milwaukee, daleč najbolj poseljenega dela zvezne države. Kar so dokumentirali tudi mediji, ko so takrat posneli prihod vodje tamkajšnje volilne komisije na sodišče. Njegovi odvetniki so v torek na vrhovnem sodišču Wisconsina zahtevali, naj zavrne 221.000 glasovnic iz dveh močno demokratskih okrajev, Milwaukee in Dane, kar je po besedah demokratskega guvernerja Wisconsina Tonyja Eversa "šokanten in sramoten napad na demokracijo". Še posebej ker bi enaki očitki, kot jih predsednikov tabor navaja za menda sporni okrožji, potem morali veljati tudi za ostalih 70 volilnih okrožij, a tam ne spodbijajo izida, saj je v večini zmagal Trump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Od volilne noči je Trumpov javni odziv ogorčenje razvajenega otroka, ki mu nenadoma prepovedo početi, kar si je umislil," meni Philip Bump iz časnika Washington Post. Po njegovih besedah ne gre samo za preračunljiv napad na Bidna in demokrate, pač pa za "nekaj globljega in psihološkega, za temno senco zavrnitve, frustracije in besa, ki se ji ne da zlahka razumsko zoperstaviti". Videonagovor je označil za "protestni krik starejšega Newyorčana", ki ne more zlahka sprejeti spreminjanja sveta okoli njega. Odhajajoči predsednik pomanjkanje dokazov nadomešča s količino in glasnostjo obtožb, pri čemer upa, da bosta vsaj ena ali dve "ustrezne ljudi" prepričali, da je treba ukrepati. Kdo so ti ljudje, ni jasno, v nagovor je vključil samo nedoločen poziv, naj nekdo – kdorkoli – ukrepa. "Država potrebuje nekoga, ki bo rekel ’Prav imaš’," je dejal. Prav tako ni jasno, kaj še lahko naredi, da bo ustavil uradno potrditev izidov, ko bodo elektorji čez enajst dni izglasovali, da je zmagal Biden.
 

Ugovor kongresnikov

Trumpu praktično ostaja le še zadnji obupen manever, saj mora glasovanje elektorjev, posebej izbranih delegatov iz vseh zveznih držav, potrditi kongres. Po zakonu lahko posamezni poslanci in senatorji oporekajo izidu elektorskega glasovanja, redko uporabljen postopek je nekakšna zadnja varovalka volilnega procesa. Omogoča, da lahko že en poslanec in senator v skupnem nastopu ugovarjata izboru elektorjev v posameznih zveznih državah, nato obe zbornici razpravljata o zahtevi. Demokrati so to poskusili 2017, a je takrat nihče drug kot Biden, ki je kot podpredsednik vodil senat, dejal "Končano je!", ko se nihče od demokratskih senatorjev ni želel pridružiti ugovoru poslanskih kolegov, in z udarcem kladiva ter ob navdušenju republikancev potrdil zmago Trumpa. Tokrat bi lahko bili priča ločenim mnenjem, če bi republikanska večina v senatu podprla takšna prizadevanja, v poslanskem pa bi jih demokrati zavrnili. Kar je precej težko verjeten izid, saj so nekateri republikanski senatorji že javno priznali zmago Bidna, a ni nemogoč. Ker se kaj takega še nikoli ni zgodilo, razplet ni povsem jasen, najverjetneje pa bi pomenil, da bi večjo vlogo pri odločanju dobili guvernerji zveznih držav, od koder bi bili sporni elektorji.

Floridski poslanec Matt Gaetz, eden najbolj gorečih trumpistov v spodnjem domu, je namignil, da bo morda vložil kongresni ugovor glasovanju elektorjev.
Floridski poslanec Matt Gaetz, eden najbolj gorečih trumpistov v spodnjem domu, je namignil, da bo morda vložil kongresni ugovor glasovanju elektorjev. FOTO: AP

