Tujina

'Trumpov poraz je lahko začetek konca zmagoslavja desnega populizma v Evropi'

Washington/Bruselj/Ljubljana, 07. 11. 2020 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, STA
Komentarji
417

Iz sveta in Slovenije prihajajo prve čestitke novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu. Čestital mu je ves evropski in slovenski politični vrh, z izjemo slovenskega premierja, ki je zapisal le, da so v več zveznih državah ZDA vložene pritožbe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prezgodnja Janševa čestitka Trumpu
    00:56
    Iz 24UR: Prezgodnja Janševa čestitka Trumpu
  • Iz 24UR: Prvi domači odzivi na Bidnovo izvolitev
    03:23
    Iz 24UR: Prvi domači odzivi na Bidnovo izvolitev
  • Iz 24UR: Razburljive ameriške volitve
    01:33
    Iz 24UR: Razburljive ameriške volitve

V imenu Republike Slovenije je novoizvoljenemu predsedniku Joe Bidnu čestital slovenski predsednik Borut Pahor. "Ob tej priložnosti želim izraziti zadovoljstvo nad odličnimi in prijateljskimi odnosi med Slovenijo in ZDA, ki izhajajo iz številnih vezi med našima narodoma in državama. Z veseljem se spominjam dosedanjih srečanj, še posebej najinega uradnega pogovora v Beli hiši leta 2011. Vse to me navdaja z optimizmom za našo skupno prihodnost, v kateri bosta Slovenija in Združene države Amerike ostali prijateljski državi in trdni zaveznici," je zapisal.  

Obrambni minister Matej Tonin je Bidnu čestital kmalu po oznanitvi projekcij ameriških medijev, da je demokrat novoizvoljeni ameriški predsednik. Zapisal je: "Imam veliko spoštovanja do vaših političnih dosežkov in verjamem, da boste trdno delali za obnovo transatlantskih odnosov. Veselim se obiska v Washingtonu in čimprejšnjega srečanja z vašo ekipo, da bi še naprej krepili odnose med Slovenijo in ZDA". 

Tako Bidnu kot novoizvoljeni podpredsednici Kamali Harris je čestital tudi minister Tomaž Gantar: "Dobre novice onkraj luže, tako za obvladovanje epidemije in demokratične procese kot za globalno politiko." 

Slovenski premier Janez Janša pa je v odzivu znova le napadal medije in dejal, da je vloženih več pritožb, sodišča pa da še niso začela odločati. Je pa že po končanem volilnem dnevu, čeprav ni bilo preštetih še vsaj 33 milijonov glasov, čestital Trumpu, kar so kot veliko diplomatsko napako obsodili tako doma kot v tujini. 

Oglasil se je tudi nekdanji predsednik Barack Obama, ki se je v zadnjih tednih podal v predvolilno kampanjo za Bidna, ki je bil njegov podpredsednik. Zapisal je, da ne bi mogel biti bolj ponosen, da lahko čestita Bidnu in Kamali. Dodal je, da Bidna čakajo izzivi, s kakršnimi se ni soočal še noben predsednik pred začetkom mandata, od pandemije, neenakosti v gospodarstvu in pravosodju do podnebja.

"Vem, da bo delo opravljal z mislijo na interese vseh Američanov, ne glede na to, ali so volili zanj ali ne," je dejal Obama.

Bidnu in Harrisovi sta čestitala tudi nekdanja ameriška predsednika Bill Clinton in Jimmy Carter. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Demokratska predsedniška kandidatka iz leta 2016 Hillary Clinton je zapisala, da so volivci spregovorili in izbrali Bidna in Harrisovo. Dodala je, da gre za zgodovinski trenutek ter novo poglavje za ZDA.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji poljski premier in predsednik Evropske ljudske stranke Donald Tusk je v odzivu zapisal, da je lahko Trumpov poraz "začetek konca desnega zmagoslavja populizma tudi v Evropi"

