Tujina

'Priložnost za tiste, ki zanikajo genocid, da sprejmejo resnico'

Sarajevo/Haag, 08. 06. 2021 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
46

V Bosni in Hercegovini so potrditev dosmrtne sodbe Ratku Mladiću pričakovali, čeprav je bošnjaška stran izrazila obžalovanje, da sodišče ni priznalo genocida tudi v drugih občinah BiH. Bošnjaški član predsedstva BiH Džaferović je dejal, da je sodba vsaj delno zadoščenje za žrtve in izrazil zadovoljstvo, da bo svet Mladića poznal zgolj kot vojnega zločinca. Medtem je srbski član predsedstva Dodik prepričan, da obsodba nima nobene zveze s pravom ali pravico.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V 24 letih 161 obtožencev
    02:52
    Iz 24UR: V 24 letih 161 obtožencev
  • Iz SVETA: Potrjena dosmrtna kazen za Mladića
    02:30
    Iz SVETA: Potrjena dosmrtna kazen za Mladića

 

Nekdanji poveljnik vojske bosanskih Srbov Ratko Mladić je pravnomočno obsojen za genocid v Srebrenici, vojne zločine v številnih drugih občinah, teroriziranja Sarajeva in zajetje pripadnikov Unprofor. Oproščen je bil zgolj v eni točki obtožnice, in sicer za genocid v BiH. 

"Moram čestitati tožilstvu, saj bo zločinec tam, kjer mora biti. Občutil bo, kaj pomeni, ko ti odvzamejo svobodo, čeprav je on na tisoče našim otrokom odvzel življenja," je pravnomočno obsodbo pozdravila Munira Subašić iz Združenja Matere enklave Srebrenica in Žepa. 

Spremljanje obsodbe Mladića
Spremljanje obsodbe Mladića FOTO: AP

“Nekatere matere niso našle niti eno kost. Ko kakšna mati najde eno kost, je to, kot da bi našla cel svet. Jaz sem pokopala sina, on pa je tisti, ki je ukazal, da nimam sina, moža, bratov …,” je dejala. 

Napovedala je, da bo organizacija sprejela nadaljnje korake proti izvršiteljem genocida, ki so še vedno na svobodi. "Izvršitelji genocida morajo vedeti, da ne morejo več mirno spati po Mladićevi obsodbi. Od tožilstva Bosne in Hercegovine, sodišča v Beogradu in sodišča na Hrvaškem bomo zahtevali, da morajo tudi te pripeljati pred roko pravice," je dejala. 

Munira Subašić iz organizacije Matere Srebrenice z obsodbo Ratka Mladića
Munira Subašić iz organizacije Matere Srebrenice z obsodbo Ratka Mladića FOTO: AP

Džaferović: Ne obstaja kazen, ki bi bila primerna za zločine, ki jih je zagrešil

Dejstvo, da so Mladiću potrdili najvišjo kazen, predstavlja le delno pravico za žrtve, je v svojem prvem odzivu dejal bošnjaški član predsedstva Bosne in Hercegovine Šefik Džaferović"Na tem svetu ne obstaja kazen, ki bi bila primerna za zločine, ki jih je zagrešil Ratko Mladić," je poudaril. Ob tem je dejal, da je pomembno to, da takšen zločinec nikoli več ne bo svoboden, in da so njegova dejanja označili s pravim poimenovanjem. 

"Svet ga bo poznal kot vojnega zločinca in nič več," je dejal. Džaferović je ob tem izrazil obžalovanje, da Haaško sodišče ni imelo poguma, da prizna, da se je genocid zgodil tudi v Prijedoru in petih drugih občinah BiH. 

'Priložnost za tiste, ki zanikajo genocid, da sprejmejo resnico'

Obsodba Ratka Mladića je dokončna in zgodovinska. Ima neizmeren pomen za prihodnost BiH in celotne regije, saj lahko samo na podlagi resnice in pravice gradimo trajni mir in stabilnost, je današnjo pravnomočno sodbo komentirala Bisera Turković, namestnica predsednika Sveta ministrov za zunanje zadeve BiH. 

