Tujina

Odzivi po svetu glede na tesen boj med Bidnom in Trumpom previdni

Washington , 04. 11. 2020 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, Karmelina Husejnović, STA
Komentarji
11

Iz sveta prihajajo prvi odzivi na predsedniško bitko v Združenih državah Amerike – zmagovalec še ni znan, v nekaterih ključnih državah pa se po projekcijah obeta izjemno tesen izid tekme med Bidnom in Trumpom. Na to se že odzivajo evropski trgi, medtem ko svetovni voditelji ostajajo previdni in poudarjajo dobre odnose z ZDA, ne glede na to, kdo bo naslednja štiri leta sedel v Beli hiši.

"Američani so spregovorili," je zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dodal je, da je EU, medtem ko se čaka na rezultate volitev, še naprej pripravljena graditi na močnem transatlantskem partnerstvu, ki temelji na naših skupnih vrednotah in zgodovini.

Britanski zunanji minister Dominic Raab je priznal, da trenutno izgleda, da bo rezultat volitev izjemno tesen, a da ima britanska vlada polno zaupanje v ameriški volilni sistem. "Ameriško-britanski odnosi so odlični in verjamemo, da se bodo okrepili, ne glede na to, kdo zmaga na volitvah." 

Nemška obramba ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je za medije dejala, da je situacija v ZDA "težavna". Kot je danes ocenila za televizijo ZDF, se je začel boj za legitimnost rezultatov. "To je zelo eksplozivna situacija," je dodala.

Na drugi strani je španska zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya opozorila, da je še prezgodaj za komentar o tem, kdo je zmagovalec. Poudarila je, da moramo biti potrpežljivi ob štetju glasov, kot je to v demokracijah.

V Evropski komisiji so v odzivu na volilno dogajanje v ZDA poudarili, da demokratični proces tam še poteka in da je treba počakati na uradne izide. Voditelje članic evropskih držav so zato pozvali k potrpežljivosti pri čestitkah, po tem ko je Janša zapisal, da je očitni zmagovalec volitev v ZDA Trump.

Ameriška predsedniška bitka še ni odločena.
Ameriška predsedniška bitka še ni odločena. FOTO: AP

Avstralska zunanja ministrica Marise Payne je na novinarski konferenci dejala, da je videti, da glasovanje poteka gladko, "ne glede na izid, ki ga bodo določili državljani ZDA, pa bodo ZDA in Avstralija še naprej gojile poglobljen odnos, kot ga imajo že vrsto let. Letos obeležujemo 80 let diplomatskih odnosov, ti so vse močnejši"

Ameriški veleposlanik v deželi "tam spodaj" je prav tako dejal, da je ameriško zavezništvo z Avstralijo – ne glede na to, kdo bo naslednja štiri leta sedel v Beli hiši – "močno, trdoživo in nestrankarsko"

Obenem je spomnil na izgrede, ki jim je bila Amerika priča v zadnjih mesecih. "Moja država verjame v svobodo zbiranja in v mirne proteste. Imeli smo veliko mirnih protestov, pa tudi nekaj takih, ki so šli čez mejo, postali nasilni in se sprevrgli  v izgrede. Mislim, da gre za preudaren previdnostni ukrep, a upajmo, da to ne bo potrebno," pa se je odzval na dejstvo, da so v pričakovanju protestov in izgredov po vsej ZDA številne stavbe zavarovali z lesenimi paneli. Ograjena je tudi Bela hiša, saj se v primeru Trumpove zmage napovedujejo novi protesti. 

Ameriške volitve, štetje glasovnic.

Tiskovni predstavnik japonske vlade je za medije dejal, da so volitve v središču medijske pozornosti po vsem svetu ter da tudi na Japonskem "pozorno spremljajo rezultat in njegove posledice". 

"Ko gledamo kaos, ki se dogaja preko Atlantika, sem bolj kot kdajkoli prepričan, da smo Evropejci močnejši skupaj v tem negotovem svetu. Ne glede na izid, EU mora vzeti usodo v svoje roke," je zapisal belgijski evroposlanec in nekdanji belgijski zunanji minister Guy Verhofstadt.  

Oglasil se je tudi nekdanji britanski zunanji minister Jeremy Hunt, ki je zapisal: "Dragi ameriški prijatelji ... Ugled demokracije je na kocki in svet gleda. Prosim, nadaljujte previdno."

