Tujina

Znanstveniki svarijo: Arktični ocean umira

Berlin, 12. 10. 2020 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
35

Raziskovalci so se po več kot letu dni na severnem polu vrnili v Nemčijo. S seboj so prinesli žalostne dokaze o umirajočem Arktičnem oceanu in opozorila o tem, da bo območje le v nekaj desetletjih poleti popolnoma brez ledu.

Nemška ladja Inštituta Alfred Wegener se je po 389 dneh na Arktiki vrnila v domovino. Znanstveniki so na največji ekspediciji na Arktiko doslej več kot eno leto zbirali  podatke o ozračju, oceanu, morskem ledu in ekosistemih, da bi pomagali oceniti vpliv podnebnih sprememb na območje in svet. 

Vodja odprave Markus Rex
Vodja odprave Markus Rex FOTO: AP

Zbrali so številne podatke, ki jih morajo zdaj, ko so se vrnili, še analizirati. Med odpravo so med drugim srečali 60 polarnih medvedov. A večja grožnja zanje je bil koronavirus, zaradi katerega je bila posadka dva meseca ujeta na severnem tečaju. Prav tako so morali prilagoditi organizacijo, saj so letalske družbe zaradi pandemije odpovedale številne lete. Danes so se vsi le vrnili v domovino.

Vodja odprave Markus Rex je sporočil, da je bila ekipa 300 znanstvenikov iz 20 držav v tem času priča edinstveni lepoti. Resnično bi morali vložiti vse napore v to, da bi ta košček sveta ohranili za prihodnje generacije, je poudaril. A napovedi niso najbolj optimistične. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rex je za AFP povedal, da so se znanstveniki na lastne oči prepričali o tem, kakšne dramatične vplive imajo podnebne spremembe na regijo, ki jo sicer imenujejo epicenter podnebnih sprememb. 

"Bili smo priče temu, kako umira  Arktični ocean. Proces smo videli iz naših oken in ga občutili, ko smo hodili po tankem  in krhkem ledu." Rex je izpostavil količino ledu, ki se je stopila: "Namesto ledu smo, kjer bi moral biti led, opazovali vodo. Na samem severnem tečaju smo našli stopljen, tanek in krhek led. Če se bo trend globalnega segrevanja na severnem tečaju nadaljeval, bomo čez nekaj desetletij "poleti imeli Arktiko brez ledu", je dejal Rex.

Arkticni ocean
Arkticni ocean FOTO: POP TV

Arktična območja se v povprečju segrevajo več kot dvakrat hitreje kot preostali del sveta

Hitro segrevanje arktičnih predelov bo najverjetneje povzročilo, da bomo kmalu priča poletjem, ki bodo popolnoma brez ledu. Po zadnjih napovedih bi se lahko to zgodilo že v roku dveh desetletij, saj se arktična območja v povprečju segrevajo več kot dvakrat hitreje kot preostali del sveta. Za tako hitro padanje krivulje morskega ledu je v veliki meri odgovorna tudi t. i. 'pozitivna povratna zanka'. Arktični led in sneg namreč odbijeta večino svetlobe od sonca, na ta način se led in morje pod njim grejeta počasi. Povsem drugače je, ko se led stali in imamo veliko vodne površine. Morje je 'temnejše', kot sta led in sneg, in zato vpije več svetlobe od sonca. Segrevanje se tako pospeši in toplejše morje pomeni tudi počasnejše zamrzovanje v jeseni. Torej – več kot je odprtega morja, več toplote se nabira v Arktičnem oceanu, hitrejše je taljenje spomladi in poleti, počasnejše zamrzovanje v jeseni in pozimi, pojasnjuje naš vremenoslovec Aleš Satler. 