"Čeprav obsodba ni zajela vseh zločinov in genocida v vseh občinah, kjer je bil izveden, je prvič v zgodovini genocid nad Bošnjaki preiskan, dokazan in pravnomočno obsojen na mednarodnem sodišču. Za vedno bo ostal kot opomin svetu in generacijam, ki prihajajo," je dejala. 

Kot pravi, je Mladić le eden od glavnih in najbolj prepoznavnih obrazov izvršiteljev genocida, ki je prejel zasluženo kazen. "Verjamem, da je to priložnost za oblasti Republike Srbije in politične predstavnike Republike Srbske, ki zanikajo genocid, da sprejmejo resnico, zavržejo zločinsko ideologijo, simbole in politiko ter se usmerijo proti evropski prihodnosti. Soočanje z resnico in individualizacija krivde za najhujše zločine na evropskih tleh po drugi svetovni vojni je v njihovem interesu," je poudarila. 

Matere Srebrenice spremljajo izrek pravnomočne sodbe Mladiću
Matere Srebrenice spremljajo izrek pravnomočne sodbe Mladiću FOTO: AP

Hrvaški član predsedstva BiH Željko Komšić je po današnji odločitvi mehanizma ocenil, da je jasno, da Republika srbska nikoli ne bo samostojna in neodvisna država. "Težko je verjeti, da bo kdorkoli priznal nekaj, kar je nastalo v združenem zločinskem podvigu, ki je med uresničevanjem svojih ciljev storil tudi zločin genocida," je izjavil Komšić. Menil je, da današnja sodba pomeni tudi konec ideje, da bi prišlo do mirne razdružitve BiH.

Dodik: Obsodba nima zveze s pravico

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik je izrazil razočaranje nad dokončno obsodbo Mladića. Dejal je, da obsodba nima nobene zveze s pravom ali pravico. "Kakšna je to pravica, ki jo kot svobodni ljudje iz svojih domov spremljajo Naser Orić, Atif Dudaković, Ante Gotovina in Ejub Ganić," je dejal. 

Predsednica Republike Srbske Željka Cvijanović je poudarila, da je haaško sodišče z drugostopenjsko obsodbo generalu Mladiću "še enkrat potrdilo vlogo protisrbskega sodišča, ki odgovornosti za vojne zločine ne potrjuje na podlagi dokazov, pač pa glede na nacionalno pripadnost obtožencev"

V manjši entiteti BiH, Republiki Srbski, namreč Mladića mnogi slavijo kot heroja. Pred kratkim se je v Foči, iz katere so bili med vojno pregnani Bošnjaki, pojavil 20-metrski mural Ratka Mladića na stavbi v bližini tamkajšnje osnovne šole in občinske stavbe. 

