Tujina

Obsodbe nasilja v Izraelu, MZEZ Slovencem: Ostanite doma, v bližini zaklonišč

Tel Aviv, 07. 10. 2023 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.V., U.Ž., STA, M.V.
Komentarji
416

Po napadu Hamasa v Izraelu je mednarodna skupnost ogrožena, sporočila solidarnosti prihajajo iz mnogih držav po svetu in pozivajo k strpnosti ter miru. Tudi ameriško veleposlaništvo v Izraelu je sporočilo, da pozorno spremlja razmere. Na MZEZ so povedali, da podatke o slovenskih državljanih na območju še zbirajo, in da so vsi na veleposlaništvu na varem. Državljane so pozvali k zadrževanju doma in v bližini zaklonišč.

Ameriško veleposlaništvo v Izraelu je sporočilo, da "pozorno spremlja" varnostne razmere v Izraelu po raketnih napadih in infiltraciji Hamasovih borcev iz Gaze. "Državljane ZDA opozarjamo, naj ostanejo pozorni in sprejmejo ustrezne ukrepe za večjo varnostno ozaveščenost, saj se varnostni incidenti, vključno z minometnim in raketnim obstreljevanjem, pogosto zgodijo brez opozorila," je navedeno v izjavi veleposlaništva.

Napadi v Gazi
Napadi v Gazi FOTO: AP

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izjavila, da "nedvoumno obsoja napad, ki so ga teroristi Hamasa izvedli proti Izraelu" in da ima "Izrael pravico, da se brani". Odzvalo se je tudi francosko zunanje ministrstvo ter obsodilo teroristične napade na Izrael in prebivalstvo. "Francija izraža popolno solidarnost z Izraelom in žrtvami teh napadov. Ponovno potrjuje, da absolutno zavrača terorizem in da je zavezana varnosti Izraela,"  so še dodali v izjavi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Odločno obsojam vsesplošne napade na Izrael in njegove prebivalce, ki so se zgodili danes zjutraj in povzročili teror in nasilje nad nedolžnimi državljani," je na družbenem omrežju X, sporočil Charles Michel, predsednik Evropskega sveta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajina je ob Hamasovih napadih iz Gaze izrazila solidarnost z Izraelom. "Ukrajina ostro obsoja nenehne teroristične napade na Izrael, vključno z raketnimi napadi na civilno prebivalstvo v Jeruzalemu in Tel Avivu," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo. "Izražamo svojo podporo Izraelu v njegovi pravici, da brani sebe in svoje ljudi."

Rusija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP medtem pozvala obe strani k takojšnji prekinitvi oboroženih spopadov. "Palestinsko in izraelsko stran pozivamo, naj nemudoma prekineta spopade, se odpovesta nasilju, pokažeta potrebno zadržanost in s pomočjo mednarodne skupnosti začneta pogajalski proces za vzpostavitev celovitega, trajnega in dolgo pričakovanega miru," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Napad so med drugim sicer ostro obsodili tudi v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Italiji, Ukrajini, Španiji in Indiji, nato pa tudi v ZDA. K "takojšnji prekinitvi" sovražnosti med Palestinci in Izraelom je pozvala tudi Savdska Arabija, ki se z Izraelom pogaja o normalizaciji odnosov.

Kot so sporočili iz Bele hiše v izjavi za javnost, ZDA nedvoumno obsojajo neizzvane napade "Hamasovih teroristov" na izraelske civiliste. Podarili so, da trdno podpirajo vlado in ljudi v Izraelu, ter dodali, da je svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan v tesnem stiku z izraelskimi partnerji.

Iran je medtem izrazil podporo napadu in ga označil za "ponosno operacijo". "Podpiramo to operacijo in prepričani smo, da jo podpira tudi odporniška fronta," je po poročanju AFP med drugim dejal visoki svetovalec iranskega vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

Egiptovske oblasti so pozvale k "skrajni zadržanosti in izogibanju izpostavljanju civilistov nadaljnjim tveganjem".

Egiptovsko ministrstvo za zunanje zadeve je posvarilo pred "groznimi nevarnostmi sedanje eskalacije med palestinsko in izraelsko stranjo" in posvarilo, da bi stopnjevanje nasilja "negativno vplivalo na prihodnost prizadevanj za premirje".

Egiptovski varnostni uradniki sicer že dolgo igrajo posredniško vlogo med eskalacijami med Izraelom in skrajneži v Gazi, da bi ohladili napetosti na območju Gaze, ki meji na Sinajski polotok. Pozvali so tudi druge mednarodne akterje, ki so vpleteni v mirovni proces med izraelsko in palestinsko stranjo, naj nemudoma posredujejo v prizadevanjih za zaustavitev nadaljnjega nasilja.

