Črna kronika

Oče Ivana Božića: Izzival je usodo in jo izzval, on je nesrečnež

Split, 02. 12. 2022 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nicol Vujović
Komentarji
29

Kot smo poročali, so včeraj aretirali Ivana Božića, mladeniča, ki je z avtomobilom v Splitu zbil 20-letnega policista. Z njim v hiši so bile še tri osebe, ki so prav tako pridržane, ovadili naj bi jih zaradi pomoči storilcu, za kar je predpisana kazen od šest mesecev do pet let zapora, a preiskava kaznivega dejanja še poteka. Menda mu grozi kazenska ovadba zaradi poskusa umora, ker je pri opravljanju službene dolžnosti uradni osebi povzročil smrtno nevarne telesne poškodbe. S kraja nesreče je pobegnil, kar bo zanj tudi precej oteževalna okoliščina v nadaljevanju postopka.

Primer, ki je pretresel Hrvaško, ni osamljen. Nesreč na cesti je veliko več, nepazljivih voznikov pa tudi. To je žal na svoji koži moral izkusiti 20-letni policist, ko je vanj z avtomobilom pridivjal Ivan Božić, ga povozil, odpeljal s kraja nesreče in pustil ležati na cesti s hudimi notranjimi poškodbami. 

Mladi policist, ki je nedavno končal policijsko akademijo, je bil v sredo nekaj pred eno uro zjutraj s kolegom mentorjem v prometni patrulji, v redni kontroli prometa pa sta ustavljala vozila na avtobusnem postajališču nasproti hotela Atrium in stavbe Muslimanka. Tako mladi policist kot njegov mentor sta bila oblečena v službene policijske uniforme, na sebi pa sta imela še odsevni policijski jopič, ki služi boljši vidljivosti, poroča Slobodna Dalmacija.

Ustavila sta osebni avtomobil ter ga pregledovala. Starejši policist je stal na pločniku in preverjal notranjost ustavljenega avtomobila, 20-letnik pa je jemal dokumente. V tistem trenutku je iz smeri križišča pri "Slobodni Dalmaciji" z veliko hitrostjo pripeljal črn golf 7. Mladi policist je, ko je to videl, avtomatsko odreagiral in poskušal ustaviti avtomobil s policijsko palico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S polno hitrostjo v policista

Voznik za volanom je vijugal po cesti, ni se ustavil ob opozorilu policista, niti ni zmanjšal hitrosti. S sprednjim delom avtomobila je udaril policista, ki je najprej padel na pokrov in vetrobransko steklo, od sile udarca pa ga je odbilo več kot deset metrov stran. Ob padcu je s telesom udaril še v parkiran policijski avto. Voznik pa ni pokazal niti kančka obžalovanja, hitro je odpeljal, ne da bi policistu ponudil pomoč, ta pa je nezavesten obležal na tleh z vidno hudimi poškodbami. Stalni sodni izvedenec za stroje, cestni promet in motorna vozila Stanko Smodlaka predvideva, da je "vozilo v policista trčilo s hitrostjo več kot 50 kilometrov na uro".

Takoj po nesreči so poklicali reševalno službo, ki je policista prepeljala na zdravljenje v bolnišnico. Njegove poškodbe so izjemno hude, poškodovano ima desno ledvico, na desni strani ima vsa rebra polomljena, krvavel je na področju prsnega koša, zlomljeno ima levo lopatico, rane pa so bile prisotne po celotnem telesu. Stanje policista je zdaj stabilno, je dejala dr. Mileva Frankić, anesteziologinja in zdravnica na intenzivni negi KBC Split. 

Mrzlično iskanje pobeglega voznika

Iskanje voznika ni bil ravno mačji kašelj, splitska policija je v sredo zjutraj objavila fotografije temnega golfa, ki je imel specifična platišča. Kot so opozorili na družbenih medijih, bi to lahko predstavljajo ključno točko pri iskanju avtomobila in voznika. Zgroženi pa so zaradi incidenta občani, ki se sprašujejo, kako se lahko na cesti znajde oseba, ki poškodovanega človeka tako brezčutno pusti na cestišču? Občani so bili v veliko pomoč, množično so delili fotografije vozila in upali, da bodo storilca čim prej našli. Pričakovano pa so bili tudi prestrašeni, saj je policija sporočila, da naj se ne približujejo storilcu, če ga opazijo, ampak naj jih nemudoma pokličejo. Meščani so policiste nenehno kontaktirali, nekateri so celo navajali razna mesta po Splitu in v okolici, kjer naj bi ga videli, a se je vse to izkazalo za neresnično. V sredo popoldne naj bi ga videli v splitski bolnišnici, kamor se je nemudoma odpravila interventna in specialna policija, a Božića tam sploh ni bilo.