Evropski politični vrh je sicer poenoteno čestital novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v čestitki poudarila, da sta ZDA in EU zaveznici, ter dodala, da se veseli sodelovanja z novoizvoljenim predsednikom. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je zapisal, da je to velik dan za ZDA in Evropo. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da je EU pripravljena na močno transatlantsko partnerstvo. "Covid-19, multilateralizem, podnebne spremembe in mednarodna trgovina so nekateri od izzivov, ki jih Evropa želi reševati skupaj." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da kot evropski komisar iz Slovenije, kot je poudaril, toplo čestita Bidnu in Harrisovi, je zapisal Janez Lenarčič. Morda je s tem želel ublažiti diplomatsko škodo, ki jo je s svojim zapisom povzročil slovenski premier. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Britanski premier Boris Johnson je Bidenu in Harrisovi čestital za "zgodovinski dosežek". Dodal je, da se veselijo sodelovanja na prednostnih področjih od podnebnih sprememb do trgovine in varnosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v čestitki zapisal, da je pred njimi veliko dela, da premagajo dandanašnje izzive, in dodal: "Sodelujmo skupaj." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemški zunanji minister Heiko Maas se je prav tako že odzval in zapisal, da se veseli sodelovanja z novo ameriško administracijo, ter da si želi graditi novo sodelovanje in transatlantsko zavezništvo. 

Italijanski premier Giuseppe Conte je zapisal, da ameriškemu narodu in institucijam čestita za izjemen preizkus vitalnosti demokracije. Napovedal je sodelovanje z Bidnom za okrepitev čezatlantskih odnosov. "ZDA lahko računajo na Italijo kot tesno zaveznico in strateško partnerico," je zapisal.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je medtem izpostavil, da Evropa in ZDA delita skupne vrednote. "Veselim se našega sodelovanja v prihodnosti," je tvitnil.

