Tujina

Razkrite podrobnosti o vatikanskem premoženjskem imperiju

Vatikan, 22. 02. 2021 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
134

Prestižni naslovi v Parizu, Londonu in Ženevi ter 3000 nepremičnin po Rimu. Vatikan je razkril več podrobnosti o svojem nepremičninskem imperiju, viru dohodka - in škandalu.

Nunzio Galantino, ki ga je pred dvema letoma papež Frančišek pripeljal zaradi centralizacije premoženja Vatikana, pravi, da je utrujen od "senzacionalističnih" zgodb o bogastvu papeštva. "Ko ljudje rečejo, da večina nepremičnin v Rimu pripada katoliški cerkvi in ​​Vatikanu, to preprosto ni res," je dejal škof, ki vodi upravo patrimonije apostolskega sedeža (APSA).

Stoletje naložb

Naložbe segajo v leto 1929, ko je bila država Vatikan ustanovljena kot neodvisno ozemlje v dogovoru z Italijo, ki je vključeval odškodnino za zemljišča, zasežena nekdanji papeški državi. Med premoženjem cerkve je bila tudi ogromna palača Quirinale, nekoč dom 30 papežev, danes pa rezidenca italijanskega predsednika. Denar se je nato papež Pij XI. odločil vložiti v nepremičnine, tudi v tujini, "da bi zagotovil svobodo in neodvisnost Cerkve," je povedal Galantino.

APSA že leta upravlja 737 nepremičnin v središču Pariza, okrog bulevarja Saint-Michel, Odeon ali Elizejskih poljan, ki obsega skoraj 56.000 kvadratnih metrov in so po ocenah vredni 595,5 milijona evrov. V Londonu ima 27 nepremičnin - med njimi na naslovih St James's Square, Kensington in ulica New Bond, ki obsegajo približno 4600 kvadratnih metrov in so vredne približno 108,5 milijona evrov. V Švici, zlasti v Ženevi in ​​Lozani, ima Cerkev 140 posesti, ki zajemajo 16.000 kvadratnih metrov in so vredne več kot 91 milijonov evrov.

Nunzio Galantino in papež Frančišek
Nunzio Galantino in papež Frančišek FOTO: AP

Neprecenljivo italijansko premoženje

V Rimu je Vatikan zgradil celotne stavbe, predvsem na dveh glavnih ulicah, ki peljejo na Trg svetega Petra, vključno s slavno ulico Via della Conciliazione. Danes APSA neposredno upravlja tudi z najemom 2400 stanovanj in 600 pisarn ter trgovin v Italiji, kar je leta 2019 prineslo 99 milijonov evrov prihodkov. Približno 15 odstotkov najemnih nepremičnin je na voljo na prostem trgu, 30 odstotkov po subvencioniranih stopnjah, zlasti osebju in upokojencem, preostanek pa zasedajo vatikanske institucije ali jih brezplačno posojajo šolam ali univerzam.

Eden od ciljev Galantina je izboljšati "uspešnost" premoženja Vatikana, pri čemer opozarja, da so nekatera stanovanja po letih uporabe prazna, druga pa dotrajana. Vztraja pa, da je Sveti sedež daleč od tega, da bi trgoval, saj je pred kratkim dodeljeval nepremičnino za papeževo dobrodelno delo, hkrati pa je tudi opozoril, da eno razkošnih stavb na enem izmed najbolj iskanih hribov v Rimu uporabljajo za usposabljanje duhovščine.

Galantino pravi, da je težko oceniti vrednost italijanskih posesti Vatikana, nenazadnje tudi zato, ker so stavbe, kot je bazilika svetega Petra, neprecenljive, verjetno pa se vrednost razteza do nekaj milijard evrov samo za nepremičnine na najemniškem trgu. Poleg tega obstaja na stotine stanovanj, ki jih upravlja ministrstvo z misijonarskimi dejavnostmi cerkve in prinašajo še tri do štiri milijarde evrov. APSA pa še vedno pripravlja popis svojih italijanskih gospodarstev, ki ga bo, kot upa Galantino, končal do pomladi.

Sumljivi posli

Papež Frančišek je pred kratkim pod nadzor APSA dal tudi londonske nepremičnine, ki jih je močni državni sekretariat - osrednja uprava Vatikana - pridobil v krožnih poslih prek italijanskih posrednikov. Med njimi je tudi 60 Sloane Avenue v osrčju londonske ekskluzivne četrti Chelsea, ki je bila od leta 2014 kupljena v dveh fazah. Italijanskega finančnika, ki je v tem poslu deloval kot vatikanski posrednik, so lani aretirali zaradi obtožb o korupciji, a je bil nato izpuščen. Prejšnje leto je vatikanska policija izvedla preiskave tudi v pisarnah državnega sekretariata, lani pa je bil nenadoma odpuščen tudi visoki uradnik, pristojen v času dogovora, kardinal Angelo Becciu.

