Tujina

Oče lošinjskega morilca: Počutim se, kot da bi nekdo ubil mojega otroka

Mali Lošinj, 15. 02. 2020 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Malem Lošinju so razglasili dvodnevno žalovanje zaradi smrti 16-letnice, ki je pred napadalcem branila mamo. Kot poročajo hrvaški mediji, gre za 41-letnega moškega, sicer starega znanca policije, ki je v hišo vstopil oborožen z nožem. Motiv za napad za zdaj še ni znan.

Umor se je zgodil v središču Malega Lošinja v petek zjutraj. Oče je bil takrat že v službi, hčerka pa se je ravno odpravljala v šolo. Ravno, ko sta z mamo zapuščali stanovanje, je vstopil 41-letni Branko Rafajac in z nožem napadel mamo. 16-letna hčerka jo je poskušala obraniti, pri tem pa jo je moški večkrat zabodel. "Tega človeka sploh ne poznamo. Ne vemo, kdo je," je za Index.hr dejal pretreseni oče umorjenega dekleta.

Policisti še vedno raziskujejo okoliščine dogodka, so pa potrdili, da so pridržali 41-letnega osumljenca ter da se žrtev in storilec nista predhodno poznala.

Oče morilca: Počutim se, kot da bi nekdo ubil mojega otroka

"Počutim se grozno. Naš sin ima na žalost duševne težave. Z njim že 20 let nismo v stikih, saj zavrača našo pomoč. Pred letom dni je bil hospitaliziran na rabski psihiatriji. Postavili so mu vrsto diagnoz, med njimi tudi motnjo osebnosti," je povedal oče 41-letnika. "Kot smo izvedeli, je imel v zadnjem času hude težave z depresijo, zaradi česar so trpeli vsi okrog njega, tudi njegova nekdanja soproga. Zgodil se je ’klik’ v njegovi glavi, ki nam je zdaj vsem skupaj uničil življenja," je še dodal.

Stari znanec policije

Kot so povedali policisti, je osumljeni že stari znanec policije, saj so ga večkrat obravnavali zaradi krištev javnega reda in miru, zlorabe drog in nasilja v družini, niso pa želeli komentirati njegovega duševnega stanja.

Med prebivalci Malega Lošinja se sicer govori, da naj bi Rafajac tega jutra pozvonil na več naslovih in iskal svojo nekdanjo partnerko. Kot piše Index.hr, bi se torej lahko povsem slučajno zgodilo, da je vstopil v napačno hišo, misleč, da se v njej nahaja njegova nekdanja žena.

V Malem Lošinju so razglasili dneve žalovanja.
V Malem Lošinju so razglasili dneve žalovanja. FOTO: Shutterstock

Občani pripovedujejo, da so se ga izogibali, saj da se je obnašal neuravnovešeno, poleg tega pa je na svojem Facebookovem profil v preteklosti zapisal več nenavadnih in celo grozečih objav. Rafajac je na Lošinj prišel iz Osijeka pred desetimi leti, ukvarjal pa se je z ribolovom.

Županja mesta Ana Kučić je danes povedala, da nas morajo takšni dogodki skrbeti ter da je v prihodnosti treba storiti vse, da se preprečijo. Mesto je za danes in jutri razglasilo dneve žalovanja. V tem času bodo zastave na javnih ustanovah visele na pol droga, prav tako pa so odpovedani vsi dogodki na javnih mestih.