Čeprav je večini republikanskih kongresnikov povsem jasno, da je predsednik pošteno izgubil, pa tega javno ne želijo priznati. Dokler ima pri konservativnih volivcih še vedno zelo priljubljen politik svoj Twitterjev račun, mu nihče ne želi priti navzkriž. Še vedno lahko ima zelo pomembno vlogo pri izbiranju kandidatov stranke na kongresnih volitvah čez dve leti, če ne bi uresničil javnega poigravanja z zamislijo o še eni predsedniški kandidaturo v 2024, bodo ostali republikanski kandidati potrebovali njegovo podporo. Tako posebej med poslanci ne bo težko najti prostovoljcev za vložitev ugovora. Floridčan Matt Gaetz, eden najbolj gorečih trumpistov v spodnjem domu, je že napovedal, da "nič ni izključeno". Senatorji so manj dovzetni za takšne radikalne izzive, a je v 2005 demokratka Barbara Boxer iz Kalifornije podprla neuspešen ugovor elektorjem (republikanska večina v obeh domovih ga je zavrnila in potrdila Georgea Busha mlajšega), podobno se je zgodilo tudi 1969. Prav zaradi Trumpovega vpliva na republikansko volilno bazo se lahko zgodi, da bomo 6. januarja, ko bo potekalo kongresno potrjevanje volitev, priča ugovoru. Tako se je denimo Rand Paul iz Kentuckyja konec tedna pridružil Trumpovemu pritoževanju o goljufijah.
 

General za državni udar

Obstajajo še bolj skrajni prijemi. Upokojeni general in predsednikov enomesečni svetovalec za nacionalno varnost Mike Flynn je manj kot teden po tem, ko ga je Trump s pomilostitvijo odrešil kaznivega dejanja laganja zvezni policiji pod prisego, podprl poziv, naj predsednik uvede izredno stanje in razpiše nove volitve. Zamisel prihaja iz plitvin sedaj precej obrobnega gibanja čajankarjev, vodja njegove veje v Ohaiu Tom Zawistowski je prepričan, da bi vojska morala prevzeti nadzor in organizirati ponovljeno glasovanje o predsedniku države. "Danes je grožnja mednarodnih in domačih socialistov/komunistov Združenim državam veliko resnejša od vsega, s čimer sta se v zgodovini soočala (predsednik Abraham) Lincoln in naša država – vključno z državljansko vojno," trdi poziv za državni udar. Takšne v nebo vpijoče neumnosti bi bile v drugačnih časih predvsem tarča posmeha, toda ni nemogoče, da bo Trump začel na glas govoriti tudi o tem. Ob vsem, kar se vali po predsednikovem Twitterjevem računu, nihče ne bo zares presenečen, če bo v prihodnjih dneh dodal še eno skrajnost več.

"Nekdo bo plačal z življenjem," je  Gabriel Sterling, republikanski uradnik iz Georgie, Trumpa opozoril, da njegove besede razpihujejo nevarnost nasilja.
"Nekdo bo plačal z življenjem," je Gabriel Sterling, republikanski uradnik iz Georgie, Trumpa opozoril, da njegove besede razpihujejo nevarnost nasilja. FOTO: AP

Težava je, ker ga milijoni Američanov še vedno jemljejo skrajno resno. V razgretem političnem ozračju, v militantni državi, obsedeni in založeni z orožjem, ob dveh vzporednih realnostih, vsaka s svojo medijsko mašinerijo, so provokacije ves čas na robu tragedij. "Nekdo bo plačal z življenjem," je Gabriel Sterling, republikanski uradnik iz Georgie, zadolžen za izvedbo volitev, jezno in pretreseno opozoril, da so napadi na državnega tajnika zvezne države Brada Raffenspergerja in druge člane volilnega aparata prešli vsako mero. Pred domom tajnika se zbirajo protestniki, dobiva grožnje s smrtjo, njegovi soprogi tudi po telefonu pretijo s posilstvom. "Ko predsednik označi Raffenspergerja, vse življenje pokončnega republikanca, za ’sovražnika ljudstva’, to odpre jez za tovrstno govno. Ljudje so že tako ali tako pregreti ... zunaj so norci," je svaril. "Predsednik, niste obsodili teh dejanj in takšnega besednjaka ... Nehajte navdihovati ljudi, da se bodo morda lotili nasilnih dejanj," je bil Sterling jasen.

