Tujina

Poljsko ustavno sodišče podprlo zaostritev zakonodaje o splavu

Varšava, 22. 10. 2020 22.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
4

Poljsko ustavno sodišče je odločilo, da je splav tudi v primeru razvojnih nepravilnosti zarodka neustaven. To pomeni skoraj popolno prepoved splava v državi. Dovoljen bo le še v primeru posilstva, incesta, ali če bo ogroženo življenje matere.

Poljski zakoni, ki urejajo umetno prekinitev nosečnosti, so bili že prej med najstrožjimi v Evropi, najnovejša odločitev ustavnega sodišča pa predstavlja skoraj popolno prepoved splava. Najvišje sodišče je namreč odločilo, da ne bo dovoljen niti v primeru razvojnih nepravilnosti zarodka. 

Ko bo odločitev stopila v veljavo, bodo prekinitve nosečnosti dovoljene le še v primeru posilstva ali incesta oziroma v primeru, da je ogroženo življenje matere. Za spremembo zakonodaje so se zavzeli poslanci vladajoče stranke Pravičnost in razvoj (PiS), ki so se obrnili na ustavno sodišče. Večino ustavnih sodnikov je sicer imenovala ravno ta stranka. Zakonodajo, ki jo imenujejo kar "kompromis o splavu", so sprejeli leta 1993. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupine za človekove pravice so vlado večkrat pozvale, naj dostopa do splava ne oteži še bolj. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je dejala, da je to žalosten dan za ženske pravice. Po njenem mnenju se bodo ženske zdaj zatekale k nezakonitim splavom ali pa se bodo odpravile v tujino, kjer je splav dovoljen. 

Nekdanji poljski premier in predsednik Evropske ljudske stranke Donald Tusk je odločitev označil za odločitev "psevdosodišča", aktualni poljski predsednik Andrzej Duda pa je napovedal, da bo zakon v primeru potrditve v parlamentu tudi podpisal. 

Glede na lansko raziskavo agencije IBRiS aktualno zakonodajo podpira okrog 50 odstotkov Poljakov. Skoraj 30 odstotkov si jih želi liberalizacije, 15 odstotkov pa si želi še bolj omejiti dostop do splava. 

Pasica koronavirus oktober
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silly
23. 10. 2020 11.35
-1
Šutniti iz eu. Samo to ni rešitev za vse, ki bodi ostali tam v tem srednjem veku....
real....
23. 10. 2020 10.59
-1
...splav.greh.je.velik.!
Heretik1
23. 10. 2020 10.14
-1
Baje da bodo na Poljskem v rojstni list morali napisati datum spočetja. Dec bo moral na matičnem uradu povedati, kdaj in kje je napeštal babo.
Heretik1
23. 10. 2020 10.07
+2
Če se Poljaki ne morejo držati človekovih pravic, naj se poberejo iz EU!