Njegova podoba je prisotna tudi v prestolnici Srbije, v obliki grafitov in spominkov. Nekateri pa si obraz vojnega zločinca celo tetovirajo na kožo. Tudi aktualni predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pred leti, ko je bil še glavni tajnik Srbske radikalne stranke (SRS), na stavbo televizije B92 v Beogradu lepil plakate z napisom "Bulevar Ratka Mladića". 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
08. 06. 2021 21.49
+3
samuray1
08. 06. 2021 21.45
-3
Zanimivo je, da je sodnica Priska Matimba Nijambe je iz Zambije, imela ločeno mnenje o skoraj vseh točkah pritožbe od preostalega pritožbenega senata, in če bi bilo odvisno od nje, bi bil Ratko Mladić oproščen vseh tožb obtožnice.
samuray1
08. 06. 2021 21.51
-7
Ne sem ponosen,ker isti je ni umoril nobenega,najmanj pa otroke. To prodajaj svoji družini.
afnguncar
08. 06. 2021 21.45
+5
Ne razumem zakaj se dopušča komentiranje nacipisunom, ki zanikajo genocid ter simpatizirajo z zločinci !!!!!
TheGreatRusia
08. 06. 2021 20.58
-4
AHA, SRBI, ŠE SAMI PRIZNAJTE TO VSILJENO "CNN RESNICO" PA BO "SPRAVA"....VPRAŠAM JAZ TE UBOGE MATERE, KJE SO VSI TISTI UMRLI, KI SE KAR DODAJAJO NA SEZNAM POD PRETVEZO "NOVIH MASOVNIH GROBIŠČ"? KJE SO PA "BRATJE ISLAMISTI" IN KAJ SO POČELI LETA '93 V KRAVICI, LETA '95 NA OZRENU???? TEGA VAM "CNN RESNICA" NE BO SERVIRALA, KER NJIHOV CILJ DOSEGE KOLEKTIVNE KRIVICE SRBSKEGA NARODA VSILJUJEJO 400km/h! KO ČLOVEK BERE "CNN RESNICO", SO SE SRBI KAR MED SEBOJ KLALI??? PO RAZNIH PORTALIH PA POLNO NEKIH "HEORJEV OSVOBODITELJEV" MED DRUGIMA DVEMA NARODOMA,...PRODUKCIJA "SREBRENICA" NIMA STIKA Z REALNOSTJO, SAJ "GENOCID" POUDARJA TRAJNI IZBRIS OZIROMA IZGONA NEKEGA NARODA Z OZEMLJA, TEGA PA V PRIMERU SREBRENICE NI! SREBRENICA PRIPADA REPUBLIKI SRBSKI, VSAKEGA JULIJA SE TAM GNETE DESET TISOČA MNOŽICA, KJE SO SRBI V KNINU 4.8.??????????? KJE SO???? IN "CNN RESNICA" TEGA NIKOLI NE NAVAJA???? KDO OD SRBOV UPA V KNIN 4.8., KJER JE DEJANSKO PRIŠLO DO GENOCIDA PO VSEH MOŽNIH RAZLAGAH!!!!????? "VLADAVINA PRAVA" MAR NE????
afnguncar
08. 06. 2021 21.37
+2
TheGreatRusia
08. 06. 2021 21.50
-4
VIDIŠ, VSI RESNICOLJUBI SMO ZA TJA- SPREGLEDAL SI, KAKO DELUJE HAAG. BRAVO!
Cervantes Saavedra
09. 06. 2021 13.04
+1
Za The Great: Neutrudno pišeš, ne zmoreš pa odgovoriti na že zastavljena vprašanja tebi. Napr.: Torej če bo kdaj v prihodnosti kdo drug na enak način in enako množično izvedel zločin nad neoboroženimi Srbi, recimo v Zlatiboru, boš prvi, ki boš spet odločno zagrmel - to ni "genocid", le hud vojni zločin. Da se že zdaj ve!!! Bo pa genocid, če to izvedejo nad Hrvati “Dalmacije, Korduna, Like in Banije”, po tvoje. - Za časa zadnje vojne v BiH (1991-1995) je bilo uničeno (popolnoma, več, manj) okoli 8 samostanov in 60 drugih pravoslavnih objekata. A so si jih sami Srbi uničili? - In da, po isti matematiki je bilo uničenih tudi okrog 294 katoličkih cerkev in 614 džamij. Od teh 614 je bilo uničenih kar 80 na območjih pod kontrolom HVO, samo preostalih 534 džamij pa na območjih pod kontrolo Vojske RS. Ta slednja je tam po tvoje s tem uničevanjem tako samo branila svoj narod. -
samuray1
08. 06. 2021 20.48
