Tujina

Del Banksyjeve Valentinove maskare po nekaj urah odstranili

Margate, 14. 02. 2023 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nina Šašek, K.H.
Komentarji
13

V angleškem mestu Margate se lahko pohvalijo z novo atrakcijo. Za valentinovo so namreč dobili nov umetniški grafit priljubljenega umetnika Banksyja. Na steni ene od hiš je upodobil gospodinjo iz časa petdesetih let, ki ima zatečeno oko, prav tako ji manjka en zob. Ženska stoji ob zamrzovalni skrinji, iz katere gledajo moške noge. A mestne oblasti so se očitno odločile, da jim umetnina ni preveč všeč, saj so že čez nekaj ur komunalni delavci odpeljali skrinjo, ki je eden ključnih elementov umetniškega dela.

Tokrat umetnik s svojim novim delom sporoča, da se marsikje za podobo ljubečega para in družine skrivata nasilje in trpinčenje.
Tokrat umetnik s svojim novim delom sporoča, da se marsikje za podobo ljubečega para in družine skrivata nasilje in trpinčenje. FOTO: AP

Skrivnostni ulični umetnik je danes zjutraj na Instagramu potrdil, da gre res za njegovo umetniško delo in objavil fotografije umetnine. V komentarjih se je vnela razprava o tem, da je želel avtor opozoriti na problematiko nasilja nad ženskami, vse skupaj pa je še večjo težo dobilo z objavo prav na valentinovo – praznik zaljubljencev in poveličevanja ljubezni, za katero se žal marsikje skrivata bolestno ljubosumje in družinsko nasilje.

Avtor je delu nadel naslov Valentinova maskara, hkrati pa je objavil tudi bližnji posnetek obraza gospodinje, ki se kljub poškodbam, ki jih je zadobila, smeji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S posnetka je razvidno, da je avtor v svoje delo vključil zavrženo zamrzovalno skrinjo, ob gospodinji je na tleh tudi ponev z rdečimi madeži in nekaj drugih odvrženih delov pohištva ter smeti. Med temi je na tleh moč videti razbito steklenico piva, kar nakazuje tudi na problem alkoholizma v družbi. Nekateri so v tej podobi videli sporočilo "smrt patriarhatu" in se sprašujejo, ali se za umetniškim imenom Banksy morda skriva ženska. Spet drugi pa so opozorili, da je sporočilo nekoliko zgrešeno, saj da se nasilja ne rešuje z nasiljem.  

A celotna inštalacija ni zdržala niti 24 ur, saj so se na kraj pred nekaj urami pripeljali komunalni delavci, ki so odstranili in odpeljali enega ključnih elementov umetniškega dela – zamrzovalno skrinjo. 

Banksyjeva Valentinova maskara
Banksyjeva Valentinova maskara FOTO: Profimedia

"Ko prijaviš divje odlagališče, jih ni na spregled, vendar je smešno žalostno, da je bil takojšen odziv mestnih oblasti na novega Banksyja v Margateu, da ga odstranijo," je na Twitterju zapisal Dan Bambridge-Higgins, ki je tudi ujel trenutek, ko so odpeljali skrinjo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Številni ljubitelji Banksyjevih del, ki so se po potrditvi, da gre res za omenjenega umetnika, odpravili v živo ogledati mojstrovino, so tako doživeli razočaranje.  

"Temu se reče, da se je Thanet Council ustrelil v nogo. Kako malenkostno," je potezo mestnih oblasti komentiral eden od uporabnikov Twitterja.

Ni pa to prvo Banksyjevo umetniško delo za valentinovo. Pred tremi leti je olepšal Bristol, ki naj bi bilo njegovo rojstno mesto. 

Eden od Banksyjevih grafitov v mestu Bristol.
Eden od Banksyjevih grafitov v mestu Bristol. FOTO: Profimedia

Grafit z deklico, ki strelja s fračo in na pročelju stavbe naredi ognjemet rdečih cvetlic, je takrat požel veliko pohvale in je še danes zelo priljubljen avtorjev grafit.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmaga Ukrajini ..
14. 02. 2023 18.02
+3
So pa res smotani,... tepci neumni. Upam, da lastniki stavbe pripeljejo nazaj kakšno staro skrinjo in spet nazaj "sestavijo" Banksyja. Sicer mi je pa všeč poanta - ženska je očitno zmagala, hehehehe.
Na pol ovca
14. 02. 2023 15.09
-2
Ovce se seveda palijo na orodje US elite
Jaka Jack
14. 02. 2023 14.04
-3
Ne podpiram umetnosti, ki uničuje tujo lastnino. Naj riše na platno ali na svojo fasado.
Roadkill
14. 02. 2023 14.19
+2
dokler ga ne bo en tožil da mu je umazal fasado
Roadkill
14. 02. 2023 14.27
+4
In potem bo Policija prisiljena ugotoviti identiteto avtorja teh del
Roadkill
14. 02. 2023 14.27
+3
ker zaenkrat še ne vemo kdo to je če se ne motim
Razmetana
14. 02. 2023 14.59
+7
Verjetno jim je dvignu ceno nepremičnine ;)
Aijn Prenn
14. 02. 2023 15.02
+5
S kotno brusilko izrezujejo gjegove grafite in jih kradejo za prodajo v mio cifrah, ti pa o umazanju fasade... he he he he
Aijn Prenn
14. 02. 2023 15.03
+1
Roadkill
14. 02. 2023 15.14
-3
Razmetana to je sicer res vendar relativno. Mogoče nekdo ne potrebuje denarja je pa čustveno navezan na svojo fasado ki jo je podedoval od svojega dedka. primer pač
Roadkill
14. 02. 2023 15.15
+1
Roadkill
14. 02. 2023 15.16
+2
drugo pa so javne površine tam pa ni omejitev
Aijn Prenn
14. 02. 2023 15.29
+2
Ddek pa iz groba: "Mulc, hitro prodaj, zdaj je 2x tolk vredno, ko je porisano"...