Tujina

Odločen odziv Nata: zavezništvo povečalo pripravljenost odzivnih sil

Bruselj, 24. 02. 2022 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da bo Nato v odgovor na rusko invazijo Ukrajine ostro ukrepal. Kot je dejal, ima zavezništvo v pripravljenosti več kot 100 vojaških letal in 120 ladij. Zaveznice že nameščajo dodatne obrambne sile na kopnem in v zraku na vzhodnem krilu zavezništva ter tudi dodatne pomorske sile. Okrepile so pripravljenost sil za odzivanje na krize. V petek bo potekal virtualni izredni vrh 30 držav zavezništva, pridružili pa se jim bodo tudi voditelji Švedske, Finske in institucij Evropske unije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mobilizacija sil zveze NATO
    01:20
    Iz 24UR: Mobilizacija sil zveze NATO
  • Generalni sekretar zveze Nato o ruski invaziji Ukrajine
    01:17
    Generalni sekretar zveze Nato o ruski invaziji Ukrajine

 

Potem ko so ruske sile v jutranjih urah prodrle v Ukrajino, je zveza Nato napovedala močan odziv. Ruske sile so Ukrajino napadle po kopnem, zraku in morju, kar je potrdilo najhujše strahove Zahoda, da bo v Ukrajini prišlo do enega največjih napadov po drugi svetovni vojni. Dejanje so označili za grozljiv napad in dodali, da bo Rusija prevzela polno odgovornost za svoja nepremišljena dejanja ter izgubljena življenja.

Severnoatlantski svet, ki ga sestavljajo stalni predstavniki držav članic Nata, se je zjutraj zbral na nujni seji. "Mir na naši celini je porušen," je dejal generalni sekretar zveze Jens Stoltenberg na tiskovni konferenci in dodal, da skuša Rusija s "silo prepisati zgodovino in Ukrajini odreči svobodno in neodvisno pot". Obsojajo Belorusijo, "ker je omogočila ta napad", od Rusije pa zahtevajo, naj "takoj preneha vojaško akcijo in umakne vse svoje sile iz Ukrajine in okoli nje". 

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg FOTO: AP

Da so se v skladu z obrambnim načrtom za zaščito vseh zaveznic odločili, da sprejmejo dodatne ukrepe, so sporočili. Med drugim je napovedal tudi mobilizacijo Nata. Kot je dejal, ima zavezništvo v pripravljenosti več kot 100 vojaških letal in 120 ladij, s čimer bi še povečali prisotnost vojakov na vzhodnem bloku.

Ob tem so potrdile neomajno zavezanost 5. členu pogodbe zavezništva o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse. Ob tem je sicer Stoltenberg poudaril, da Ukrajina ni članica zavezništva in da na območju ni vojakov članic Nata. Da svojih vojakov tja tudi ne nameravajo poslati in da izvajajo le obrambne strategije, je še dodal. Kot je dejal, gre za preventivne, sorazmerne in neeskalacijske ukrepe. 

Zaveznice tako že nameščajo dodatne obrambne sile na kopnem in v zraku na vzhodnem krilu zavezništva ter tudi dodatne pomorske sile. Okrepile so tudi pripravljenost sil za odzivanje na krize. "Ruska dejanja resno ogrožajo evroatlantsko varnost in bodo imela geostrateške posledice. Nato bo še naprej sprejemal vse potrebne ukrepe za zagotovitev varnosti in obrambe vseh zaveznic," so še sporočili iz Nata.

Natove sile za hitro posredovanje oz. Natove odzivne sile so vojaške sile, ki jih sestavljajo enote držav članic, katerih namen je hitro posredovanje na kriznih žariščih po svetu.

Stoltenberg je na tiskovni konferenci povedal, da je Nato že pred nekaj tedni povečal pripravljenost Natovih odzivnih sil. Te so sestavljene iz različnih elementov, vodilnega med njimi pa sestavlja okoli 5000 vojakov. Trenutno ga vodi Francija, vendar pa pri njem sodelujejo tudi druge članice, ki zagotavljajo vojake za ta vodilni element. Kot je pojasnil, ga je mogoče razporediti že v nekaj dneh.

pasica vojna v Ukrajini
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.