 

Površina ledu v Arktičnem oceanu ima izrazito sezonsko nihanje

Kot še pojasnjuje Satler, ima površina morskega ledu v Arktičnem oceanu izrazito sezonsko nihanje. Največji obseg led običajno doseže v prvi polovici marca, najmanjšega okoli 15. septembra. Ob maksimumu površina preseže petnajst milijonov kvadratnih kilometrov in je na ta način precej  večja od celotne Evrope, ki meri dobrih deset milijonov kvadratnih kilometrov. V običajnih razmerah je površina ledu v sredini septembra okoli šest milijonov kvadratnih kilometrov, letos pa je ledu precej manj. Trenutna površina znaša dobrih 3,7 milijona kvadratnih kilometrov in bo druga najmanjša od začetka meritev, takoj za letom 2012, ko je bilo stanje tam zgoraj še nekoliko slabše. Letos je rekordno malo ledu na ruski strani, tam je led pobralo vse do 85 ° geografske širine, kar je res izjemno. Zanimivo precej normalne razmere vztrajajo na kanadski in grenlandski, tukaj je ledu le malce manj kot običajno. Že kakšen mesec dni pa je morje ob sibirski obali povsem brez ledu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
13. 10. 2020 21.30
+1
Globalno segrevanje zaradi CO2 je nemogoče. CO2 je plin v sledovih, veliko manj od 1%, trenutno ga je 0,041%. Vrh IR absorbcije ima samo v dveh valovnih dolžinah (IR CO2 absorbation spectrum). Vode je 100x več in ima veliko več vrhov v veliko več različnih valovnih dolžinah, voda je pravi toplogredni plin. Na žalost vodo že plačujemo po števcu, plina, ki ga izdihamo, pa še ne. Skrivnost je v davku.
ni_mi_vse_eno
13. 10. 2020 21.26
Vrste izumirajo po tekočem traku. Krivo ni globalno segrevanje, ampak sprememba habitatov. Tu je močvirje, natura 2000. Naredimo industrijsko cono, pravi župan komende in letel od urada do urada z modrimi kuvertami in se s tem tudi hvalil. Vse za stalno eksponentno (2,4,8,16 ... ) rast. Za stalno rast pa potrebujemo vedno več naravnih surovin in vedno manj divjih naravnih habitatov. Živali smo zaprli v cone, kot indijance. Hop, pa te ustrelim, ker si prišel izven cone.
iganking
13. 10. 2020 15.47
Samo vi delajte otrike kar naprej! Itak zdaj je korona nirus, včeraj neka druga ekonomska kriza, jutr bo že neka bedarija.. 8 miljard ljudi,pred 60timi leti 4! Ampak človek je premajhen za uničit planet! Vi kar delajte vaše prizadete otroke, ki bodo spremenili svet! NEHAJTE SE RAZMNOŽEVAT KOT ŠČURKI!
anakondabox
13. 10. 2020 11.28
-1
Če se bo tako segrevalo ozračje pride lahko od sinusoidne krivulje, do turbulence, faznih zamikov, ki ogrožajo naravo, živali in ljudi, zaradi nekonsistentnih energij v atmosferi. In kaj delajo znanstveniki? Svarijo!!! Spoštovani znanstveniki, sama svarim že desetletja, pa se stanje ni spremenilo niti za milimeter. Nekoliko je omilil zapackano atmosfero covid-19, a za to je bilo potrebnih na milijone žrtev. Ker mi ne dopustijo nobenega družbenega vpliva in me prezirajo (SP Dela, mediji), svojih manjših strokovnih izsledkov ne morem objaviti. Bi pa prosila vas (Inštitut Jožef Štefan, SAZU, vodilne operaterje v gospodarstvu), ki ste 'mrežno' povezani po celem svetu, da organizirate tudi ukrepanje. Kajti besedovanje je, kot že sami veste, premalo. Lepo po fazah, kjer pijejo vodo strokovni temelji. Vsi, ki ste konstantno v znanstvenih raziskavah, inovacijah, izsledkih, bi se lahko povezali in za cel svet, v vseh glavnih jezikih, objavili strokovni plan reševanja planeta Zemlja. Pri tem ne pozabite na postavke: katera skupina, kje, kdaj in do kdaj ter na kakšen način, bo organizirala in udejanila posamezne sklope. Pri tem morate upoštevati državni ustroj, podnebje, okolje-varstvene značilnosti in sredstva posamezne države. Za to imate tudi dovolj denarja, ne zgolj za raziskave, pač pa tudi za ukrepanje. V kolikor to ne znate in kot vidim že desetletja, tudi ne zmorete, prosim vrnite vsa ta 'ugrabljena' sredstva, da se uporabijo v druge koristne namene. Sama vam s svojo 'invalidsko' penzijo 700€, ne morem slediti. #upanje umre zadnje
