Tujina

'Hočemo, da svet ve, kaj se zares dogaja v Ukrajini'

Izjum, 16. 09. 2022 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Po Buči in Mariupolu so zdaj odkrili še eno množično grobišče, tokrat v Izjumu, mestu na severovzhodu države, ki so ga nedavno zasedle ruske sile in ga je Ukrajina ponovno zavzela v okviru bliskovite protiofenzive. Podrobnosti o številu umrlih zaenkrat še ni, so pa odkrili približno 400 grobov. Poročila kažejo tudi na številne mučilnice, ki so jih Rusi uporabljali za zaslišanje Ukrajincev, prebivalci vasi ob Izjumu pa se s cmokom v grlu spominjajo teh težkih trenutkov. ZDA medtem pošiljajo Ukrajini vojaško pomoč v znesku 600 milijonov evrov. Ursula von der Leyen pa želi Putina postaviti pred Mednarodno kazensko sodišče. V mestu Lugansk pa sta bila ubita generalni tožilec v separatistični republiki Lugansk Sergej Gorenko in njegova namestnica - gre za zadnjega v nizu napadov na proruske uradnike na vzhodu Ukrajine.

Ni dvoma, da so bili v Ukrajini storjeni vojni zločini, je v intervjuju dejala predsednica Evropske komisije, ki se je sicer v četrtek mudila na obisku v Kijevu.

"Zato tudi podpiramo zbiranje dokazov za morebitni postopek pred ICC. To je osnova našega mednarodnega pravnega sistema, da se zločin kaznuje, in na koncu je za vojne zločine v Ukrajini odgovoren Putin," je dodala.

Von der Leynova je med obiskom Kijeva, kjer je opravila pogovore z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom o tesnejšem povezovanju z Evropsko unijo, obljubila, da bo Evropa Ukrajino podpirala "tako dolgo, kot bo to potrebno."

"Hočemo, da svet ve, kaj se zares dogaja in kaj je povzročila ruska okupacija," je dejal ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. "Buča, Mariupol in zdaj na žalost Izjum ... Rusija povsod pušča smrt. In za to mora odgovarjati," je dodal.

Podrobnosti o številu umrlih ali vzroku njihove smrti ni podal, regionalni predstavnik policije Sergej Botvinov pa je za televizijo Sky News dejal, da so odkrili približno 440 grobov, pri čemer naj bi bili nekateri ustreljeni, drugi pa ubiti v obstreljevanju.

Vodja predsednikovega urada Andrij Jermak je medtem ob tvitu, v katerem je Rusijo obtožil umorov, objavil fotografijo gozdnatega območja, posejanega z lesenimi križi. Napovedal je izkop vseh trupel in forenzično preiskavo. Več informacij naj bi bilo znanih danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojska je nadzor nad mestom Izjum, ki se nahaja v regiji Harkov, ponovno prevzela pred nekaj dnevi v okviru obsežne protiofenzive, ki je že dobršen del ozemlja na vzhodu države vrnila v roke ukrajinskih sil.

Med drevesi blizu Izjuma je bilo na stotine grobov s preprostimi lesenimi križi, ki so bili večinoma označeni le s številkami. Preiskovalci z detektorji kovin so kraj pregledali, da bi našli morebitne skrite eksplozive.

Namestnik notranjega ministra Yevhen Enin, je dejal, da so v osvobojeni regiji Harkov odkrili več mučilnic, kjer so bili pridržani tako ukrajinski državljani kot tujci v popolnoma nečloveških razmerah. "Ekshumacija posameznih trupel je pokazala, da ljudje niso umrli le nasilne smrti, temveč so umrli po mučenju, na primer določena trupla so imela odrezana ušesa. To je šele začetek," je dejal Enin v pogovoru za ukrajinski Radio NV.

Trdil je, da so bili med zaprtimi na eni od lokacij študenti iz nedoločene azijske države, ki so bili ujeti na ruski kontrolni točki, ko so skušali oditi na ozemlje pod ukrajinskim nadzorom. Enin ni navedel, kje so bili študenti zaprti, čeprav je kot dve lokaciji, kjer so našli mučilnice, omenil majhni mesti Balaklija in Volčansk. 

"Vse te sledi vojnih zločinov smo zdaj skrbno dokumentirali. In iz izkušenj iz Buče vemo, da se najhujši zločini lahko razkrijejo šele čez čas," je dejal Enin.

Grobišče v Buči
Grobišče v Buči FOTO: Profimedia

Na novo osvobojenih območjih je na obrazih prebivalcev videti olajšanje in žalost hkrati, poročila namreč pričajo o mučenju in pobojih v dolgih mesecih ruske okupacije. Artem, ki živi v mestu Balaklija v regiji Harkov, je za BBC povedal, da so ga Rusi zadrževali več kot 40 dni in so ga mučili z električnimi šoki. Balaklija je bila po več kot šestmesečni okupaciji osvobojena 8. septembra. Epicenter brutalnosti je bila mestna policijska postaja, ki so jo ruske sile uporabljale za svoj štab.

Artem je pripovedal, da so zvečer lahko slišali krike bolečine in groze, ki so prihajali iz drugih celic. Okupatorji so namreč poskrbeli, da se je krike dobro slišalo tako, da so izklopili hrupni prezračevalni sistem stavbe.

"Ugasnili so ga, da so vsi slišali, kako ljudje kričijo, ko jih strese elektrika," je povedal. "To so delali nekaterim zapornikom vsak drugi dan ... To so počeli celo ženskam." 