Hrvaško ministrstvo za znanost in izobraževanje je medtem sporočilo, da bo v srednjo šolo Ambroza Haračića, ki jo je obiskovala 16-letnica, prispela krizna ekipa.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOVELIFE
16. 02. 2020 15.17
Ni čudno, da je vedno več žensk samskih, ko se vedno več takih sprehaja okoli..
Principat
16. 02. 2020 13.55
+6
institucije , ki se s takšnimi primeri ukvarjajo , v njih delajo drago plačani strokovnjaki in za njih so pacienti le številke , oni bodo naprej hodili v službo , tragedija pa je na prebivalstvu ,, pacarski zakoni in pacarski avtorji
mačo123
16. 02. 2020 09.18
+25
Razumem tega očeta.Tudi njemu je uničil življenje.
graf
16. 02. 2020 08.24
+23
nobena druga primerna kazen mi ne pride na misel kot zob za zob ...če bi bil jst oče te punce bi komaj čakal da pride tip na prostost da primerno "poračunava" !
tanka nit
16. 02. 2020 08.16
+17
Zamesal partnerico, zmesan v glavo.
Gyuhgevfin
15. 02. 2020 19.36
+71
za take stvari mora odgovarjati tisti, ki ni poskrbel, da je bi ta človek bil odmaknjen od okolice.. zdravniki, zakonodajalci... potrebno je začeti razmiščljati v tej smeri..
IKOSS
15. 02. 2020 19.51
+30
Nedvomno, kot že večkrat izpostavljeno, oseba, ki ima neustrezne osebne vrednote, svoji okolici vedno predstavlja resno grožnjo. V izogib temu je smiselno, da je ta pod ustreznom posebnim nadzorom; bodisi zdravstvenim, sodnim, ali kako drugo obliko. Izrečene grožnje s fizičnim nasiljem, so nedvomno indikator takšnega mentalnega stanja posameznika.
žnidi
15. 02. 2020 17.21
+59
Ulica naj mu sodi bo najbolj pošteno
Reallife
15. 02. 2020 16.56
-21
Točno zaradi tega si želim ameriško družbo, da lahko nabavim pol avtomatiko..ze v prvi trgovini in ga preresetam takoj ko stopi do mojih vrat... GO USA.. Varovanje samega sebe bi morala biti edina prioriteta pri vseh nadaljnjih zakonih..
IKOSS
15. 02. 2020 17.08
+15
V kolikor se osredotočimo zgolj na ognjana strelna sredstva, ki se uporabljajo v vlogi orožja. Nereguliranost, ali vsesplošna permisivnost, ni smiselna. Obstajajo namreč posamezniki, ki niso primerni za posestnike/uporabnike potencialno bolj nevarnih sredstev! Družbeno razumno je, da se te poizkuša sistemsko depriviligirati, družbeno neproblematičen del populacije pa priviligirati. Seveda je ta koncept potrebno udejanjati na več področjih, ne le pri posti sredstev.
miselna policija
15. 02. 2020 17.27
+13
IKOSS
15. 02. 2020 16.03
+32
Večina se sedaj osredotoča na vidik ustreznega kaznovanja storilca. Čeravno je ta vidik nedvomno pomemben, bi morali dajati več poudarka na to, kako v bodoče preprečiti tovrstne zločine! Nobena kazen namreč ne bo obudila žrtve, ali omilila bolečino njenim svojcem. Sprejetje ustrezne zakonodaje, na različnih področjih, ima nedvomno lahko realne učinke in zmanjša število tistih, ki se bodo v bodoče znašli v vlogi žrtev. Storilec iz tega primera je ponovno dokazal, da je tudi običajen nož, docela učinkovit v vlogi orožja, še posebej v kolikor se storilec tako odloči in ga uporabi proti mehkim tarčam.
Bibilu
15. 02. 2020 15.46
+34
Oder postavit na glavnem trgu , njega na oder privezat pa naj prebivalci z njim naredijo kar zelijo pfuuuj. Deklica pocivaj v miru :(
jakec1575
15. 02. 2020 15.29
+65
Verjetno nihce v institucijah ne bo odgovarjal. takšnega ne moreš spustiti domov.
IKOSS
15. 02. 2020 15.01
+42
Primer, ki nazorno kaže na izpostavljenost tistih, ki se napadalcu niso sposobni učinkovito upreti. Nadalje tudi, da se prav vsakdo med nami lahkso znajde v vlogi žrtve, celo brez svoje krivde. Ne nazadnje, da država posamezniku marsikdaj ni sposobna nuditi dovolj visoke ravni osebne varnosti. Marsikdo bo apatično zamahnil z roko. Morda sprejemljivo, a le dokler se v vlogi žrtve ne znajde kdo izmed naših najbližjih.
Pacientka1
15. 02. 2020 15.00
+92
Meni ni jasno, star znanec policije, objavlja na fb-ju grozne stvari, ter hodi po svetu čisto svobodno??? Deklica, počivaj v miru😭😭😭.
Karantanija
15. 02. 2020 14.41
+75
Vzel mlado življenje, pa še kaznovan ne bo, ker bo spoznan za neprištevnega. Otroka staršem nihče ne more vrniti.