Trumpov je seveda odgovoril s 46-minutnim rentačenjem, da so ZDA žrtev množične volilne prevare.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaktusar1
04. 12. 2020 10.30
+1
zato pa gre naš lolek mal gor, da jim da še zadnja navodila kako naj se obdržijo...tramp še vedno zaupa twitkotu...
tovarišinajuriš
04. 12. 2020 08.34
+7
...hoteli smo biti druga Švica,postali smo druga Amerika...
morfo
04. 12. 2020 09.12
+2
nikhrast
04. 12. 2020 17.06
+1
Covid 19
04. 12. 2020 08.09
+2
A tisto skurjeno poleno v sevnici ima tudi možnost glasovanja?Zgleda,da se Tramp opira tudi na tako..Preložite kip v Ameriko,ker glasovnice po pošti pravi,da so neveljavne..😀
DemokracijaMolka
03. 12. 2020 20.07
+10
Mene pa čisto nekaj drugega zanima in sicer, kako je to sploh mogoče v največji izvoznici demokracije v svetu, doma pa takšen razkol človeških vrednot. Zelo zanimivo kajne?
morfo
04. 12. 2020 09.14
+5
Demokracija je za ljudi ki so polni denarja. Ljudje ki za denar delajo po 3 službe nimajo niti časa niti denarja za demokracijo.
PrettyBird
03. 12. 2020 19.50
+4
Ko lahko en narcisoidni bolnik z lažmi med seboj spre 300 milijonov ljudi in predstavlja grožnjo celemu svetu. Popolnoma brez posledic. Še sam se posmehuje naivnosti svojih slaboumnih podpornikov.
Uporabnik1046796
03. 12. 2020 21.58
+7
mr.poper
03. 12. 2020 19.42
+2
Posredovala bo naša zunanja politika z odvetnikom Matoz-om
Bobo Vieri
03. 12. 2020 19.32
+1
Kokice so pripravljene.
zoran jankovi? 007
03. 12. 2020 19.15
-8
Spoštovani novinar Sebastjan, vse lepo in prav, vendar bi bilo bolje če bi pisal o Jenulu in njegovem pozivu k nasilju...Kot kaže si ne upate ali pa imate prepovedano poročanje, ZDA bo pa že poskrbela za nastalo situacijo zaradi volitev
kure bedne
03. 12. 2020 19.13
+3
V Ameriki bo po 15 Decembru pokalo in ropotalo. Vprašanje pa je, katera stran bo prva začela?
Walter Pravicek
03. 12. 2020 19.26
+9
Tja Janša pošilja demokrata Logarja,experta za takšne"male posle"!Demokrat bi naj pomagal Republikancem?
nikhrast
04. 12. 2020 17.09
-1
Zakaj bi pokalo, navaden dan, silvestrovo je 31. decembra, inavguracija pa 20. januarja.
Frane Šajn
03. 12. 2020 17.48
+0
Pri takem arsenalu orožja kot ga premorejo Američani doma, se nebi smel več kar takobrez skrbi gibat po Ameriki!
sverc-komerc
03. 12. 2020 17.46
-1
tile sploh nimajo pojma kaj se v amerki dogaja
Frane Šajn
03. 12. 2020 17.49
+4
dannyer
03. 12. 2020 17.27
-7
levi podpihujejo nasile ter mediji. dokazov o nepravilnosti je. tudi kaj je Barr rekel ste bolj posvoje napisali. napade na ljudi in objavo infov je levi izum. aja tega ne poročate gledate vstran.
Maxx365
03. 12. 2020 17.45
+5
Daj nauči se pisat, da te bo kdo sploh razumel. Vse kar sem razumel je eno pljuvanje po levih.
dannyer
03. 12. 2020 17.57
-3
Resno kdo objavla naslove ljudi in jim grozi levica kdo je presilil ,da so potrdili izide v misigenu levi saj so grozili njenim otrokom. Kdo poziva na označitve trampovih podpornikov kot so nemci jude levi. Daj malo poglej kaj se dogaja pol pa piš
Maxx365
03. 12. 2020 18.32
+2