Sodelovanja z Bidnom in njegovo podpredsednico pri krepitvi dvostranskih odnosov ter čezatlantskega partnerstva se veseli tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Bidnu in Kamali je med prvimi čestital tudi kanadski premier Justin Trudeau. "Državi sta tesni prijateljici, partnerici in zaveznici. Delimo si odnos, ki je edinstven na svetovnem prizorišču. Veselim se sodelovanja z vama." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa se je odzval z besedami, da je Biden velik podpornik zveze Nato ter da se veseli sodelovanja z njim. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (417)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
08. 11. 2020 20.52
Kaj pa levi populizem? Prof.dr. Andrej Umek: Če pogledam še bolj v levo, kjer so zagovorniki neo-socializma združeni v Levici, ne vidim ničesar, razen populizma, obljub o socialni državi, ki bi v najkrajšem času vodila v revščino za vse. Vendar je za nekatere moje sodržavljane Venezuela predaleč, da bi videli do tja, na gospodarski propad komunistične Evrope v osemdesetih letih preteklega stoletja pa so že pozabili. Pozabili so na to, da če si na primer hotel oprati svoje perilo, si moral po prašek v Avstrijo ali Trst, in ravno tako po milo, če si se hotel umiti. Takrat smo imeli svojo Venezuelo doma. Skratka, kot višek populizma vidim socialistično-komunistično ideologijo, ki obljublja enakost in blagostanje, dejansko pa vodi k enakosti v skrajni revščini za vse. Dvomim, da vsaj nekateri v Levici tega ne vidijo, vendar se zanašajo, da so “uspehi” njihove ideologije od slovenskega volivca dovolj oddaljeni v prostoru ali času. In zakaj kot pravi populisti ne bi v tej prevari vztrajali, saj jim to prinaša nekaj sedežev v parlamentu in poslanske plače. Takih plač v gospodarstvu nikoli ne bi imeli.
puspan
08. 11. 2020 21.25
Noben populizem ni dober, vsak vodi v pogubo, ampak to kar zadnje čase kar po vrsti zganja Janša, ne vodi nikamor več. Da je po njemu udaril celo Wolfgang Irschinger, svetovno znani analitik in organizator muenchenskih varnostnih konferenc vsako leto, je vrhunec nesramnosti slovenskega premierja. Kaj takega se doslej ni privoščil še nihče.Ta človek se ne bo ustavil dokler ga ne bodo drugi. Čim prej, tem bolje za Slovenijo. Malo poglejmo kronologijo njegovih zdrsov, ki se stopnjujejo iz dneva v dan, iz leta v leto. Ta oseba potrebuje zdravljenje, ne pa izvršno oblast. Prej ali slej bo potencial svoje izbruhe do takšne mere, da bo počilo. Do sedaj prihajajo iz Bruslja in ostalega sveta samo verbalna opozorila. Ne bo treba dolgo časa, ko se bodo zaradi naših samovoljnih korakov ustavile tudi finančne dotacije. Ko se bo zgodilo to, bo heca konec. Potem bo jok in stok, ampak po toči zvoniti je vedno prepozno. Nismo velika država, da bi to prenesli brez prask. Finančni kaos nas lahko ohromi že po nekaj tednih takšnega stanja, dobro se zapomnimo to.
puspan
08. 11. 2020 21.27
+1
papi1
08. 11. 2020 19.15
+0
Kaj pomaga, ko so pa prekratki v kongresu. Tam je Tramp še boljši kot je bil.
Lutra Lutra 1
08. 11. 2020 18.56
+0
Samo še Trump in maršal Twito ne verjameta, da je zmagal Biden.
ArseneLupin
08. 11. 2020 19.18
+1
POP TV IN CNN Nista pristojna za razglasitev uradnih rezultatatov volitev! Lahko se na trepalnice mečete!
Miran1960
08. 11. 2020 17.21
+4
Mogoče pa je edini način da obskurna osebnost požanje pozornost, da podpre in čestita nadutemu kandidatu preden je izvoljen in potem še ne neha nekaj trmarit po svoje. JJ zdej je pa res čas da greš na smetišče zgodovine.
miha pod
08. 11. 2020 19.55
+2
Tov. Miran, kaj pa , če sodišča obrnejo rezultat, kaj se bo zgodilo?
mmickica
08. 11. 2020 14.58
-4
Sedaj se EU obraca samo v desno, kar je dobro za nase gospodarstvo. Ko bo v US zavladala levica, bo to samo dobro za EU, ki bo lahko videla,bkako pade gospodarstvo, ko levica prevzame oblast. Tako da leva US in desna EU, to je najboljsa mozna kombinaciha za nas.
nikhrast
08. 11. 2020 17.39
Levica v Ameriki je bolj desno usmerjena kot desnica v Sloveniji. Poglej sindikate v Severni Ameriki, vsi so desno usmerjeni, borijo se pa za višje plače, delovna mesta..., nočejo se vtikati v vodenje podjetja, sovražijo oa socializem.
User768643
08. 11. 2020 13.52
+0
Dokler bodo levaki vsiljevali migrantsko politiko in jim bodo lastni interesi pred interesi države in lastnega naroda, tako dolgo bo desnica dobivala.
nikhrast
08. 11. 2020 17.42
+1
Od kje pa poceni delovna sila, poglej Ameriko, kdo dela v Las Vegasu, na palntažah v Kaliforniji, kitajskih restavracijah po Chicagu... Biznis jih po tihem podpira, še Trump jih he zaposloval.