"Če bi nekdo tako napadel policista, ki je uradna oseba, si predstavljate, kaj bi naredil 'navadnemu' človeku," je po objavi novice o dogodku komentiral Splitčan. 

Identifikacija ubežnika je bila izjemno zahtevna. Pri sebi ni imel mobilnega telefona, zato ga je bilo nemogoče locirati in slediti njegovemu gibanju, policija se je morala zanašati na prijave občanov in informativne razgovore z ljudmi iz Božićevega družinskega kroga, prijatelji in znanci, kar neredko pripelje do napačnih informacij.

Iskanje voznika na Hrvaškem
Iskanje voznika na Hrvaškem FOTO: Hrvaška policija

Preiskava je bila zares obsežna, pregledani so bili vsi razpoložljivi posnetki nadzornih kamer, ne le na kraju dogodka, ampak tudi v širši okolici. Bilo je le še vprašanje časa, kdaj bodo storilca pripeljali pred roko pravice. In ni trajalo dolgo. 

"Osumljenca za to kaznivo dejanje iščemo," je za Dnevnik Nove TV povedal načelnik splitske policije Slobodan Marendić.

"Sami ste priče temu. Vključene so vse policijske enote. Še posebej me je čustveno ganila solidarnost občanov do dejstva, da je mlad policist na začetku svoje kariere doživel nekaj, kar bo zagotovo zaznamovalo njegovo kariero. Verjamem, da bo njegovo kariero zaznamovala solidarnost državljanov, ki so jo izkazali danes. In solidarnost osebja kliničnega centra, vodstev in ljudi, ki so z njim delali, pa tudi vodstev vrste ustanov ter naših prijateljev in partnerjev v varnosti, ki so izrazili podporo policiji, predvsem pa policistu, od katerega pri policijskem delu pričakujemo velike stvari," je zaključil Marendić.

Policisti so informacije o vozniku pridobivali s pomočjo storilčeve družine, prijateljev, znancev. (Slika je simbolična)
Policisti so informacije o vozniku pridobivali s pomočjo storilčeve družine, prijateljev, znancev. (Slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Aretacija mladega Ivana Božića

Ivan Božić ni neznanec policije. V kartoteki že ima zapisana kazniva dejanja, od štirih let nazaj pa vse do danes.  Za hrvaško agencijo Hina je aretacijo potrdil namestnik načelnika splitsko-dalmatinske policijske uprave Marko Srdarević. Ivana naj bi prijeli v hiši v Solinu, kjer se je skrival. Vanjo so vdrli specialci in ga odpeljali, poleg njega pa so aretirali še tri osebe. Med prijetjem se Ivan policistom ni upiral.

Bil je na begu od srede ponoči, za petami pa so mu bile vse razpoložljive policijske enote. V sredo so zaradi tega nastajali številni zastoji, policija je pregledovala vozila in vhode ter izhode iz mesta. V četrtek zjutraj je še vedno potekal poostren policijski nadzor. 

Iskanje so razširili tudi na Šibeniško-kninsko županijo, ker je Božić doma (iz vasi Čvrljeva pri Unešiću), tako da so sklepali, da je morda zbežal domov. Sklepanje ni bilo napačno, Ivan se je namreč skrival nedaleč od svojega doma. 

Božićev oče Ante je sina prek medijev večkrat pozval, naj se preda in razkril, da je Ivan klical svojo sestro, da se pozanima o zdravstvenem stanju mladega policista, da se pa tudi boji kazni, ki ga čaka, če se preda. 

Zdaj, ko je v priporu, ga bodo pregledali za droge in alkohol. Dolgotrajno iskanje gre seveda Božiću lahko povsem na roko, saj mu morebitnih prepovedanih substanc lahko sploh ne bi več zaznali.  V teku ima več kazenskih postopkov, a nič ni tako resno kot zdaj to, poroča Slobodna Dalmacija.

"Alkohol se iz telesa izloči po osmih urah, zato je zdaj nemogoče ugotoviti, ali je bil pijan, ko je povzročil nesrečo. Konoplja se v telesu zadržuje najdlje, najdemo jo tudi po 72 urah, a ne v krvi, temveč v urinu," je pojasnil dr. Antonio Alujević, sodni izvedenec in predstojnik Oddelka za sodno medicino na Kliničnem inštitutu za patologijo, sodno medicino in citologijo v Splitu.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kar se kokaina in heroina ter ostalih poživil, kot so amfetamin, tiče, pa je čas zadrževanja v krvi celo krajši kot pri alkoholu, pri nekaterih okoli tri ure, pri nekaterih pa ne dlje kot eno uro, je povedal Alujević. Ko je oseba, ki je storila kaznivo dejanje, prijeta v roku, v katerem je še vedno alkohol v telesu, potem obstajajo metode, s katerimi se oceni stopnja pijanosti v času kaznivega dejanja. Vendar je za to oceno pri Božiću že prepozno. 