Nevarnosti pa še zdaleč ni konec, kot pravi prebivalec Izjuma. Vojna še vedno divja in dokler ne bo konca, ne bo varnosti za nobenega.

Strokovnjaki ZN želijo preiskati Izjum

"Naši kolegi v Ukrajini spremljajo navedbe o množičnem grobišču in nameravajo organizirati obisk v Izjumu, da bi ugotovili okoliščine smrti teh ljudi," je dejala tiskovna predstavnica urada visokega komisarja za človekove pravice Elizabeth Throssell. Ob tem je izrazila upanje, da bodo območje lahko obiskali kmalu. Povedala je še, da bodo strokovnjaki ZN skušali ugotoviti vzrok smrti vsake od žrtev, pa tudi to, ali je šlo za vojake ali civiliste.

Evropska unija je "globoko pretresena" ob odkritju množičnih grobišč v Izjumu, je danes dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in dodal, da "te grozote najostreje obsojajo". "Ruska agresivna vojna proti Ukrajini pušča sled krvi in uničenja po Ukrajini," je še dejal. Po besedah Borrella je bilo "umorjenih že na tisoče civilistov, veliko več jih je bilo mučenih, nadlegovanih, spolno napadenih, ugrabljenih ali prisilno razseljenih".

"To nečloveško vedenje ruskih sil ob popolnem nespoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in ženevskih konvencij se mora nemudoma ustaviti," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. 

Načelnik ukrajinske policije Igor Klimenko je ob tem sporočil, da so na ozemlju v regiji Harkov na vzhodu države, ki so ga ponovno osvojile ukrajinske sile, odkrili najmanj deset lokacij, ki naj bi bile uporabljene za mučenje.

Vodja regionalne uprave v Harkovu Oleg Sinegubov pa je sporočil, da so skoraj vsa ekshumirana trupla iz množičnega grobišča imela znake nasilja. "Med trupli, ki so jih danes ekshumirali, jih je 99 odstotkov kazalo znake nasilne smrti. Verjetno je več kot tisoč ukrajinskih državljanov mučenih in ubitih na osvobojenih ozemljih regije Harkov," je dejal.

Novinarji AFP, ki so obiskali območje, prav tako poročajo, da je na obrobju Izjuma več sto grobov. Grobovi z belimi križi, označeni s številkami, so po njihovih navedbah posejani med drevesi zunaj mesta. "Ukrajinska vojska, 17 ljudi. Mrtvašnica Izjum," piše na enem od križev, so povedali.

Ubili tudi generalnega tožilca Gorenkota

V mestu Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom proruskih separatistov, sta bila v petek ubita generalni tožilec Sergej Gorenko in njegova namestnica. Gre za zadnjega v nizu napadov na proruske uradnike na vzhodu Ukrajine.

Do smrti generalnega tožilca in njegove pomočnice naj bi prišlo v "terorističnem" napadu. Kot so dodali predstavniki vodje separatistov, je napad dokaz, da "je režim v Kijevu presegel vse možne meje". Umrla naj bi sicer v eksploziji, ki je odjeknila v uradu generalnega tožilca v Lugansku.

Z južne fronte pri Hersonu, kjer ukrajinska vojska minule dni po lastnih navedbah beleži velike uspehe, medtem prihajajo poročila o stopnjevanju spopadov. Vladimir Rogov, član proruske vojaško-civilne uprave regije Zaporožje, ki je sicer le pod delnim nadzorom ruskih sil, je ukrajinsko vojsko obtožil napada na upravno poslopje v Hersonu, pri čemer naj bi bila najmanj ena oseba ubita in ena ranjena.

Nova vojaška pomoč Ukrajini

Bidnova administracija je napovedala, da bo poslala dodatnih 600 milijonov evrov vojaške pomoči Ukrajini. Doslej gre že za 21. obrok pomoči v orožju in vojaški opremi od septembra 2021. 

"Z občudovanja vredno hrabrostjo in odločnostjo Ukrajinci branijo svojo domovino in se borijo za svojo prihodnost," je dejal državni sekretar Antony Blinken.

Paket bo vključeval več enakih vrst streliva in opreme, ki so do zdaj ukrajinskim silam pomagale premagati ruske sile in osvoboditi določena mesta. ZDA so doslej Ukrajini zagotovile vojaško pomoč v vrednosti 15,8 milijarde dolarjev. Dodatna ameriška pomoč prihaja v času, ko ukrajinske sile osvobajajo velike dele ozemlja, ki jih je okupirala Rusija.

Ukrajinski vojak v osvobojenem Izjumu
Ukrajinski vojak v osvobojenem Izjumu FOTO: AP

Blinken je prav tako naznanil, da ZDA uvajajo sankcije proti 22 državnim uradnikom, ki jih je Rusija nastavila po okupiranih ozemljih Ukrajine, med drugim proti Mariji Lvovi Belovi, ki naj bi vodila prizadevanja za deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo.

Sankcije so uvedli tudi proti 31 podjetjem in organizacijam, med njimi proti ruski vojaški obveščevalni službi, vojaškim in tehnološkim podjetjem ter proti ruskemu nacionalnemu sistemu plačevanja s karticami NSPK, ki ga vodi centralna banka.

Sankcije prav tako vsem Američanom prepovedujejo prodajo kvantne računalniške tehnologije posameznikom in podjetjem v Rusiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3