Tujina

Odločitev višjega sodišča: Archieja ni mogoče premestiti v hospic

London, 05. 08. 2022 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višje sodišče v Veliki Britaniji je zavrnilo prošnjo družine Archieja Battersbeeja, da bi možgansko mrtvega 12-letnika iz bolnišnice premestili v hospic. Njegova mati Hollie Dance je odločitev označila za nezaslišano in nehumano. "Oblasti so zavrnile vse naše želje. Skrušeni smo, a nadaljujemo. Archieja imamo radi in nočemo obupati nad njim," je dodala. O prošnji staršev za dovoljenje za pritožbo na odločitev sodišča bodo zdaj odločali trije sodniki. Pri odločitvi bodo upoštevali pisne argumente brez zaslišanja.

Po tem, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu zavrnilo obravnavo primera 12-letnega dečka Archieja Battersbeeja, sta njegova starša na višje britansko sodišče vložila zahtevo po premestitvi dečka v hospic. A starša možgansko mrtvega britanskega dečka sta bila neuspešna tudi v tokratnem poskusu, poroča Sky News. 

Archie Battersbee
Archie Battersbee FOTO: Profimedia

Archie je v komi že vse od aprila, ko naj bi se poškodoval med sodelovanjem v nevarnem spletnem izzivu. A ker so zdravniki ocenili, da je deček možgansko mrtev, njegovo nadaljnje zdravljenje ni več primerno. Archiejeva mama Hollie Dance je želela zdaj dečka vsaj premestiti v hospic, kjer bi lahko njen sin v zasebnem krogu družine "preživel svoje zadnje trenutke".

A višje britansko sodišče je zdaj zavrnilo tudi prošnjo po premestitvi, odločilo je namreč, da to ni v Archiejevem najboljšem interesu. O prošnji staršev za dovoljenje za pritožbo bodo zdaj odločali trije sodniki, ki bodo upoštevali pisne argumente brez zaslišanja.

Kot je dejala Archiejeva mama, se zaradi odločitve sodišča počuti slabo. "Gre za nezaslišano odločitev," je jasna. Kasneje je še dejala, da so oblasti zavrnile vse njihove želje: "Skrušeni smo, a nadaljujemo. Archieja imamo radi in nočemo obupati nad njim."

Zdravniški strokovnjaki so sicer na sodišču poudarili, da bi bila tveganja ob premestitvi otroka velika in nepredvidljiva. Sklad, ki vodi kraljevo londonsko bolnišnico, meni, da dečkovo zdravstveno stanje ni dovolj stabilno za premestitev v hospic. S tem se je strinjalo tudi sodišče. A s tveganji sta se dečkova starša seznanila in sta jih bila pripravljena vzeti v zakup. "Archiejeva korist mora ostati v središču vseh sklepov, ki jih sprejme to sodišče," je dejala sodnica, ko je sklenila, da bi moral do zaključka njegovega zdravljenja ostati v bolnišnici.

Bolnišnica je sicer predlagala, da bi za družino sprejela številne ureditve, ki bi omogočile, da bi Archiejeve koristi ostale v središču, prav tako pa bi mu lahko omogočili tudi smrt v mirnem in zasebnem krogu družine. "Upam, da bo Archie zdaj dobil priložnost, da umre v mirnih okoliščinah, z družino, ki mu je pomenila toliko, kot očitno tudi on pomeni njim," je dejala sodnica.