Eno samo sprenevedanje in spreobračanje dejstev. Kdo grozi članom volilnih komisij in kdo javno poziva na njihov linč, ker se ne uklonijo trumpovim nezakonitim zahtevam? Trump in njegov štab, njegovi odvetniki, ki pa jih je roko na srce vedno manj, hvala bogu.
dannyer
03. 12. 2020 21.46
-3
na žalost se ti sprenevedaš kdo to počne že 4 leta msm in levica. s svojimi ekstremi so že ubijali in uničevali družine. Ti pa braniš te nor. to pa zato ker taki kot si ti pojma nimajo kaj se dogaja niti 5 metrov pred seboj.
CIGU MIGU
03. 12. 2020 17.02
+4
mene bolj skrbi naša bližnja makedonija.bolgarija in seveda albanija,ker kot je slišati je tam dol zelo napeto,le tisk nas fila z amerosi,oni se bodo že rešili,mi smo pa blizu balkanskega kotla
Mladi? Plasto
03. 12. 2020 16.32
+5
ta pedofilski prijatelj epsteina , bi rad izvedel državni udar .....
dannyer
03. 12. 2020 17.27
-1
to je bil klinton in ne trump pa poravi dejstva pa nehaj z FN
Maxx365
03. 12. 2020 17.47
-2
Daj ne bluzi, Trump je bil družinski prijatelj Epsteinovih. Vtipkaj Epstein v google, na vsaki drugi fotki je v družbi trumpeljna.
dannyer
03. 12. 2020 21.49
+3
ti ne bluzi nista bila kao taka prijatelja kot s klintonom. drugič trump je pomagal žrtvi že 2006 . priče poleti so vpletele vse druge samo trumpa ne ker so dajale da ga ni bilo. ti malo preveri info pa ne samo wikipedijo pojdi na kak sodni portal pa ti bo kaj jasno. celo pred aretacijo je bil kinton tam. preden sko ga. in prav trump se je spravil na trgovino z ljudmi in jih je tudi naj več do sedaj aretiral po podatkih pravosodnega minis in FBI.
hisne
03. 12. 2020 16.19
+12
groza ,kaj se dogaja mislim da bi ga morali na hitro odpeljati na zdravljenje samo da tudi tu v sloveniji potrebni zdravljenja
amedeo
03. 12. 2020 16.01
+7
a ga še niso sprejeli na psihiatrijo???
Vojko Šarman
03. 12. 2020 15.54
+7
Trump je psihični bolnik, ki spada v psihiatrično bolnico. Upam, da mu normalni republikanci ne bodo sledili, sicer lahko pride do spopadov oz državljanske vojne. Trumpove metode me spominjajo na Hitlerja. Vemo kam je pripeljal nemški narod!
Svalbard
03. 12. 2020 16.09
-7
Nemški narod so uničili ameriško zionistični bankirji, pederastvo in židofski vpliv na obrestne mere.
dannyer
03. 12. 2020 21.50
-1
vojko ti si za nalodu stvari ki so jih nemci delali delajo demokrati kok si lahko tak one razgledan me res zanima kok ti živiš v jami. kdo je omejeval pravice ljudi jih napadal promoviro nasilje in spodujal dobesedno v civ voj. to so bili demokrati msm in skrajna levica. ki napada normalne ljudi po cesti. Ljudi imajo dovolj teh skrajnežev
Da se mene pita..
03. 12. 2020 15.52
+5
Ta bo na konc sprožu državljansko vojno..
GlasModrosti
03. 12. 2020 15.45
+4
Dobro napisan prispevek.
Smrekar1
03. 12. 2020 15.42
+6
Njegovi odvetniki imajo zanimiv vzorec. Najprej javno zatrdijo, da imajo cel kup dokazov o volilni prevari, na sodišču pod prisego zatrdijo, da dokazov nimajo, nato pridejo iz sodišča in še enkrat javno zatrdijo, da imajo cel kup dokazov. Obravnave so javne, izjave so dostopne celo na spletu. Republikanska stranka je tako aa veke vekov izgubila status stranke "zakona in reda".