Tujina

Odnos Poljske do LGBT-skupnosti na preizkušnji: je bil njihov idol Chopin gej?

Varšava, 05. 12. 2020 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
36

"V njegovih skladbah je slišati Poljsko," učitelji glasbe v tej državi govorijo Poljakom in Poljakinjam že od malih nog, ko jih učijo o Fredericu Chopinu, enem največjih skladateljev sveta. Nedavni švicarski dokumentarec pa v državi, ki velja za najslabšo članico EU za pripadnike LGBT-skupnosti, povzroča valove in izvablja številne odzive, saj govori, da je imel skladatelj razmerja s številnimi moškimi.

Letališče Frederika Chopina

Vsako leto več milijonov obiskovalcev Poljske vsaj po imenu spozna največjega umetnika in ljubljenca v državi – letališče v Varšavi namreč nosi ime njenega največjega skladatelja Frederica Chopina. A to ni edina razpoznavna lokacija v državi, ki je posvečena temu skladatelju, rojenemu pred 210 leti v vasici zahodno od prestolnice. 

Chopinovo ime je videti povsod – parki, ulice, klopi in stavbe, celo njegovo srce je od leta 1849, ko je pri 39 letih umrl, ohranjeno v alkoholu in zapečateno v steni varšavske cerkve Svetega križa. 

A nove ugotovitve, ki so jih predstavili v švicarskem radijskem dokumentarcu, kažejo, da se zasebno življenje poljskega največjega skladatelja ne sklada najbolje z njihovimi konservativnimi vrednotami in odnosom do LGBT-skupnosti. Po informacijah, ki so jih predstavili v dokumentarcu, je Chopin v življenju imel odnose z moškimi, te stvari pa so iz biografij in zgodovinskih učbenikov spustili številni. 

Glasbeni novinar Moritz Weber, avtor dokumentarca, je pregledal pisma Chopina, ki jih je poslal prijateljem, v njih pa so številni nazorni romantični odstavki. Ugotovil je, da so v biografijah moške zaimke zamenjali z ženskami in s tem skrili dokaze o njegovih odnosih z moškimi. 

"O svoji ljubezni do moških govori tako neposredno. Zakaj nihče od teh akademikov in piscev biografij tega ni raziskal?"  se sprašuje Weber v pogovoru s CNN

Pismo Frederica Chopina, ki ga je sicer napisal staršem, hranijo v varšavskem muzeju.
Pismo Frederica Chopina, ki ga je sicer napisal staršem, hranijo v varšavskem muzeju. FOTO: AP

Zgodba o Chopinovem ljubezenskem življenju, ki je Poljakom najbolj poznana, je, da je imel razmerje s pisateljico Amantine Lucile Aurore Dupin, poznano pod psevdonimom George Sand. Weber je sicer po pregledu pisem dejal, da sploh ni mogoče po ničemer sklepati, da je z ženskami imel romantičen odnos. 

"Kar je v njegovih pismih očitno, je predvsem ljubezen do moških prijateljev, najbolj strastna v razmerju do Titusa Woyciechowskega," razlaga Weber. To je bil poljski aktivist in dolgoletni prijatelj Chopina. Pozneje v življenju je na takšen način sicer pisal še mnogim drugim moškim, dodaja novinar. 

Na Poljskem, kjer ima Chopin status božanstva, ki mu parira samo odnos do papeža Janeza Pavla II. in Marie Curie, Webrov dokumentarec močno odmeva. Mnogi poljski časopisi so se v zadnjih dneh v naslovih spraševali: "Je bil Chopin gej?" Kolumnistka za Gazeto Wyborczo, prvi postkomunistični, neodvisni dnevnik na Poljskem, pa je zapisala: "Zahod je navdušen, ker je bil Chopin gej," s poudarkom na tem, da je to že dolgo predmet ugibanj. 

Medtem ko Poljska Chopina naravnost obožuje, je njen odnos do LGBT-skupnosti drugačne narave. Populisti na čelu države pogosto uporabljajo homofobično retoriko, njihov premier pa je "homoseksualno agendo" označil celo za grožnjo domovini. Podobno meni tudi najmočnejši človek v državi, Jaroslaw Kaczynski, vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), medtem ko je aktualni minister za izobraževanje Przemyslaw Czarnek lani dejal, da "ti ljudje niso enaki normalnim ljudem". Krakovski nadškof pa je uporabil besede, da je državo napadla mavrična kuga. 

Po ocenah Mednarodne organizacije za pravice gejev, lezbijk, biseksualnih in transspolnih oseb je Poljska najslabša država EU za življenje ljudi iz LGBT-skupnosti. 