Archiejeva skrbnica, ki jo je imenovalo sodišče, je prav tako izrazila zaskrbljenost glede njegove premestitve v hospic, čeprav je podprla načelo, če bi bila tveganja premestitve obvladljiva in bi prišlo do zelo majhne zamude.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NeMoresVerjet
06. 08. 2022 11.00
+1
Smrt v mirnem okolju? Bi bilo precej bolje za vse, da jim nekdo razlozi, da smrt nastopi s smrtjo mozganov. Otrok je ze zdravnaj umrl 🤦‍♂️
Ramzess
06. 08. 2022 10.32
Ko ljudje gledajo na minljivo telo in njegovo korist (to vidimo tudi pri malikovanju teles na grobovih), namesto na večno dušo in njeno dobrobit. Zakaj se odrasli večina bojijo smrti, če pa otroci vedo, da je ni, je le prehod v drug svet. Svojce, ki so odšli, bomo vendar še videli.
NeMoresVerjet
06. 08. 2022 10.58
+2
Krivi ste ravno verski fanatiki, ker ste ljudi prestrasili s taksnimi in drugacnimi prehodi, namesto da bi ljudje sprejeli dejatvo, da se lepo ugasnejo luci, konec, fertik in potem si gnojilo za zemljo. Zato pa mamo verski ekstremizem, teroristicne napade in proteste proti drugacnim, ker nerazgledani mislite, da si kupujete karto na boljsi svet, nameato da bi do konca in kvalitetno ziveli na tem svetu, v casu ki nam je na voljo. Dol z vero, dol s fanatiki. Clovestvo ste kolektivno stali najmanj 1000 let miru in razvoja.
Niknames
06. 08. 2022 11.32
Vse vere naj bi delovale v dobro človeka, kvečjemu učijo, da služimo drugim.Zakaj je pogled na učenja spremenjen in se ljudje etiketirajo, oh samo moja vera je dobra, je bolj vprašanje, komu služijo tako omejeni pogledi.Drugače pa, kako naj ugasnemo luč, če temelji fizike in energije pravijo..Energije ne moremo ustvariti ne uničiti.Strinjam se, da se preneha podpirati fanatizem in slepo vero.Nisem še slišal, da bi si lahko nekdo prislužil karto, a da bi pri tem deloval v nasprotju ljubezni in vse kar ona predstavlja.
real....
06. 08. 2022 16.55
Niknames...in v kaksnem smislu deluje recimo satanisticna vera v dobro cloveka...v Sloveniji imas tudi satanisticno cerkev?!
Niknames
06. 08. 2022 17.13
Oj real, tebe pa že dolgo nisem opazil! Seveda je mišljeno na uradna verstva, kaj pa drugega.V očeh, tistega, ki deli pravico, pa ne moremo reči, da je bistvene razlike.Jezus pravi, ne živim v raju, ne v peklu.Obstaja raj za pobožne egoiste in pekel za ostale.To je ena od vejic, ki ločuje in nas usmerja na opevano ozko pot.Zato je pomemebno,da poznamo in ločimo, kaj je prava duhovnost.Obstaja prav in narobe, žal nekih "lažjih", smernic ni.
Niknames
06. 08. 2022 17.35
Kdor razume pomen rečenega - ljubite druge kot sebe ima možnost doseči svobodo. Vsak lahko sam sebe iskreno vpraša, če to vodilo živi v našem srcu. Resnično dober test za samoanalizo, kje stojimo in koliko smo napredovali v dojemanju resnice.
real....
06. 08. 2022 17.39
saj to verstvo in cerkev je uradno..recimo tudi v Sloveniji?!
Niknames
06. 08. 2022 17.48
Saj sem ti odgovoril, kaj pravi Jezus o tem.Rečeno je, da je lažje vzeti - osvoboditi Dušo iz pekla, kot pa iz lažnega raja.Ljudje sledijo marsičem, mogoče bodo tisti, ki jih omenjaš, dobili svojo lekcijo in videli svojo zablodo, prej kot tisti, ki navidezno sledijo nečemu, kar naj bi bilo prav.
Niknames
06. 08. 2022 17.55
Nisi mi še odgovoril konkretno na informacije, katere so ti bile dane, ali vsaj izrazil mnenje, a si videl v tem učenju nekaj kar še nisi doživel, seveda vse kar je omenjeno lahko doživiš v praksi.
real....
06. 08. 2022 17.59
oh ja...tisto kar je Jezus ucil in zivel je meni znano!?
Niknames
06. 08. 2022 18.02
Ne govorim o Jezusu, ampak o Sa. Kir.Si...
real....
06. 08. 2022 18.02
