12°C

Okvaro motorja povzročila odlomljena lopatica

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Danijela Levpušček /
KOMENTARJI
8
Čeprav bo trajalo še kar nekaj časa, preden bo dokončno znano, zakaj je razneslo motor boeinga 777 na letu iz Denverja v Honolulu, so preiskovalci letalskih nesreč pri ameriškem Nacionalnem odboru za varnost prometa (NTSB) že prišli do prvih zaključkov. Ti kažejo, da je za nesrečo, ki bi se prav lahko končala veliko bolj tragično, kriva dotrajanost materiala.

Zaradi dotrajanosti materiala se je odlomila ena od lopatic propelerja motorja in pri tem zadela v drugo, ki se je prav tako zlomila, je vodja NTSB Robert Sumwalt sporočil na ponedeljkovi novinarski konferenci. Obe lopatici bodo poslali v nadaljnjo analizo v laboratorije proizvajalca letalskih motorjev Pratt & Whitney. "Naš cilj je ugotoviti, kaj se je zgodilo, da bi preprečili, da bi se to v prihodnosti ponovilo," je dejal Sumwalt.

PREBERI ŠE
Po poletu eksplodiral motor, ostanki padli na hiše

Lopatica se je odlomila kmalu po vzletu in letalo se je lahko varno vrnilo na letališče. Kot je ugotovil eden od potnikov, bi bili v veliko večjih težavah, če bi se to zgodilo nad oceanom, kamor so bili namenjeni. Sreča v nesreči pa je tudi, da v soseski, kamor so padali deli zunanjega zaščitnega ovoja, ni bilo poškodovanih. 

Lopatice kompresijskih ventilatorjev v motorju se med poletom vrtijo tudi z 20.000 obrati na minuto, zato so centripetalne sile ogromne in tudi lopatice so zato narejene večinoma iz titana. A v preteklosti so že popustile in poletijo s precejšnjo hitrostjo pravokotno na vrtilni moment. Poškodovale so tudi že trup letala in potnike, zato so ravno zaradi takšnih incidentov motorje začeli graditi tako, da bi takšno odpoved lopatic zadržali. 

Po dogodku so po vsem svetu prizemljili letala boeing 777 z enakimi motorji Pratt & Whitney. 

Isti dan se je podoben incident zgodil na Nizozemskem. Odpovedal je motor tovornega boeinga 747 istega proizvajalca, deli razbitin pa so v kraju Meerssen lažje poškodovali dve osebi, tudi otroka. Tudi to letalo je nato varno pristalo na bližnjem letališču.