Alkohol se namreč vsako uro zmanjša za 0,1 odstotka, kar pomeni, da če je imel voznik v času dogodka 2,10 promila alkohola v krvi, bo količina v eni uri dosegla 2,0 promila.

"Za to bo moral odgovarjati," je dejal njegov oče Ante Božić

Kot je potrdil njegov oče včeraj, ima njegov sin ADHD, kar so pravočasno prepoznali in spremljali vse življenje.

 "Zgodba se je vedno vrtela okoli tega, da se bo do 25. leta umiril, da bo minilo, pa ni. Odraščal je v zelo normalni družini, poleg njega imamo še tri otroke, ki so popolni, brez enega samega madeža v biografiji. Ivan je izjemno inteligenten, verjemite, samo v napačno smer je šlo, v čisto napačno smer," je pojasnil oče.

"V šestem razredu je sam popravljal šolske računalnike, ker se mu je zdel pouk dolgočasen. V vrtcu so rekli, da je tako napreden, da bi moral prej v šolo, na inteligenčnem testu je bil nadpovprečno inteligenten. V življenju ni nikoli pokazal agresije, ne do mame, ne do bratov in sester, ne do mene, nikoli, ne glede na njegove izbruhe," je še dodal.

Tudi sam ni prepričan, kako se nesreča zgodila. "Morda je bil na telefonu in ga ni videl, lahko da je policist šel korak predaleč na cesto ... Vendar bo Ivan na koncu vsega skupaj moral odgovarjati za svoja dejanja, on je sam en nesrečnež, prepričan sem, da mu ni lahko, izzival je usodo in jo je izzval."