vprasal sem te kaj ta vera dela dobro v dobrobit ljudi...sedaj tu na zemlji...
Niknames
06. 08. 2022 18.05
OK. Popolnoma nič, ampak vse je šola in kruta lekcija življenja..No prosim tudi odgovor na moje vprašanje.
real....
06. 08. 2022 18.20
dobro bi bilo za zacetek,da bi v praksi zaceli v cimvecjem stevilu...najbolje pa kar kolektivno vsi prakticirati nenasilje..se strinjas:)?
Niknames
06. 08. 2022 18.29
Popolnoma real! Nenasilje je osnova vsega.Še vedno mi nisi odgovoril, kaj meniš o Učitelju ( Sa... Kir.. Sin..) in Njegovi kompetenci? Spoštujem, če ne želiš odgovoriti, vsak naj v sebi presodi, ali je en sam dvom v Njegovem Učenju.
real....
06. 08. 2022 18.54
ne bi o tem tukaj na veliko pisaril...drugace pa kar se mojega mnenja tice je pozitivno:)...ego stremo takrat kadar kot mojstri na svojem podrocju priznamo in dovolimo ob pojavi boljsega od nas,da opravlja svoje oz nase delo in smo srecni zaradi tega:)!?
Niknames
06. 08. 2022 19.21
Hvala na odgovoru.Običajno ljudje ne prepoznajo Učenja, čeprav je isto, seveda je kompetenca drugačna.Tudi sam je dejal, včasih je Učenje in kompetnca na 30%, spet drugič na 70% in sedaj je na 100%. Redek fenomen, je ko doživi človeštvo 100% kompetenco.Običajno je takrat čas velikih sprememb.Večja kot je kompetenca, večje možnosti so in hitrejši napredek je omogočen...seveda za tiste, ki so lačni in žejni resnice..
ksenak2
06. 08. 2022 08.31
-4
Najbrž... verjetno? V bolnici ga hočejo imet zaradi mladih zdravih organov.
1918
06. 08. 2022 08.18
+14
ta v hospicu ne spada, lahko "živi" še 50 ali več let kot "rastlina", problem je očitno mati otroka, ki noče dojeti, da je njen sin umrl
Tone 12345
06. 08. 2022 08.05
+13
Če možgani za vedno ne delajo več je konec enkrat za vselej!vse drugo je brez veze!!
Gozdni joza
05. 08. 2022 21.56
+9
fant je delal samomor, zato bi bilo potrebno pogledati tudi njegovo željo, očitno ni imel volje po življenju, zato naj ga še zadnjič upoštevajo in odklopijo
akmt
05. 08. 2022 21.53
+13
Na doloceni tocki, ko medicina ne najde vec resitve, se zdravljenje zakljuci. Nastopi samo se lajsanje bolecin, zdravil se ne daje vec, ni vec preiskav. Decek je zal mozgansko mrtev. Razlov stanja NI PRIMERLJIV z npr. Schumacherjem, kjer se je Šumi poskodoval v nesreci-mozgani so se fizicno poskodovali (udarec itd), poskodoval se je dolocen del. Tukaj je razlog povsem drugacen:namerna samozadusitev, pomanjkanje kisika, kar je unicilo celotne mozgane. Fantek se ne bo nikoli vec zbudil in morda govoril s tezavo, bil sicer nepokreten. Šumi pa ima npr. taksno moznost. Kot ce bi grobo primerjali surovo maslo, ki se zmehca in ponovno strdi ali pa na drugi strani jajce, ki ga specemo v ponvi...."Archija imamo radi" - kruto, ampak kaksni starsi ste pa bili, da ste ga tako vzgojili, da se zaradi dolgcasa poskusa zadusit za foro?!? Ker je slo za "TIKTOK izziv"?!? Zakaj pa moji otroci ne pocnejo taksnih norosti?!?
Ramzess
06. 08. 2022 10.35
+1
Če straši dovolijo odklop, torej da umre, gre naprej, si bodo morali sebi in drugim priznati, da so kot starši pogrnili, tega pa ne želijo.
Ramzess
06. 08. 2022 10.39
-2
Zgodba o Šumiju je baje drugačna, to kar so servirali javnosti je zrežirana laž, medtem ko se je sam umaknil od javnosti, s pomočjo sistema zaščite prič. Takih primerov ni malo, samo da v večini primerov zrežirajo smrt, tudi s pomočjo klonov.
guruguru
05. 08. 2022 21.48
+5
Kaj je pa fant počel. da je do tega nesrečnega dogodka prišlo...?
Andree
05. 08. 2022 21.56
+6
User2324232
05. 08. 2022 21.10
-2
Srce se mi trga ko tole gledam. Vsi so tok blazno pametni, pa bi izklapljal, starši se pa zavedajo, ko je enkrat izklop, je samo še pepel.