"Arabska republika Egipt je pozvala mednarodne akterje, vključene v podporo prizadevanjem za obnovitev mirovnega procesa, naj nemudoma posredujejo in ustavijo sedanje stopnjevanje nasilja, in pozvala Izrael, naj preneha z napadi in provokativnimi dejanji proti palestinskemu ljudstvu ter naj spoštuje pravila mednarodnega humanitarnega prava v zvezi z odgovornostmi okupacijske države."

MZEZ: Ostanite doma in v bližini zaklonišč

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je po današnjih napadih palestinske oborožene skupine Hamas na Izrael izdalo opozorilo za slovenske državljane na tem območju. Za nujno konzularno pomoč jih je napotilo na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu.

"Zaradi terorističnega napada iz Gaze na osrednji del Izraela državljanom svetujemo, da so previdni, se zadržujejo doma in v bližini zaklonišč in upoštevajo navodila lokalnih oblasti," so sporočili z zunanjega ministrstva. Dodali so, da jim je na voljo tudi nujna konzularna pomoč. Na podatke o tem, koliko slovenskih državljanov je na območju Izraela in Gaze, še čakamo.

Ministrstvo je na svoji uradni spletni strani sporočilo, da so bila v raketiranju in nadaljnjih spopadih poleg mejnih območij prizadeta tudi osrednja območja, vključno s Tel Avivom in Jeruzalemom. Poudarili so, da nadaljnjega zaostrovanja ni mogoče izključiti.

"Priporočljivo je, da se izogibate območjem napada ter spremljate novice. Pozanimajte se o ukrepih civilne zaščite, zlasti o zakloniščih. Upoštevajte navodila lokalnih oblasti," so še opozorili slovenske državljane. Potovanja na palestinska območja je ministrstvo iz varnostnih razlogov odsvetovalo že pred napadom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premier Robert Golob je v zapisu prav tako strogo obsodil dejavnosti Hamasa in pozval k zadržanosti. "Terorizem in nasilje nad nedolžnimi državljani ne vodita nikamor."

Z ostrim zapisom je razmere komentiral tudi državni sekretar na Morsu Damir Črnčec. "Varnost je krhka dobrina, ki je lahko zelo hitro ogrožena. Dogodki v Izraelu, današnji Hamas teroristični napadi velikih razsežnosti kažejo, da je izraelski varnostno-obvarovalni sistem tokrat zatajil s preventivnim delovanjem. Zakaj in ali je povezano z notranjimi političnimi razmerami v Izraelu, bo pokazal čas."

Dodal je, da so grozodejstva nad izraelskimi civilisti že sedaj vidna in so del propagandne vojne. "Odziv Izraela bo upravičeno silovit, celovit in dolgotrajen."

Levica obsoja uporabo orožja, a opozarja na pravice Palestincev

V stranki Levica pa medtem opozarjajo na "mižanje sveta" pred dolgotrajnim konfliktom na območju Bližnjega vzhoda. "Stopnjevanje konflikta med Palestino in Izraelom ne bo prineslo rešitve spora med državama, ki traja vse od leta 1967, ko je Izrael z vojsko okupiral in koloniziral palestinska ozemlja. Vse od takrat je Izrael izvajal sistematično politiko drobljenja palestinskih ozemelj, gradnje naselbin na okupiranih območjih, teror nad Palestinci in zanikal pravice beguncev, da se kdaj vrnejo na svoje domove. Z drugimi besedami - Izrael izvaja apartheid nad Palestinci že 50 let." 

Po njihovi oceni je svet znal obsoditi napade Palestine, le redko pa Izraela. "In tudi zato nikoli ni kazalo, da bi bila rešitev kje na obzorju. Danes tudi Slovenija ponavlja to napako." Stranka poudarja "razsežnost okupacije" in "apartheid nad Palestinci" v njihovi domovini. "Vedno smo bili na stališču, da mora biti vsaka okupacija obsojena, vsak zločin pa preprečen. Zato tudi danes ob napadih palestinskih milic na Izrael obsojamo uporabo orožja, ki je uperjeno zoper civilno prebivalstvo. Obenem pa opozarjamo, da nobena vojna ne bo prinesla rešitve, ampak bo samo poglobila konflikt, katerega posledica bo še več mrtvih in razdejanje tako Palestine kot Izraela." 

Pozvali so k prekinitvi ognja in mirovnim pogajanjem, pri tem pa je po njihovem mnenju glavni pogoj priznanje palestinske državnosti. "Dolg, ki ga ima tudi Slovenija, tudi v luči svoje zgodovine. Čeprav je malo upanja, to ostaja in umira zadnje." 