"Aretiran je. Naj gre zdaj vse po svoji poti," je Ante dejal za RTL ob aretaciji in dodal, da nima več moči. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
08. 01. 2024 15.10
Včasih so bili policisti naši zavezniki ,danes žal sovražniki
Apostol1
04. 12. 2022 11.03
+6
On je nesrečnež , policaj v bolnici je pa srečnež. Ja po svoje ta definicija tudi zdrži vsaj za policaja . Kar se pa nesrečneža tiče , ki je zagrešil dejanje , ki se mu lahko reče poizkus umora , pa ta definicija ne zdrži . nesrečneži so vsi okoli njega ,se pravi , predvsem družina , ker če bi meni sin naredil kaj takega bi bil tudi nesrečnež in žena pa kot mama pa še veliko bolj.
Infiltrator
02. 12. 2022 20.23
+4
Pa tip ima cisto kriminalno faco
MihaGliha
03. 12. 2022 15.38
+6
to jo ima vsak ki je v crni kroniki .... ce pa bi ga dali pod rubliko šport pa tega nebi opazil to je podzavest
kaj pa pol
02. 12. 2022 18.42
+9
vtipkajte v facebook ivan božič in boste videli da ni bil tako priden kot pravi oče.brez izpita vozil,droge,razbijal po gostilnah in še marsikaj drugega.poba je tam kamor sodi za 40 let.
kaj pa pol
02. 12. 2022 18.36
+1
to se po slovenskih mestih dogaja redno s strani priseljene mularije.kdo bo pri nas odgovarjal ali se samo čaka da se kaj podobnega zgodi tudi tukaj.
disorderliness
02. 12. 2022 18.24
+3
Drgač je bil pa fejst človk.
Da se mene pita..
02. 12. 2022 17.10
+2
Če bi bil zelo inteligenten,najbrž ne bi kradel prazno embalažo jamnice ampak bi se spomnil kakšnega drugega načina hitrega zaslužka.
culokafrija
02. 12. 2022 16.30
+6
Fant je nesrečnež... jaz pa sem bicikel...!!??
akmt
02. 12. 2022 17.04
+11
Oce je verjetno poskusal vse mozno. Pa ni nicesar dosegel. Nesrecnez je zato, ker bo dolgo sedel. Zasluzeno. Tudi oce to podpira. Ni permisiven stars
abc123def456
02. 12. 2022 16.15
+3
policaj si je tudi sam kriv. ni varno predpostavljati, da si absolutna oblast na cesti - zlasti ko si pess. z malo vecc razgledanosti bi se organiziral tako, da bi lahko odskoccil ali pa bi samo tablico fotografiral. izkusseni policaji vedno pridejo z ustrezno zamudo, da se vsi stepejo pred njihovim prihodom.
JAZsemTI
02. 12. 2022 16.15
-1
Tale si je bogí. Policaji ga bodo pustili v celici s svojimi špiclji in šli na kafe…
markym77
02. 12. 2022 15.15
-22
Sej policaji tudi vejo da je odsevni jopič obvezen ko delaš kaj ob cesti? ja, tudi za njih. Niso kar avtomatsko vidni samo zato ker imajo uniformo gor.
Artechh
02. 12. 2022 15.24
+14
TehnoSan01
02. 12. 2022 18.18
+1
mark a ti ne gre branje ravno dobro od rok?
tutp
02. 12. 2022 14.45
+34
V Sloveniji se tudi zaletavajo v uradne osebe. V policijo. UBOGI POŠTENI DOLENJCI...tem ljudem je potrebno pobrati vso podporo. 200 eur so dobili dodatka. V Novem mestu je kmet prejšnjo sredo dobil globo. Branil se je pred hišo z vilami. Mulci so ga posneli in prijavili policiji. Skrajno nedostojno. DO KDAJ ŠE??? Tako v vato zavit članek že sam pove kdo je bil storilec. Prišli smo celo tako daleč, da ni več niti opisa, kako je izgledala oseba, ki je pobegnila. Ker, če bi pisalo temnejše polti bi bilo to napad na manjšino tako, da kar naprej z dajanjem potuhe in klatenju po lastnem narodu daleč bomo prišli. Slovenci VSE DRAGO PLAČUJEMO IN DELAMO. Tile vse zastonj. Vrtec. Doklade. Elektrika. Neregistrirana vozila. Sramota. Začelo se je v vrtcu, nato s šolo, kjer so nas učili vsega po malem, od matematike do likovne vzgoje, naučili so nas strpnosti, spoštovanja, tole so včasih pomagali tudi starši, če ti ni šlo v uho. Potem odrasteš, si poiščeš službo, ustvariš družino, vzameš kredit za hišo, avto, šolanje otrok....v vsem tem času spoštuješ zakone, plačuješ davke na m2, ker imaš službo nimaš nobene pomoči, nobenega otroškega dodatka, subvencionirane hrane za otroke, nič....: Zakaj; zato ker smo se takšni naučili biti, ker nas je družba tako vzgojila, včasih nas tole malo tepe, ampak tako pač je v naši državi. Na drugi strani imamo pa ogrožene in zaščitene manjšine, ki s pridom izkoriščajo sistem, oziroma jim je to kar ponujeno, od otroških dodatkov, do pomoči, legalizacije "šotorov", zgradijo jim vrtce, napeljejo elektriko, vodo, asfalt, celo ponudijo jim delo, pa ga ne sprejmejo, in kaj dajejo v zahvalo našemu zgrešenemu sistemu, kradejo, ustrahujejo, ne plačujejo kazni, položnic, v nevarnost spravljajo vse po vrsti. Narod tega ne bo razumel nikoli, imajo pa zagotove nekateri nekaj od tega. Do kdaj še ?
Gorenjski Toncek
02. 12. 2022 14.51
+14
primoz1984
02. 12. 2022 15.26
+6
Absolutno se strinjam s tabo, ljudje ki živijo v bližini ' neciviliziranih ' najbolj vejo kako jih država odriva stran. Za sosede jim naseljujejo uboge priviligirance ki tam zganjajo nic drugega kot čisti kriminal. To bi se moralo razčisti kaj s tvojo nepremičnino, ki si jo gradil celo življenje, da imaš na koncu neciviliziranega socialca za soseda ki ti uničuje življenje. Samo dolg zapor bi to rešil in močno oz. zelo omejeno dobivanje socialne pomoči.
funkytown
02. 12. 2022 15.32
+0
Janezx
03. 12. 2022 17.56
+1
Ubogi taki ljudje na katere aludiraš če bi imeli takega nacističnega delodajalca kot si ti... Še tako se znašaš nad njimi a kaj bi bilo šele če bi pri tebi delali... grozljivo
funkytown
02. 12. 2022 14.38
-3
Tale gospod miličnik je mislil da je neuničljivi Hulk, bo kar skakal pred avtomobile kot zajc..
fronza
02. 12. 2022 14.31
+0
In kje je bil zadnji državniški obisk ljubega predsednika. Res ni alternative, vse je res. Uboga J... in njena rdeča obleka. Kravato so pojedli molji, kot arbitražo.
daiči
02. 12. 2022 14.30
+2
Ja sevede on je nesrečnež, sploh k vidš kok je golf poškodovan k je človeka zadel, on je zdej ubogi revček. Zaprejo ga nj maximalno kokr je loh.
Intihar
02. 12. 2022 13.14
-6
Ja res pomembna novica.koga zanimajo hrvati????
Rafael Kramar
02. 12. 2022 13.24
-5
chevapchichi
02. 12. 2022 15.18
-1
Wookie55
02. 12. 2022 16.35
+4
Torej tisti ki nimate za kam dalje. Dobro da vemo
Intihar
02. 12. 2022 17.48
-1