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je izrazil upanje, da bo njegov ameriški kolega Trump zmagovalec predsedniških volitev v ZDA. "Veste, kakšno je moje stališče, bil sem jasen. Imam dober odnos s Trumpom. Upam, da bo ponovno izvoljen," je dejal svojim podpornikom pred predsedniško palačo. Brazilski Trump, kot ga tudi imenujejo, ima tesen odnos z ameriškim republikancem in v preteklosti ni skrival svoje podpore. Zavrnil pa je očitke, da bi se lahko njegovo podporo razumelo kot vmešavanje v ameriške zadeve. "Kdo pa smo, da bi se vmešavali," je dodal.

Evropske borze zaradi negotovosti okoli predsedniških volitev v ZDA uvodoma v rdečem

Indeksi na evropskih borzah so trgovanje začeli s krepkimi padci. Vlagatelje skrbi razplet predsedniških volitev v ZDA, ki je do sedaj zelo tesen. 

Medtem ko so javnomnenjske ankete v tednih pred volitvami napovedovale jasno zmago demokrata Bidna, se je izkazalo, da je bitka za vodenje največjega svetovnega gospodarstva zelo tesna. Čeprav po projekcijah medijev zaenkrat Bidnu kaže nekoliko bolje, je Trump v nagovoru volivcem in podpornikom izrazil prepričanje v zmago in napovedal, da bodo od vrhovnega sodišča zahtevali konec preštevanja glasov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,27 odstotka.

V Londonu se je indeks FTSE 100 uvodoma znižal za 0,25 odstotka in v Parizu CAC 40 za 0,58 odstotka. V Frankfurtu je DAX izgubil 1,49 odstotka.

Tečaj evra se je znižal. Zjutraj je bilo treba za en evro odšteti 1,1693 dolarja, kar je 0,08 odstotka manj kot v torek.

Azijske borze so bile, še preden se je izkazalo, da bo bitka za novega ameriškega predsednika zelo tesna, večinoma dobro razpoložene. Medtem ko so v Tokiu beležili rast, je hongkonška borza zabeležila borza zabeležila 0,21-odstotni padec. v Singapurju je indeks pridobil 0,65 odstotka, v Šanghaju pa je indeks zrasel za 0,19 odstotka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
04. 11. 2020 17.28
+1
JJ, je naredil še eno napako, ne glede, če je vse legalno. Ampak levičarji, ki se sedaj repenčite: Slovenija ni imela zaradi vas in vašega vladanja NIČ od dejstva, da je prva dama Amerike Slovenka. Zatorej, slabše ne more biti, tudi, če bo Biden predsednik. Ne zagovarjam pa JJ.
riss
04. 11. 2020 17.24
+1
Vse je že bilo nekako jasno, trend je napovedoval skoraj prepričljivo zmago Trumpa, potem se je obrnilo. Ne vem, če samo od sebe, ker se je upočasnilo ali ustavilo štetje. Biden pa je "čudežno" prešel v vodstvo v treh državah po zaostanku in sedaj je on bližje zmagi. Lahko bi bila "kuhna". Mislim, da bodo strašni nemiri v USA.
Maxx365
04. 11. 2020 18.10
+2
Podobno kot trump tudi eni tu potencirate rezultate. Zakaj bi bilo "čudežno", če je Biden prešel v vodstvo? Če bi vodil trump bi bilo pa normalno, al kako? Očitno ste se mnogi nalezli trumpovega trolanja "največje ameriške goljufije" v kolikor zmaga Biden.
ivan z Doba
04. 11. 2020 16.14
+4
Nekateri so previdni, drugi pa po stari navadi blebetajo neumnosti.
awontuwej
05. 11. 2020 19.40
RUBEŽ
04. 11. 2020 13.50
+3
In spet zagovarja Višegrajsko skupino. Ta ni čist. Kako bo pogledal Bidnu v oči? NE BO, ker se Biden z njim ne bo ukvarjal. Je IVAN JANUZAJ JANSHA - ORBAN je nepomemben za njega. Je pa osramotil SLOVENIJO. In to ne prvič.
Janez_53
04. 11. 2020 09.01
+8
Edino naš "mačo" je bil zaletav kot po navadi.
Nikdar več
04. 11. 2020 11.45
+6
Covid 19
04. 11. 2020 11.47
+3
Ja,mi smo kar vnaprej podprli Trampa in to je to..,če bo moral JJ čestitati Bidnu,bi rad videl izraz na njegovem obrazu,verjetno bo tudi malo prdnil zraven,,vsral pa je v tem primeru celotno slo...
muci007
04. 11. 2020 11.57
+7
Če zmaga Biden, mu bo čestitala Melanija.
awontuwej
05. 11. 2020 19.41
Jajo bo naročil Logarju, da čestita Bidnu. Sramota bo prevelika in ego prav tako....