Blallka
13. 10. 2020 09.59
-2
Ko se bo led stopil, bo tako, kot bi temperatura narasla v telesu čez vse meje. Sedaj ta led še malo ohlaja zemljo, ko jo ne bo več, se bo segrevanje ful pospešilo. Če bi bilo po moje bi ta trenutek izumili tehnologijo za zamrznitev in jo uporabili! Če tega ne bodo naredili bo zemlja neposeljen planet v kratkem... relativno kratkem času.
Blallka
13. 10. 2020 09.57
+0
Kitajska je pa kriva za največjo globalno segrevanje, sej se praktično vse tam proizvede.
dejannovak
13. 10. 2020 09.43
-1
Krivec za take in podobne spremembe je kapital, ki se ne ustavi pred ničemer, če gre za dobiček. Rešitev je preprosta kot le kaj, ustrezno ustaviti kapital in led se bo nehal taliti. A ni tako lahko, ga ni junaka danes. Mogoče bo v prihodnje.
crazymoto
13. 10. 2020 09.40
+1
pohlep je ključ.... do samouničenja...
Stanchy55
13. 10. 2020 09.09
+1
Saj tudi prebivalci zemlje na veliko umirajo.
528Hz
13. 10. 2020 09.58
+1
Ja ampak to ni odgovor kajti druge vrste, ki živijo na zemlji bi rade živele še naprej. Ne vrti se vse okoli človeštva, ki je je virus temu planetu.
hotchilipoper
13. 10. 2020 08.56
+2
Zemlja bo preživela mi pa ne,ker smo takoooo neumni,da ne pogruntamo,da sami sebe ubijamo.
Carmenbula
13. 10. 2020 08.46
+4
Najbolj pametna poteza znanosti je, da čistijo deževnoco..in prodajo kupone za prdece..?? O navadnih odsedalnikih zaradi katere skubijo narode pa ni potrebe izgubljati besed.
Carmenbula
13. 10. 2020 08.44
+2
Ljudi je preveč, narava sporoča, da je dovolj pa ne razumejo, bo pač odstranila največjega parazita ko bo čas zato. ...Velika rodnost posameznih invazivnih narodov bo uničila vse..
Skdesni
13. 10. 2020 08.40
+4
Da se vzpostavi ravnovesje bi bilo dobro da človeška rasa prične umirat ne pa se množit.
hotchilipoper
13. 10. 2020 08.12
+10
Pride topla doba,nato spet mrzla,za to ne rabimo znanstvenike.No pa naj “znanstveniki prevovejo letalski promet.Garantiram,da se v enem letu obnovijo ledeniki.Lahko je nekaj čvekat,pa nič ne naredit.
mnenje123
13. 10. 2020 08.53
+2
hotchilipoper
13. 10. 2020 09.30
+3
bikoborec69
13. 10. 2020 08.08
+7
baje je tudi zemlja ravna in na Antarktiki živijo marsovci v velikih mestih pod ledom.
Adolf1
13. 10. 2020 08.00
+1
Pa kaj spremembe so zmer dobrodošle.
GGMU!
12. 10. 2020 21.51
+9
Dajte no nehat, zmeraj so nile spremembe in zmeraj bodo. Nehajte sluzit na racun tega.
Herman71
12. 10. 2020 21.47
+0
Človek se bo zmigal šele takrat ko bo čutil silovite posledice (orjaške tornade, cunamiji,...)
kojnusar
12. 10. 2020 21.49
-4
ši ptar, a vi fajonisti se kar nic ne cutite?
za bojši jutri
12. 10. 2020 21.43
-3
Morje brez ledu. Ali je lahko še kaj lepšega?
VAREN
12. 10. 2020 21.41
-2
Ne vem kdo ima koga za norca. Ali novinar, ki piše članek, ali tisti na ladji. Korona virus ni mogel vplivati na njihovo delo, saj so bili sami na ladji in nemogoče, da bi se okužili med severnimi medvedi. Kaj pa ima letalski promet veze z njimi, ki pridejo in odidejo lahko z ladjo. Ja,ja bo kdo rekel, da je bila ladja parkirana gor oni pa prišli z letalom. A to je zame bedarija brez primere. Pozimi pa so lahko le sedeli nekje zaparkirani, saj plovba ni možna za tako barčico.
h00ligan
14. 10. 2020 08.35