Privlačnost skrivnostnega Chopina

Rose Cholmondeley, predsednica Chopinovega združenja v Veliki Britaniji, je dejala, da je bil skladatelj tako skrivnosten, da bi si zanj lahko predstavljali najrazličnejše stvari. "Oklevala bi, če bi mu morala pripisati kakršnokoli seksualno orientacijo … bil je moški občutka," je povedala za CNN

Predstavnik poljskega inštituta Frederica Chopina je dejal, da zaradi pisateljeve diskretnosti pri razkrivanju kakršnihkoli podrobnosti svojega intimnega življenja težko karkoli sklepajo. "Trditve, da je kdorkoli poskušal to izbrisati iz zgodovine, so absurdne. Moritz Weber je 'odkril' nekaj, kar pravzaprav ve vsak študent drugega letnika muzikologije na Poljskem," so v odzivu še dodali na inštitutu. 

Weber sicer vztraja, da je Chopinovo zasebno življenje imelo velik vpliv na njegovo osebnost in delo ter da lahko to pripomore k novemu razumevanju njegove glasbe. "Kot piše v svojih pismih, je imel težave s kazanjem pravega sebe javnosti," razlaga. 

"Ko je nekdo ikona, se lahko o njem prikrije ogromno stvari," pa pravi Cholmondeleyeva, ki dodaja, da so ga zgodovinarji poskušali prikazati tudi kot katoliško ikono, čeprav v cerkev sploh ni hodil. 

Srce Frederica Chopina v cerkvi sv. Križa
Srce Frederica Chopina v cerkvi sv. Križa FOTO: AP

Ko je poljski predsednik Andrzej Duda šel na enega prvih uradnih obiskov v tujino, je pekinški koncertni dvorani podaril doprsni kip skladatelja, zato je jasno, da je tudi med voditelji države nadvse cenjen in predstavlja Poljsko. 