Ramzess
06. 08. 2022 10.36
-1
NoSugar
05. 08. 2022 20.53
+10
Najprej naj povem, da se na angleško zakonodajo ne spoznam in ne vem, v katerem grmu tiči zajec. Ampak če je fantek možgansko mrtev in ga pri življenju ohranjajo aparature, ne vem, zakaj je problem, če ga premestijo v hospic. Takšna premestitev ne bi smela biti problem in ne vem, zakaj ga ne želijo premestiti. Mogoče zaradi stroškov, ki bi v hospicu bremenili državo in ne staršev?.... Če bi bila družina bogata, bi najbrž lahko fantka odpeljali domov in mu priskrbeli (plačljivo) nego, tako pa država zavrača vsakršne nadaljnje stroške s tem možgansko mrtvim dečkom. Mogoče je kdo gledal slovenski dokumentarec "Irena, lahko noč" oz. nekaj v tem smislu, ko je mož svojo možgansko mrtvo ženo odpeljal iz bolnice in je zdaj že več let doma, priključena na vse možne aparature, v njegovi oskrbi. On še vedno verjame, da se bo nekega dne zbudila. Vsak dan jo hrani, umiva, aspirira pljuča, nadzoruje vse naprave, jo masira, maže s kremami, daje zdravila, ponoči nadzoruje aparature in jo obrača.... seveda mu pomagajo tudi patronažne sestre in zdravniki. Nihče mu ne jemlje upanja, da se bo Irena nekoč zbudila. Takšna je razlika med zdravstvenim sistemom pri nas in na Zahodu. Tam si samo številka in zdravljenje ter ohranjanje življenja je odvisno samo od finančnih zmogljivosti pacienta.
Pocen jajc
05. 08. 2022 20.55
-1
Dej dej pol mamo lahko tud trupla v skrinjah nooo
_Heisenberg_
05. 08. 2022 20.38
+18
Sem pa bral( ce je to sporno pac zbriseite),da je fant delal ze veckrat samomooor.Starsa sta se locila in ga je zelo prizadelo.Pa se in se...
hottie22
05. 08. 2022 20.34
-6
FANT JE ŽE UMRL IN JE V NEBESIH PRI JEZUSU!!!NAJ GA ODKLOPIJO OD APARATUR IN NJEGOVO TRUPLO DOSTOJNO POKOPLJEJO!!!
Zmaga Ukrajini
05. 08. 2022 20.43
+1
Kako veš, da je umrl? Dohtarji so staršem rekli, da je "VERJETNO možgansko mrtev",... zdaj pa ga hočejo odklopit. A ne bi tudi ti zahteval vsaj drugo mnenje, oz. poskušal najti druge možnosti, če le obstajajo? Tu so dohtarji naredili popolno šlamastiko. Na koncu pa še diletantsko komunicirali s starši v stilu: "Otrok je verjetno možgansko mrtev, ampak ne splača se ga ohranjat pri življenju, ...".
_Heisenberg_
05. 08. 2022 21.05
+5
Zahteval drugo mnenje a cela Evropa govori isto,od sodisca do sodisca in doktorjev. 🤦
Stolček
05. 08. 2022 21.33
+3
hottie22, taisti kateri so proti splavu, so pa zato, da se fant izklopi od aparatur. Adijo pamet.
akmt
05. 08. 2022 21.41
+6
guruguru
05. 08. 2022 21.49
+1
_Heisenberg_
05. 08. 2022 20.31
+12
Fant ne kaze nobenih znakou aktivnosti mozganou.Zal zanjga ni resitve ( razen ce si miljonar kot je Šumi).
_Heisenberg_
05. 08. 2022 20.39
+5
Saj vem,da me ljubis.Ne biti pa ljubosumna na moje komentarje 😘
Zmaga Ukrajini
05. 08. 2022 20.45
-7
No, ... vidiš, da imam prav. Ljubosumna na tvoje nebuloze...???🤣
_Heisenberg_
05. 08. 2022 21.07
+3
Zmaga Ukrajini
05. 08. 2022 21.58
-1
Očitno so želeli biti samo prijazni do tebe, ko sem napisala, da ne kažeš znakov kakšne aktivnosti možganov. Jah no,... šibke je treba zaščititi, pa to....
Rožice so zacvetele
05. 08. 2022 20.26
+13
Zakaj ga ne prepeljejo domov, nabavijo aparature in ohranjajo pri "življenju"?
_Heisenberg_
05. 08. 2022 20.31
+11
Stajerc22
05. 08. 2022 20.25
+2
ubogi otrok, svojemu ne dam telefona vsaj dokler ne pride do 9. razreda.
Thunderstorm
05. 08. 2022 20.16
+10
Nauk zgodbe? Starši naj otroke poučijo, da se s svojim življenjem ne igra!!
Nace Štremljasti
05. 08. 2022 20.08
+14
kje je bila mati,ko so igrali te igrice,ali ga nič pučila kaj da in kaj ne