Cerkev je bila v zadregi tudi po tem, ko je investicijski sklad s sedežem na Malti, ki upravlja še en njen londonski portfelj nepremičnin, ki obsega pet luksuznih stanovanj, izkupiček uporabil za naložbe v film o gasbeni zvezdi, homoseksualcu Eltonu Johnu, "Rocketman". Papež je dejal, da se želi čim prej umakniti iz teh naložb, da bi čim bolj zmanjšal tveganje za ugled Cerkve.

Premoženjski škandali sicer niso nič novega. Vatikanska sodišča so tako prejšnji mesec nekdanjega šefa Vatikanske banke IOR obsodila na devet let zapora zaradi poneverbe in pranja denarja v zvezi s koruptivnimi posli z nepremičninami.

Koronavirus pasica november


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

valovanje
26. 02. 2021 09.53
Itak je point v veri in ne religiji. Nekakšno vero ima vsak, saj je pogoj za življenje. Ustvarja namero in življenje. Religija je pa podjetje. Menda so slabi nezemljani načrtno posejali različne religije po svetu, z namenom, deli in vladaj... Sicer pa religije načrtno prikrivajo resnico, dejstva iz preteklosti v svojih arhivih in to jim še najbolj zamerim. Podpirajo obstoječi konstrukt. Zakaj? Da ne govorimo o finančnih zadevah in pedofiliji... Pač elita ima moč in oblast, religije so roke tega organizma...
nestabilen
22. 02. 2021 18.09
Samo USA imajo vec rezerv v zlatu od Vatikana.
drhook
23. 02. 2021 12.26
Težeklojz
22. 02. 2021 17.26
+2
Razkrili kar so pustili razkriti.
niktalop
22. 02. 2021 16.37
+9
Slovenija pa klerikom RKC namenja po 700€ na mesec, kar je več kot tistim ki so ostali brez dela. RKC ima v Sloveniji po nekaterih ocenah okrog 10% nacionalnega ozemlja. To naj raziščejo novinarji. Revni hranimo bogate.
murate
22. 02. 2021 21.20
kolk majo pa srbi v lasti...udboyugo mafija
Bogo30
22. 02. 2021 16.24
+9
V Sloveniji uvesti cerkveni davek.
User300173
22. 02. 2021 16.15
+9
RKC klero-fašizem je podprt od znotraj države, sam ne bi uspel toliko razširiti lovke. Vsi politični podrepniki, ki v cerkev hodite govoriti izza prižnice, ste prodali duše klero-mafiji. Pokljuški gozdovi in ostalo pretežno neupravičeno podarjeno (ne vrnjeno) ste šenkali iz državne blagajne. Upam, da bo dan poračuna prišel, nekateri politiki ga že polagajo ...
niktalop
22. 02. 2021 16.43
+7
RKC je v času avstroogrske dobila plačilo za vse odvzete nepremičnine, nakar so jih zastonj dobili nazaj ko je cesarstvo propadlo. Povojna komunistična oblast spet odvzela. Čeprav so za nepremičnine že dobili plačilo so jih spet dobili nazaj. In seveda odškodnino. Nobena tranzicijska država ni RKC vrnila nepremičnin v naravi. Razen Slovenija in Hrvaška. Cankar je imel prav. Hlapci.
bruzor
22. 02. 2021 16.04
+5
Ni večje mafije od vatikanske ...
niktalop
22. 02. 2021 16.46
+1
Vatikan ima samo v Italiji preko 1.000 ( tisoč da ne bo pomote) milijard € premoženja. To je najnižja vsota do katere so se dokopali raziskovalni novinarji in je verjetno je za znesek veliko večji. Po sveti pa se številka vrti med 10 in 11.000 milijard.
oježeš
22. 02. 2021 15.59
+6
V glavnem Vatikan je bajno bogata država. V drugih državah so država v državi. In bajno bogatim, moramo iz državnega proračuna plačevati vatikanske delavce! Smo videli pri metropolitu Urbanu, da niso naši državni organi imeli kaj pisniti, ko so ga prestavili v Italijo.
borjac
22. 02. 2021 15.44
+4
Cerkev je kradla, sedaj krade in bo tudi v bodočnosti kradla, cerkev se pojavlja v raznih nabirkah za reveže, ampak Cerkev iz svojega ogromnega premoženja nikoli ni dala nič, ne samo to, celo denar ko so ga darovali dobri ljudje so pokradli ali pa ga usmerila po svojih političnih usmeritvah, enostavno povedano, če nisi molil si ostal lačen.
Perivnik
22. 02. 2021 15.22
-2