55bojan
08. 11. 2020 13.10
+2
..........in začetek levega
Darko32
08. 11. 2020 13.00
+5
A že Slovenski PRIMARIJ JANEZ se že kaj oglasil. Pa to ne moreš verjeti, kaj počenja ta doktar. Naj vsaj bo tiho in ne vzganja oslarije.
janmar1234
08. 11. 2020 12.52
+5
Zdaj bo pa še več vpletanja ameriške vojske v svetu, še več sranja bo na Bližnjem vzhodu in še več sranja bo prišlo v EU....
User768643
08. 11. 2020 13.54
+2
Še več? Trump pa je samo dobro delal z izstopi iz vseh dogovorov in pogodb. Res je širil samo blaginjo in dobre odnose.
Joža_Gulikoža
08. 11. 2020 12.52
+1
Evo, spet neki podpihujete. Se premal ste.....
kamu
08. 11. 2020 12.44
+3
Ameriška politika se seveda ne bo spremenila. Ostala bo ista kot je že več ko pol stoletja, imperialistična. A, da je naš premier še enkrat, tokrat pred vsem svetom, izpadel lolek, neprecenljivo.
Darko32
08. 11. 2020 13.01
+1
Da je izpadel LOLEK na kvadrat si je popolnoma sam kriv, ker nima osnovne manire in vsaj malo vklučenih klikerjev.
User768643
08. 11. 2020 13.57
+0
Vsak, ki bi imel moč kot jo ima ZDA, bi ščitil svoje interese in bi bil posledičnno imperialistično usmerjen. Mi Slovenci s svojo malo državo in nobenim mednarodnim vplivom, seveda tega ne moremo dojeti. Še za svoje lastne lokalne interese nismo sposobni poskrbeti. In tukaj se strinjam, da nam naš PV s takšnim obnašanjem ne koristi čisto nič, samo škodi.
FAUSTOS1
08. 11. 2020 12.36
+1
Janša čaka leto 2024 ko bo ugotovil ,da trump ni zmagal-janšistična norost.
majmun11223344
08. 11. 2020 11.41
+3
Ubogi mag Tvito, nas vidoviti Janez verjetno te je že strah.
miha pod
08. 11. 2020 19.57
blef
08. 11. 2020 11.38
-1
Desni populizem ima svetlo prihodnost zaradi leve politike, ki je nora. Seveda mi to ni všeč...ampak ni druge.
JApajaDAja
08. 11. 2020 11.38
+3
čestita se takrat, ko je nekdo uradno razglašen za zmagovalca...velja za vse in vsakega !
Darko32
08. 11. 2020 13.02
+1
Z tem pokažeš neko kulturo. Nas ne briga njihova notranja politika in zato je za nas važno kaj so njihovi uradni podatki.
superjezek
08. 11. 2020 11.28
+7
Mi lahko prosim razložite kratko in jedernato točno razliko med levimi in desnimi?!! Kakor jaz vem v sloveniji že težko ločiš keteri je kateri.. vsi se mešajo oziroma prestopajo in kradejo davkoplačevalski denar ter seveda uničujejo državo ker pojma nimajo o gospodarstvu in znajo izposojat denar drugih držav, kateri pa potem smešno hitro izgine ker si ga med sabo razdelijo in raznim prisklednikom.. Jaz levičarje vidim kot malo bolj radodarne do kvazi raznih umetnikov, kulturnikov in raznih nevladnih organizacij, tujcev, ki množično prihajajo v slovenijo a ne da bi delali. Desne vidim pa bolj, da delajo, pardon kradejo le zase in ozje prisklednike katere zaposlijo tudi na visokih funkcijah. Torej nastrada v obeh primerih priden pošten davkoplačevalec, bodisi delavec ali pa mali podjetnik, ki plačuje previsoke davke, da se oni katerikoli že so nažirajo, kradejo in še povrhu uničujejo vse kjerkoli se pojavijo. Potrebno je počistiti kompleten parlemant, razrešiti vse stranke, prečistit sodišča in zdravstvo ter vse državne funkcije in nastavit nove ljudi, ki niso povezani karkoli z starimi in bodo v parlamentu enotni, takšni, ki bodo delali za dobre ljudi in državo.
miha pod
08. 11. 2020 19.58
-1
superjezek
08. 11. 2020 20.22
+1
Tako sem pameten, da vem, da si se nekje našel v mojem zapisu pa si seveda mogu neki užaljeno komentirat. ;) Glej to vseeno pozitivno, tudi stoletja nazaj so obstajali takšni priskledniki k so pač nekoga izkoristili s tem ko so se podredili. Upam samo, če si že ritoliznik komu, da se dobr umiješ prodana duša. =)))
majmun11223344
08. 11. 2020 11.20
+4
Kaj nas vidoviti Twito je že kaj twitnil?
ROMELS
08. 11. 2020 11.13
-5
............konec desnega populizma pomeni nadaljevanje levega anarhizma. Katastrofa za Evropo.
crazymoto
08. 11. 2020 10.50
+10
janez-Trump podobna situacija... Če izgubita volitve se oba bojita zapora..... upam, da z kompletno bando!!!
miha pod
08. 11. 2020 19.59
Freya
08. 11. 2020 10.37
+0
Nehajte ljudi posiljevat z levim populizmom (tako sprani politiki, kot podkupljeni mediji), spodbujanjem multikulturalizma na eni strani in zatiranjem lastnega ljudstva na drugi strani, dajanju praznih obljub o enakopravnosti vseh na vseh področjih (ki jo je nemogoče doseči) in ostalih neuresničljivih skrajno levih ideologij, pa bo čudežno ugasnil tudi desni populizem.