DuhSaSjekirom
15. 02. 2020 14.27
+43
SLOVENIJA. Pri nas so psihoticni morilci zasciteni v 70.clenu ZKP. Za nekoga ki se ugotovi, da je bil v casu storitve Kaznivega dejanja (zagrozeno 1 leto zapora ali vec) nepristeven ali bistveno zmanjsano pristeven lahko sodisce odredi obvezno psihiatricno zdravljenje im varstvo v zavodu. Sodisce podaljsuje na 6 mesecev, vsakic pa pretehtajo ali je ze zdrav v dobi NAJVEC 5 let. Dajmo s epozanimat kje so nasi morilci? Oziroma to niso ker so bolani.
Malek
15. 02. 2020 14.37
+55
V kratkem pa iz zapora prihaja na prostost vojak s paranoidno shizofrenijo Dušan Petrovčič, ki je pred petimi leti v Litiji hladnokrvno ustrelil policista naravnost v glavo. Namesto 15 let zapora so Petrovčiču dosodili pet let obveznega zdravljenja v Forenzični psihiatrični bolnišnici v Mariboru. In pet let zdravljenja v tem bolnišničnem zaporu je tudi največ, kar lahko dobi. Če bo moral zdravljenje nadaljevati, ga bo v zavodu, kjer bodo njegovi edini pazniki medicinske sestre. Misel, da morilec njenega sina prihaja na svobodo, Danico Kukovič navdaja z grozo. "Grozno. Strah me je, da bi se to ponovilo še komu drugemu, da bi bila še kakšna mama oziroma kakšna družina tako nesrečna kot mi. Vedno se sprašujem, zakaj," je za Planet dejala Kukovičeva.
Malek
15. 02. 2020 14.39
+32
"Kazenski zakonik ne predvideva daljšega obdobja zdravljenja, čeprav vemo, da nekaterih psihičnih motenj v obdobju petih let ni mogoče pozdraviti," je pojasnil Peter Pregelj, sodni izvedenec psihiatrije.
Malek
15. 02. 2020 14.39
+19
S forenzične psihiatrije, kjer za varnost skrbijo pravosodni policisti, ga bodo torej odpustili. In potem? Kjer koli bo, nanj ne bodo pazili pravosodni policisti. Lahko ga pošljejo v navadno psihiatrično bolnišnico, lahko ga dajo v nadzorovano obravnavo ali v socialnovarstveni zavod. Lahko pa ga tudi preprosto pošljejo domov s kupom zdravil. "Običajno je jemanje zdravil v domeni osebe same v dogovoru z zdravnikom, torej prostovoljno v dogovoru z načrtom zdravljenja," je razložil Pregelj.
Malek
15. 02. 2020 14.45
+44
Zaradi nasih kretenskih zakonov, oziroma njegovih predlagateljev, lahko podoben primer pricakujemo tudi pri nas, namesto da bi sprejeli zakon, da traja obvezno psihiatricno zdravljenje do ocene, da je oseba nenevarna za okolico in da ne bo ogrozala drugih in sebe, oziroma, zdravljenje traja neomejeno dolgo v ustrezni ustanovi. Le kateri be dak se je spomnil, da ga lahko po petih letih izpustijo na prostost. Se nekaj me zanima, a lahko kdo da oceno o psihiatrovi pristevnosti?
DuhSaSjekirom
15. 02. 2020 16.21
+0
Sori imas prav je kazenski zakonik jst pa zkp pisal. Opravicujem moja napaka.
Ovceeee
15. 02. 2020 14.04
+96
Boga punca , le kako se je mogla počutiti da je napadla večjega in močnejšega moškega z nožem samo da ubrani svojo mamo.. počivaj v miru angel varuh
gekados
15. 02. 2020 13.55
+78
Tako je uravnovešen bi moralo spraviti za vedno pod ključ, kljuc pa v kanalizacijo, clovekove pravice pa itak dobesedno bedarija.
gekados
15. 02. 2020 13.53
+66
Preveč človekovih pravic za na splošno za ljudi kaj šele za kriminalce, ti so bolj zaščiteni kot kaksna ogrožena vrsta živali.
jebivoje
15. 02. 2020 13.39
+50
če pa napišeš resnico o nasilnih migrantit si pa takoj izbrisan, kao da širiš sovraštvo pa jim sploh nisi grozil., če pa nekdo kot tu leta grozi okolici pa nič...
Laki je malo nervozan
15. 02. 2020 14.07
+4
jebivoje
15. 02. 2020 16.25
+11
po evropi kolikor hočeš, pa pri nas v velenju mariboru, v celju sem sam videl ko sta dva migranta nadlegovala puco sredi dneva....itd
ivan.z Doba
15. 02. 2020 17.08
+3
@jebavoj, Ti si videl? In nisi ukrepal? Pezzde!🖕🏿itd...
reakcionar
15. 02. 2020 13.24
+108
Na otoku deset let živi certificirani psihopat, ki se obnaša neuravnovešeno, ljudje se ga izogibajo, na facebooku objavlja grožnje, policija in institucije se pa ne zmenijo zanj. Ta bi moral bit med štirimi zidi v ludari. Na žalost institucije ne delujejo preventivno, ampak šele, ko je prepozno.