+0
In seveda,če je že kdo storil genocid na okupiranih Srbskih teritorijih češ BiH, so to storili osmanski hudiči z "tepsijo" na glavi. Oni so prisiljevali v izlamizacijo avtohtono prebivalstvo,današnje češ bošnjake,drugače Srbe staroselce. Oni isti danes ne marajo bošnjakov ker se zavedajo da,tistemu kateri zanika svoje poreklo in vero ni za verjeti.Kar Erdogana prašajte,on dobro ve.
samuray1
08. 06. 2021 20.38
+0
Ampak,Munira...ta je še le strup.
Redžepi
08. 06. 2021 20.35
-1
a nebeški narod je spet oškodovan....pa to....
samuray1
08. 06. 2021 20.30
-4
Pa tudi če bi general Mladič stori podtaknjen mu češ zločin,bo on heroj,heroj iz INATA,vse dokler ne boste vsi po vrsti,posebej muslimani skesano toda iskreno pokazali obžalovanje nad vsakim zločinom nad Srbi vse od divjaškega vdora osmanatskih kl.vcev pa da dneva današnjeg. In nikoli ne pozabite divjaških pohodov češ armije muslimanske na spornem območju v obdobju med l.92-95.
samuray1
08. 06. 2021 20.29
-4
Sicer pa,kdo mislite da ste da boste kar tako mimo grede in v nedogled satanizirali Srbe? Mislite da se boste na takšen način še bolj okoristili?Mislite da boste z sleparjenjem prikrili lastne zločine?Mislite da boste v očeh drugih boljši ljudje? Potrkal bo vsem vam slepatorjem hudič na vrata,ker dolg ni zajček.
samuray1
08. 06. 2021 21.52
-4
silvo.uzmah
08. 06. 2021 20.24
+4
Ne vem kaj je tu potrebno tako dolgo sodit, če pa je popolnoma jasno kaj je storil, že pogled na njegovo faco ti jasno pove kaj je.
samuray1
08. 06. 2021 20.23
-4
Pa tudi če bi general Mladič stori podtaknjen mu češ zločin,bo on heroj,heroj iz INATA,vse dokler ne boste vsi po vrsti,posebej muslimani skesano toda iskreno pokazali obžalovanje nad vsakim zločinom nad Srbi vse od divjaškega vdora osmanatskih kl.vcev pa da dneva današnjeg. In nikoli ne pozabite divjaških pohodov češ armije muslimanske na spornem območju v obdobju med l.92-95.
samuray1
08. 06. 2021 20.16
-4
Pa tudi če bi Mladič storil podtaknjen mu zolčin, bo General Mladič heroj,heroj iz INATA,vse dokler vsi po vrsti,posebej muslimani ne boste skesano toda izkreno obžalovali vsaki ,tudi najmanjši zločin nad Srbi vse od divjaškega vdora osmanatskih klavcev pa do dneva današnjeg.
devlon
08. 06. 2021 20.03
+4
Drago sojenje
tarzan13
08. 06. 2021 20.35
+1
Račun pošljejo v Banjaluko in v Beograd.
LevLandau
08. 06. 2021 20.02
+2
Mislijo da so s tem rešil vse... Lahko se greste raznorazna sodišča, pa odvetništva, pa tožilstva. Narod je in bo še vedno skregan in te obsodbe ne bodo nič rešile. Zgodila se je velika tragedija in zločini na obeh straneh. Eni so bili kaznovani, eni so se pa diplomatsko izmuznili. Pa ni nobenih poročanj od kanadskih vojakov, kakšne zločine so videli, ko se je delalo etnično čiščenje v Bosni in na Hrvaškem. Nič novega od zahodnih medijev. Kdo je bil katalizator dogodkov, pa vemo.
Generacija56
08. 06. 2021 19.35
+5
