22°C

Odzivi po razkritju domnevnega vohunjenja: 'To je popolnoma nesprejemljivo'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA / M.P. /
KOMENTARJI
199
Po razkritju, da so z izraelsko vohunsko programsko opremo domnevno povezali več kot 50.000 telefonskih številk, se iz Evrope vrstijo izrazi obsodbe. V Franciji med drugim napovedujejo preiskavo, na Madžarskem pa opozicija poziva k zasedanju parlamentarnega odbora za nacionalno varnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je opozorila, da je zadeva, če se izkaže, da je resnična, popolnoma nesprejemljiva. "To je treba preveriti, ampak če je temu res tako, je popolnoma nesprejemljivo," je povedala ob obisku v Pragi. "Svoboda medijev je ena od temeljnih vrednot Evropske unije," je še poudarila.

PREBERI ŠE
Tarča vohunske programske opreme Pegasus novinarji, aktivisti in odvetniki

Tudi v Bruslju so v odzivu na domnevno vohunjenje, katerega tarča naj bi bili tudi novinarji na Madžarskem, danes poudarili, da bi morali biti mediji sposobni delati svobodno, neodvisno in brez strahu povsod v Evropski uniji in zunaj nje. "Oblasti v državah članicah so dolžne nadzirati in nadzorovati svoje službe," je dejal govorec komisije Christian Wigand. Ob tem je pojasnil, da je nacionalna varnost stvar držav članic, ki morajo zagotoviti skladnost s pravili, polno spoštovanje človekovih pravic in pravic do zasebnosti.

"Ko gre za uveljavljanje pravic do zasebnosti v EU, je to stvar nacionalnih neodvisnih organov za varstvo podatkov," je pojasnil govorec na novinarsko vprašanje, ali je komisija pripravljena ukrepati proti Madžarski, denimo z uvedbo postopka zaradi kršitve evropske zakonodaje. Podrobneje zadeve sicer ni želel komentirati. Kot je dejal, zadevo še naprej pozorno spremljajo in jo bodo preučili z različnih vidikov ter nato presodili, ali lahko komisija nadalje ukrepa.

Na Madžarskem, kjer naj bi domnevno s pomočjo programske opreme Pegasus vohunili za več deset novinarji, aktivisti in poslovneži, opozicija zahteva sklic parlamentarnega odbora za nacionalno varnost. Madžarsko združenje novinarjev pa je pozvalo tamkajšnje oblasti k razjasnitvi vloge vlade pri uporabi Pegasusa.

Ursula von der Leyen: 'Svoboda medijev je ena od temeljnih vrednot Evropske unije.'
Ursula von der Leyen: 'Svoboda medijev je ena od temeljnih vrednot Evropske unije.'FOTO: AP

Na Madžarskem naj bi se sporna programska oprema pojavila po več srečanjih na višji ravni leta 2016 in 2017 med predstavniki izraelske in madžarske vlade. Madžarski premier Viktor Orban trdi, da ne ve nič o domnevnem zbiranju podatkov.

V Franciji medtem napovedujejo preiskavo, vendar podrobnosti niso podali. Tiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal je ob tem izrazil presenečenje. "To je seveda zelo šokantno ravnanje," je povedal. "Zelo nam je pomembna svoboda govora," je še zagotovil.

Nemško združenje novinarjev je danes pozvalo obveščevalne in varnostne službe, naj pojasnijo, ali so Pegasus uporabili tudi proti nemškim novinarjem. Po sedaj znanih podatkih med prizadetimi osebami ni nemških novinarjev.

Več svetovnih medijev je v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v okviru katere so z izraelsko vohunsko programsko opremo Pegasus, ki jo kupujejo predvsem avtoritarne vlade, povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov. Za zdaj ni znano, na koliko napravah je bil Pegasus podjetja NSO Group tudi nameščen, identificirali pa so več kot tisoč ljudi s seznama prizadetih. Izraelsko podjetje očitke zavrača.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica novaFOTO: 24ur.com