Tujina

Od začetka spopadov v Sudanu že več kot 700.000 razseljenih

Ženeva, 09. 05. 2023 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
3

Od sredine aprila, ko so se v Sudanu začeli spopadi med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF, se je notranje razselilo več kot 700.000 ljudi. Samo v zadnjem tednu se je njihovo število podvojilo, je danes opozorila Mednarodna organizacija za migracije.

Zaradi nasilja je s svojih domov zbežalo še 700.000 Sudancev.
Zaradi nasilja je s svojih domov zbežalo še 700.000 Sudancev. FOTO: AP

Že pred začetkom spopadov med vladno vojsko predsednika države Abdela Fataha al Burhana in močno paravojaško skupino RSF podpredsednika Mohameda Hamdana Dagala je bilo v državi razseljenih 3,7 milijona ljudi.

Od začetka spopadov 15. aprila pa jih je zaradi nasilja s svojih domov zbežalo še 700.000, ki so sedaj notranje razseljeni, je danes sporočil Paul Dillon, tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Samo v tednu dni se je njihovo število podvojilo, saj jih je bilo pred tednom dni še 340.000, je izpostavil.

Ženska z otrokom v begunskem taborišču na jugu Sudana
Ženska z otrokom v begunskem taborišču na jugu Sudana FOTO: AP

Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce je medtem od začetka spopadov v sosednje države pobegnilo 150.000 ljudi iz Sudana.

Zadnji pogovori o premirju v Savdski Arabiji niso prinesli napredka, saj je savdski diplomat dejal, da obe strani menita, da lahko zmagata.

Dillon je še povedal, da so se številni notranje razseljeni pred spopadi zatekli k sorodnikom, nekateri pa v šole, mošeje in druge javne zgradbe. Dejal je še, da se IOM zaveda velikega pritiska na gostiteljske skupnosti, ki že tako trpijo zaradi posledic več kot treh tednov spopadov.

Že pred začetkom spopadov je bilo v državi razseljenih 3,7 milijona ljudi.
Že pred začetkom spopadov je bilo v državi razseljenih 3,7 milijona ljudi. FOTO: AP

Od začetka spopadov sta sicer strani že večkrat sklenili prekinitev ognja, ki pa sta jo vedno znova kršili.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob sklicevanju na podatke sudanskega ministrstva za zdravje danes sporočila, da so doslej v nasilju umrli 604 ljudje, približno 5000 pa je bilo ranjenih. Ker o številnih žrtvah ne poročajo, je po mnenju opazovalcev število žrtev verjetno veliko višje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

konc
09. 05. 2023 15.44
+4
Upam, da ne bodo še tile kirurgi in doktorji znanosti navalili na Evropo. Takih s 6. in 7. stopnjo izobrazbe, smo v zadnjih letih že preveč uvozili.