"Poljska je dom plesa. Glasba je bila vedno cenjena, tako med revnimi kot med aristokrati. In Chopin je to vedel, vse svoje občutke je uglasbil, zato je njegova glasba zelo zelo poljska,"  še dodaja britanska ljubiteljica skladatelja, ki je tako ključen del poljske identitete. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JAZsemTI
06. 12. 2020 18.06
Kar nekaj... Kje so ti famozni stavki prijateljem. Članek, ki je bolj kot ne " klick-bite". Sedi1
nikhrast
06. 12. 2020 16.53
+0
Pa kakšne komentarje bereš, kot da bi bila homoseksualnost, LGBT... kaj posebnega zdaj, bolj se je treba bati homofobije, misoginizma, rasizma...
Cogo
06. 12. 2020 08.40
+2
Spoštovani skrajno levičarski 24ur: nekaj je, če je človek gej. To je dejstvo in to je defacto tako (kot če si brez roke, če si ženska, če si moški,...). Nekaj drugega pa je, če se gejevstvo propagira kot edino zveličavno in enako kot heteroseksualnist. To je pa skregano z realnostjo.
Heretik1
06. 12. 2020 12.19
+1
Ni problema v tem, da je človek gej, pač pa da je homofob!
nikhrast
06. 12. 2020 16.45
-2
Pa zakaj je 24h levičarski, saj samo objavi članek, ne vidim tu problema. Si še tako zabit da o tej temi ne bi smeli govoriti?
anatomija
05. 12. 2020 20.16
+2
ali se je družil z Madžari in SDS
Uporabnik1095190
05. 12. 2020 19.14
-4
LGBT bi bilo treba prepovedati,ker njihov obstoj ne prinaša niti ene dobre stvari. Zagovarjanje degeneriranosti in kvarjenje mladine ni noben argument. Vaša prepričanja so v nasprotju z vsemi normalnimi naravnimi zakoni.
nikhrast
06. 12. 2020 16.47
-2
Povej to še živalskemu svetu, tam tudi precej degeneriranosti po tvojem.
Reycis
05. 12. 2020 17.56
-4
Z vso pravico so ponosni na Chopina, njegova etuda št. 3 je v sami špici najlepših klasik pa tudi nokturno je slišal že vsak. Tudi to, da ni vsak za homiče spoštujem, to vsiljevanje zahodnih vrednot vsemu in vsakomur je eno najbolj zanikrnih početij tki. zahodne civilizacije.
woodoo
05. 12. 2020 19.20
+0
Od vsega vsiljevanja se bojiš, da bi ti bili všeč moški? Človek brez vrednot, bo kar držalo. :)
kuncci1
05. 12. 2020 17.55
+0
Še malo, pa bomo take novice brali o SDSovcih.... spečali so se s klerom.... hahahha
Sprinter
05. 12. 2020 17.20
-1
Nej se sabljajo kokr zelijo sam ni mi jasn zakaj je treba tok na klin to obesat pa iskat ne vem kake pravice......
Uporabnik1725083
05. 12. 2020 17.29
+11
Mogoče zato, ker niso enako obravnavani? Vsak se bori za sebe. Nič slabega in narobe v odprti družbi.
Doomer
05. 12. 2020 17.59
+1
Na kak način so diskriminirani? Je mogoče kak zakon, ki hkrati meni nekaj dovoljuje in lgbtjovcem prepoveduje. Gre za isti princip, kot pri BLM... ne gre za to, da so diskriminirani, gre za to da so manjšina. Nisem jaz kriv, da je v zahodnih državah na vsakega temnopoltega 22 belcev, tako kot nisem kriv, da je večina ljudji ne-homo.
Salting
05. 12. 2020 18.52
+0
Gre se zato, da so diskriminirana manjšina, ki išče zgolj enake pravice kot pri ostali večini. Dokler to ne bo, bodo opozarjali...
Cogo
06. 12. 2020 08.43
+1
Al83
05. 12. 2020 17.14
-4
Antinovinarji, zakaj se kdaj še ne ozrete na prvice žensk in gejev v bližnjem vzhodu in afriki, kjer so najslbše? Kjer geje po šariji kaznujejo s smrtjo. Zakaj vam gredo v nos samo te vzhodnje Evropske države? Zakaj ste totalni in absolutni hinavci?
resnicaosvobaja
05. 12. 2020 17.37
+2
Mogoče, da se počisti najprej na lastnem pragu ?
Kaj?mo
05. 12. 2020 17.13
+15
Danes sploh ne bi bilo debate o LGBT, če se ne bi zgodila cerkev. Če so v stari grčiji vsi spali z vsemi, pa se nihče ni s tem obremenjeval ali pa komurkoli kratil pravic, potem bi to zmogli tudi mi. Sedaj pa smo kjer smo. Ko moremo izpostavljati spolno usmerjenost, ker nekateri še vedno živijo v srednjem veku.
Al83
05. 12. 2020 17.18
-12
Levica ideolizira ritopikce in jih izpostavlja kot nacjonalne heroje. To že dolgo ni o enakopravnosti. To je levo poveličevanje degenerativnosti, ki nam je vsak dan porinjea pred oči. Oprosti, ampak ne hvala.
Uporabnik1725083
05. 12. 2020 17.25
+14
Zanimivo... koliko levičarjev je bilo v kleti gayevskega društva na "druženju"... no na vsaj 1 vplivni DESNIČAR, poročen, z družino.... on pa "na delu" v EU parlamentu haha
boboo69
05. 12. 2020 18.09
+2
OrodniK
05. 12. 2020 18.30
-2
In zato sta pač grški pa rimski imperij propadla. Ko se deužba izrodi propade, nadomesti jo bolj naravno naravnana, bolj kultivirana in odgovornejša. Tudi evropejci bomo kričimo "kruha in iger", medtem ko se šeroatarji ne borijo za pravice LGBT ampak potiho, disciplinirano zasedajo samodestruktivno lagodno uživaško Evropo. Oni bodo pač naredili RED!
antilevi?ar
06. 12. 2020 17.23
Ne pozabi na Rim in njegovo širjenje "kulture". Tudi tam je vsak z vsakim na vse možne načine in to se je preneslo na cerkev, nič novega.
antilevi?ar
06. 12. 2020 17.24
Očitno so enega našli, kaj pa tistih 99% iz hiše dekadentnosti-beri EU parlament?
Heretik1
05. 12. 2020 17.04
+16
Zavedajte se, da je dokazano, da tisti, ki najbolj zagrizeno sovraži LGBT, je skoraj zagotovo prikrit homoseksualec. En tak lep primer so madžarski evroposlanec in poljski diplomati.
antilevi?ar
06. 12. 2020 17.25
Očitno so tudi partizani bili prikriti nacisti, kajne? Očitno tudi tisti, ki najbolj sovraži žide je verjetno sam prikriti žid, kajne?
Tomy Bananas
05. 12. 2020 17.00
+6
Sami sabljači
Wilde Hilde
05. 12. 2020 17.00
-9
Lgbt je le en mehanizem kumonistov nic drugega
Al83
05. 12. 2020 17.09
-10
BRAVO! Tako je. Komunisti podpirajo vse vrste degrneracije družbe, ki se jih spomnijo.
Uporabnik1725083
05. 12. 2020 17.28
+4
JJ je največja nevarnost in bolezen. Degeneriral je dobrih 20% ljudi... večinoma potomcev "izbrisanih" v Kočevju in drugih gozdovih... Dobrih 75% se bori proti temu parazitu in uničevalcu družbe.
tečnež
05. 12. 2020 17.31
+5
Ici
05. 12. 2020 16.55
+6
Ali ne morete že nehati s temi neumnimi temami. Smo samo ljudje. Vse ostalo za javnost ni pomembno. Dajte, no, lepo prosim.
louisdefunes
05. 12. 2020 16.52
+8
vsi so bili ljudje dokler se ni ustanovil LGBT...
elektroncek
05. 12. 2020 16.49
+6
ne razumem kaj taka drama glede teh LGBT..vsi imajo iste pravice kot ostali ljudje ..a oni niso moski in zenske? ...in kaksne razlike so tu za njih ? ne razumem jih kaj zelijo in zakaj se vsiljujejo? pac ok so drugace spolno usmerjeni ja in? ... v cem je problem.. naj bodo ...
Uporabnik1725083
05. 12. 2020 17.03
+4
@elektroncek in ostali: Predlagam za branje: The man in pink triangle ali Pink triangle. Pa bo mogoče bolj jasno ZAKAJ in kako je prišlo do Lgbt... parad... ipd.