Tujina

Odbor za preiskavo napada na kongres izdal poziv za zaslišanje Giulianija

Washington, 19. 01. 2022 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor za preiskavo napada privržencev Donalda Trumpa na ameriški kongres 6. januarja lani je v torek poslal poziv na zaslišanje Rudyju Giulianiju in drugim članom Trumpove pravniške ekipe, ki je izpodbijala veljavnost izida predsedniških volitev novembra 2020 in utrjevala laž, da je Trump volitve izgubil zaradi prevare.

Rudy Giuliani
Rudy Giuliani FOTO: AP

Poleg nekdanjega newyorškega župana Giulianija so pozive dobili Jenna Ellis, Sidney Powell in Boris Epshteyn.

"Štirje posamezniki, ki smo jim izdali pozive, so širili nepodprte teorije o volilni prevari, vodili prizadevanja za razveljavitev rezultatov volitev ali bili v neposrednem stiku z nekdanjim predsednikom glede prizadevanj, da se zaustavi preštevanje elektorskih glasov," je sporočil predsednik odbora, demokrat Bennie Thompson.

Epshteyn je odbor v tvitu označil za nelegitimen in del lova na čarovnice proti Trumpu in njegovim podpornikom. Preostali se za zdaj niso odzvali. Trumpovi pravniki so v zveznih državah, v katerih je bil volilni izid tesen, vlagali tožbe zaradi domnevnih velikih nepravilnosti. Vložili so več kot 50 tožb, ki so na sodiščih vse po vrsti padle. Samo število tožb in medijski nastopi Trumpove ekipe pa so v javnosti vzbujali vtis, da je bilo morda res kaj narobe.

Trumpov pravosodni minister Bill Barr je trditve o prevarah zavrnil, podobno so storili drugi člani njegove vlade in republikanski volilni uradniki po zveznih državah, v katerih je bil izid za Trumpa sporen. Odbor želi med drugim priti do informacij o Giulianijevem prepričevanju državnih uradnikov, naj spremenijo izide volitev, na primer v Georgii, kjer je na volilne uradnike skušal vplivati tudi Trump.

Pravosodno ministrstvo ZDA je medtem v torek sporočilo, da namerava preiskovalnemu odboru predati del dokumentov v zvezi s 6. januarjem, če ne bo nove sodne blokade.

Izgredi v kongresu 6. januarja 2021.
Izgredi v kongresu 6. januarja 2021. FOTO: AP

Prizivno sodišče zavrnilo Trumpovo tožbo, s katero je želel odboru preprečiti dostop do informacij 

Prizivno sodišče je zavrnilo Trumpovo tožbo, s katero je želel odboru preprečiti dostop do informacij s sklicevanjem na tako imenovani izvršni privilegij predsednika ZDA. Sodišče je ugotovilo, da Trump ni več predsednik. Vendar pa je obenem zavleklo predajo dokumentov, dokler odločitve o tem ne sprejme vrhovno sodišče ZDA.

Giuliani je bil zvest Trumpov navijač v medijih, vpletel se je tudi v pritiske na ukrajinsko vlado, naj uvede preiskavo proti Joeju Bidnu pred volitvami 2020, zaradi česar si je Trump prislužil svojo prvo ustavno obtožbo. Giuliani je skušal v Ukrajini najti negativne informacije o Bidnu in njegovem sinu Hunterju Bidnu.

Bil je tudi med govorniki na zborovanju Trumpovih privržencev pred Belo hišo tik pred napadom na kongres. "Pridimo do odločitve z bojem. Pripravljen sem zastaviti svoj sloves, tudi predsednik je na to pripravljen, da bomo našli kazniva dejanja," je dejal Giuliani. Ellisova je pripravila dva memoranduma za bivšega predsednika ZDA, Mika Pencea, na podlagi katerih bi lahko skušal zavrniti formalno potrditev Bidnove volilne zmage v kongresu.

Powellova je bila v svojih izjavah o volilnih prevarah tako agresivna, da se ji je na koncu odpovedal sam Trump. Njena teorija je bila, da so volilne stroje v ZDA priredili v korist Bidna v sodelovanju z venezuelsko vlado. Sodišče v Michiganu ji je zaradi vlaganja banalnih tožb naložilo kazen 175.000 dolarjev.

Nekdanji svetovalec Trumpove predsedniške kampanje Epshteyn pa naj bi bil med udeleženci sestanka v hotelu Willard nekaj dni pred napadom na kongres, ko so razpravljali, kako preprečiti prenos oblasti na Bidna. 6. januarja zjutraj naj bi Epshteyn poklical Trumpa in razpravljal o možnostih, kako zavlačevati s potrditvijo volilnih izidov, če Pence ne bi hotel sodelovati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antikrist Anarhist
19. 01. 2022 17.12
Desnuharji delajo probleme po celem svetu!
JAJOMAJSTR
19. 01. 2022 10.18
+5
ČIM JE ČELAVI NA SLIKI SO PROBLEMI
TolstojV
19. 01. 2022 09.49
+4
Zaslužili so si 10 let zapora zato, ker so pravno izobraženi in so namerno izkrivljali dejstva in zmago pripisovali Trumpu, čeprav so vedeli, da je večina volivcev glasovala za Bidna! Podpihovali so anarhijo in nemire brez utemeljenega razloga in napadli ustavni red ZDA!
JOCR1255
19. 01. 2022 10.44
+2
Desni, kot vedno samo problemi. Laz je njihova vrlina ki jo sirijo vec kot 2000 let.
krneki_123
19. 01. 2022 09.25
-4
Mrtvi so tudi volili Bidena, to je za demokrate normalno.🤣
JOCR1255
19. 01. 2022 10.46
+2
Vec kot 50 tozb z enako vsebino, lazmi in vse so padle. Zato ima se enkrst možnost dokazovanja in rezultat bo.... Te samo vprasam gologlavi?
Maki3322
19. 01. 2022 09.07
+6
Zaprite TRUMPA on je edini krivec.
AlexReal
19. 01. 2022 08.58
+1
Evidentno je, da se bo tale preiskava vlekla tako kot naše parlamentarne preiskave. Ker je glavni akter Trump. Če bi bil Biden, bi se zaključila zelo hitro.