Kdo pa mene kaj vpraša, ali želim plačevati davke in prispevke za levake? Nihče! MORAM JIH. Žal. Pa toliko škode delajo meni in mojim otrokom. TEPTAJO MOJE, NAŠE VREDNOTE! Mi jih pa moramo plačevati! Žalost od žalosti. Močno upamo, da se to že enkrat, po skoraj 76ih letih neha.
J0ža
29. 07. 2021 10.15
Perivnik, nisem v nobeni stranki ne pevi ne desni. Razmišljam pa nekako tako. Cerkvene institucije nimajo nobene veze z vero v Boga. To je eno, drugo pa tvoja nenavist k “levakom”. Nevem koliko si star, če si se rodil v bivši državi si imel vse pravice zagotovljene z ustavo. Šolal si se na račun družbe, torej brezplačno za tebe, isto zdravstvo, lahko si se po šolanju takoj zaposlil ali si odšel v tujino brez odškodnine itd... Če bi bila oblast drugačna, recimo kot v ZDA, bi še dolgo plačeval šolanje, k zdravniku bi šel ko bi bilo prepozno , ker je to drago zadovoljstvo, zavarovanje pa tudi drago. Nisem nostalgik po Jugoslaviji, ni bilo vse dobro toda tudi skabo ni vse bilo. Vi nekateri pa ste pobrali kar vam je ustrezalo in bilo koristno ter pozabili se zahvalit in povdarjate tisto kar ni bilo preveč dobro. Tudi sedaj ni vse oh in ah. Smo še svetlobna leta od obljubljene Švice. Samo Alpe so nam skupne , pa še te bi prodali če bi bile naprodaj podobno kot vodo donat in vse ostalo. Ostali so nam samo še krediti in virus.
Lumpe?ka
22. 02. 2021 15.10
+4
Bog ne rabi bogatstva.
J0ža
29. 07. 2021 10.18
Bog res ne, njegove ovčice pa zelo, obenem pa nas učijo skromnosti. Vi ne potrebujete, dajte nam.
CIGU MIGU
22. 02. 2021 14.59
+12
naš monsignor ima v vatikanu 500 metrov kvadratnih veliko luksuzno stanovanje in hodi v slovenijo predavati o skromnosti,,pokvarjenost osebkov do onemoglosti
Perivnik
22. 02. 2021 15.26
-4
Daj malo preveri kaj ima kaj Tanjica fajončica, ki se tako prijazno smehlja, na bančnih računih, v delnicah, v zemljiških knjigah po EU in v davčnih oazah. Me zelo veseli, da spoznamo kako zelo sposobno dekle je to.
yanay
22. 02. 2021 16.31
+1
Veliko veš. Ali lahko to svoje znanje o Fajonovi obrazložiš malo podrobneje?
J0ža
29. 07. 2021 10.20
Skromnih 500m , si pozabil napisat. Povdarek je na skromnih. Eni živijo v razkošnih stanovanjih od 40kv. M. In to družina z 2 otrokoma.
tmj
22. 02. 2021 14.40
+7
sploh ne bom bral..me pa znima zakaj ne dajo lačnim otrokom in vsem ki potrebujejo???? al mormo spt mi zamaske zbirat..pa ud minimalne plače donirat 5€ itd..da bi vas pes p.....o.....scal
26277
22. 02. 2021 14.21
+10
zločinska država.
lvclvc
22. 02. 2021 14.17
-8
Kaj je problem torej? Vatikan owna stavbe v Vatikanu, jojmene!
ElPapo
22. 02. 2021 14.02
-8
me zanima koliko komentatorjev je dejansko prebralo clanek. senzacionalisticen naslov, ki ga vsebina opere
silly
22. 02. 2021 13.51
+10
Največja pedofilska org. na svetu rabi denar za svoje sobane kjer brezmadežno zlorabljajo ljudmi
igor1
22. 02. 2021 13.51
+14
a o denarju ki jih cerkev opere za mafije da se sploh ne govori
natmat
22. 02. 2021 13.56
+13
Gre za denar, ki je ilegalno pobran in neobdavčen. A je še kaj takega razen pri mafiji in religijskih inštitucijah?
Perivnik
22. 02. 2021 15.28
-5
Se ti vidi, da ne poznaš niti osnovnega delovanje Cerkve na Slovenskem. Nič ni pobrano. Cerkev ima samo tisto, kar ji darujemo. Darovi pa kot vem, niso obdavčeni. In prav je, če se namensko porabijo, ne tako kot jih porablja Rdeči križ Slovenija.
Težeklojz
22. 02. 2021 15.54
+2
yanay
22. 02. 2021 16.34
+1
Cerkev ima mnogo več, kot ji darujemo. Ima cel kup nepremičnin in drugega imetja, davkov pa ne plačuje. Zakaj ne?
Pa kaj
22. 02. 2021 13.50
+11
JJ pa kupuje glasove preko teh prevarantov...bravo cr.kv.en.ja.ki...
Justice4all
22. 02. 2021 13.50
-9
Vse skupaj ni nič proti Elonu Musku in ostalim bogatašom. Sedaj je jasno,kam gre vera.Pa tudi v božjih rokah ni več