Krvniki, ki nikakor ne morejo sprati krvi s svojih rok, obsojajo, ker so se združili v tolpo, kateri v tem trenutku nihče nič ne more. Če jih kdo poskuša obtožiti, grozijo sodnikom.... Eno majhno zadoščenje pa bodo Srbi imeli.... Tožba za obstreljevanje z osiromašenim Uranom gre naprej.... Milijoni mrtvih, v imenu širjenja demokracije, vere, rušenje celih držav, ustanavljanje islamistov, sankcije, ki bi naj ovirale razvoj, ugrabitve ljudi, ubijanje z droni, laganje svojim narodom, bo pa dolgoročno tudi imelo posledice.... Kdo pa vam še kaj verjame...
samuray1
08. 06. 2021 19.31
-1
Toakšna in podobna podtikanja Đaferoviću sploh niso preveč tuja. Saj,že skozi zgodovino so znani tisti ki so kot kolaboranti, danes petokolonaši, sprejeli celo vero okupatorsko,zvesto sodelovali z vsakim okupatorjem v pobojih avtohtonega srbskega prebivalstva, še dan danes isto delajo. V zvezi izmišljenega češ genocida bom ponovil da ga ni bilo,število žrtev je izmišljeno.Pa če je to všeč ali pa ne vsakemu ki si tako močno želi da bi se isti zgodil. Za vse informacije o scenariju istega se obrnite direktno na Clintona,Izetbegovičeve sluge,in na angleške 200 letne mokre sanje.Ali pa na Fato,pa to...
Posteni
08. 06. 2021 19.34
+2
samuray1
08. 06. 2021 19.54
-3
afnguncar
08. 06. 2021 21.40
+4
Samuray !!! Si kandidat za v Hag !!! Nacisrbin !!!
samuray1
08. 06. 2021 21.53
-3
Yon Dan
08. 06. 2021 18.48
+4
Globalistično sodišče z dvojnimi merili.
Popcorn
08. 06. 2021 18.47
+0
Skoda da srbi noso dokoncali kar so začeli na kosovu
Ingram
08. 06. 2021 19.44
-2
Kdo ti bo potem zidal, pekel kruh, delal sladoled. V gostinske šole se je vpisalo samo 25% Slovencev :)
FlatyEric
08. 06. 2021 18.36
+7
Tudi nad srbskim narodom so se dogajali zločini v tej vojni. A so oni kaj manj vredni kot Bošnjaki? Zakaj se o njih nič ne piše?
V SHESHELJ
08. 06. 2021 18.45
+0
Ker Americani ne prebavljajo Rusov s tem tudi Srbov...saj so tudi bombardirali Srbijo in ne odgovarjali?! Ni pravice ce je ena stran obsojena drugi dve pa ne.. hrvaski repomednogec Gotovina...bošnjak Ganić...itd...mirno uzivajo na prostosti... mi je pa srce na mestu da jih je Šešelj peljal na led...brez dokazil o eniem dokazu...brez odvetnikov...lahko je cel Hag sram da se grejo nekaj, pojma pa nimajo. Nism proti obsodbam...vendar ce je vojna je dejstvo da ni samo eden kriv ostali pa ne. To je zalost.
Posteni
08. 06. 2021 19.38
-1
ja,,bogi bogi srbi,,vsi so proti njim,,,,oz vam,,
Juraj Brecelj
08. 06. 2021 18.32
-8
Kaj ko bi se Slovenci že enkrat distancirali od balkana. Prav nič me ne zanima greznica balkanska. Poročajte raje o borznih indeksih, cenah zlata, nafte, znanstvenem napredku, medicini,.... Ne pa o že zdavnaj preživetih balkanskih poslih.
fNovak
08. 06. 2021 18.38
+8
Zakaj jajo na Balkanu kredite jemlje? No vidiš, Balkan je zanj zelo pomemben.
ni_mi_vse_eno
08. 06. 2021 18.38
+2
Nepoznavanje zadev lahko škodi. Nekaj je čustvena vpletenost, navijaštvo za določeno stran. Nekaj drugega je pa poskusiti razumeti nerazumljivo pobijanje brata. Zadeva izvira že iz Rimskega imperija dalje. Meja med vzhodnim in zahodnim rimskim cesarstvom. Različna vera, različna kultura in porast nacionalnih teženj, ki naj bi v času razpada prejšnjega sistema in v tvorbi novega sistema te nacionalne težnje dajale ljudem neko skupinsko varnost, pripadnost skupini. Naši - Vaši. Bistvo življenja pa je naučiti se sodelovanja.