Tujina

Odstavljena voditeljica Mjanmara po zagotovilih vojske dobrega zdravja

Naypyitaw, 22. 05. 2021 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
3

Odstavljena politična voditeljica Mjanmara Aung San Su Či je dobrega zdravja, je zagotovil vodja vojaške hunte, ki vodi državo od udara 1. februarja. Kot je še dodal Min Aung Hlaing, se bo političarka, ki je od odstavitve v hišnem priporu, v kratkem pojavila na sodišču.

Vodja hunte je izjave podal v pogovoru za kitajsko televizijo Phoenix, odlomke v četrtek posnetega pogovora pa so predvajali danes. "Aung San Su Či je dobrega zdravja. Ostaja doma in se bo v nekaj dneh pojavila na sodišču," je dejal v intervjuju, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Po več zaslišanjih, opravljenih na daljavo, naj bi se 75-letna Aung San Su Či glede na razpored na sodišču prvič osebno pojavila v ponedeljek. To bo tudi njen prvi nastop v javnosti po vojaškem udaru.

Aung San Su Či.
Aung San Su Či. FOTO: AP

Su Čijeva je sicer obtožena različnih stvari, vključno s kršenjem zakonodaje o državnih skrivnostih in o zunanji trgovini ter kršenja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. Najresnejša obtožba, ki visi nad njo, je spodbujanje k uporu. S svojimi odvetniki so doslej še ni smela srečati osebno.

Vojska je prevzem oblasti z udarom upravičila z domnevnimi goljufijami na splošnih volitvah novembra lani, na katerih je prepričljivo slavila stranka Su Čijeve Narodna liga za demokracijo. Za obtožbe sicer ni predstavila dokazov, opazovalci pa so volitve ocenili kot poštene in svobodne.

Proteste proti udaru je vojska silovito zatrla, kar je terjalo več sto žrtev. Prvi mož vojske je v omenjenem intervjuju število umrlih ocenil na okoli 300, češ da mediji navajajo pretirane številke. Po podatkih Organizacije za pomoč političnim zapornikom (AAPP) je bilo ubitih več kot 800 ljudi, več kot 5300 je bilo priprtih.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJBOBOL
22. 05. 2021 21.34
+1
Za vsako vojsko stoji nekdo , kdo je ta se tud najverjetneje ve , pač tisti ki je izgubu na volitvah ...
bohinj je zakon
22. 05. 2021 21.21
Polni penzion ali samo zajtrk in večerja?
peter5
22. 05. 2021 21.07
+1
Vojske po celem svetu imajo svoje merila in pravila , tako da ni nobenemu za verjeti.