KOMENTARJI (416)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petb
08. 10. 2023 19.06
Vsi zgroženi, ko pa je Izrael pobil na tisoče palestinskih otrok, žensk, starcev itd., pa ni bilo v EU in ZDA nobenega zgražanja.
JAZsemTI
08. 10. 2023 11.19
-1
Američani so “znalsko” destabilizirali Bližnji vzhod in zdaj se v 1/2 tamkajšnjih držav več ne ve “kdo pije in kdo plača”. Ko so odstranili “diktatorje”, ki so jim bili trn v peti, ker so nadzirali nafto in plin, ter na vajetih držali raznorazna plemena in ekstremiste. Zdaj ko je duh pobegnil iz steklenice pa se bodo morali boriti z džihadisti, ki niso neka organizirana vojska, ki jo razbiješ s tomahawki ampak so razpršeni vsepovsod. Seveda so s tem dali krila Iranu, ki se hoče losat Izraela, kot hodega tekmeca in tudi ostalim gredo z Američani vred na jetra. Iranci pa so vmes sklenili premirje s Savdijci in v Rusiji dobili “bodyguarda”… 7000 raket pač ne dobiš na amazonu ampak mora biti vsem jasno, da so dobavitelji zelo dobro vedeli kaj je cilj. In ker ima Izrael “strica v Ameriki” bo ta zgodba še zelo krvava…
Covid 19
08. 10. 2023 10.42
+2
Rusija kuri ogenjčke,za preusmeritev pozornosti. Na kosovu in bosni jim ne uspeva najbolje,tu pa zgleda lažje.Poti v to smer potekajo preko irana.. A tudi hezbolah leti s šahidi? Najbolj posrečen posnetek vojnega stroja pri napadu je tisti rožnat otroški štirikesnik na katerem se gnetejo opankarji in mahajo s 70 let starimi ropotuljami. V naaaapad💪
Špinača
08. 10. 2023 10.25
+2
hamas, vagner, hezbolah in ovi v Iranu pod taktirko putina je potrebno vse v hag poslat. napisal bi kaj konkretnega pa raje ne! 🤣
Glavni_Baja
08. 10. 2023 10.25
-1
HALAcR7 07.10.2023, 21:20:43 +6 Če ameri recejo kdo so teroristi,,čreda ovc za njimi,,,tako kot je Putin terorist,,zato ker so ameri rekli to,,,,ljudje za vas je samo beee beee beee. top komentar, SVAKA ČAST !
Posteni
08. 10. 2023 10.28
+2
Rudar
08. 10. 2023 10.31
+1
Kaj pa si drugega, če napades drugo drzavo in tam pobijaš civiliste. Ali recejo ameri, ali ne...
Glavni_Baja
08. 10. 2023 10.33
-2
Rudar
08. 10. 2023 10.38
+2
Pogrešaš ovce od doma? Ko tolko pišeš o tem.
Glavni_Baja
08. 10. 2023 10.40
-2
Covid 19
08. 10. 2023 10.23
+3
Ne sekirajte se,saj bo zasedal varnostni svet ZN.(Malo se dobijo po počitnicah na kavico). Razpravljali bodo koliko je imelo morje temperature letos.Obsodili bodo konflikt in pozvali k miru,dol pa se bodo tolkli dalje.To je vsa zgodovinska znanost.
JAZsemTI
08. 10. 2023 10.23
+3
Pa se je odprla nova fronta, ki bo Američane prisilila, da svoj fokus in budžet odvrnejo od Ukrajine, ker je obstoj in varnost Izraela bil vedno njihova prioriteta. Putin je preko svojih zaveznikov začel diverzantsko vojno zaradi katere bo prej konec ukrajinske epizode. Dvomim, da bodo ZDA še vedno imele toliko časa,volje in denarja, da se ukvarjajo z rušenjem Rusije. Tudi Kitajci se lahko v kratkem spomnijo, da je Tajvan na dosegu roke bolj kot kdajkoli prej, ker se USA ne bo mogla boriti na treh frontah. Ali pa je to njihov cilj, ker so tri vojne za biznis boljše kot ena. Je pa res, da v tem primeru lahko mirno govorimo o 3.svetovni vojni, kar pa se ne sliši dobro, kaj šele bi to pomenilo za življenje vseh nas…🤔
vvvilice
08. 10. 2023 10.09
+0
Neka zarota spet. Bomo kmalu videli, v katero smer gre zadeva. Nič ni tako, kot se zdi v začetku. Ne pri amerih.
vvvilice
08. 10. 2023 10.06
+1
Verjetno je vse skupaj del večjega plana. Zanesljivo za vsem stoji amerika, kot vedno. Oni ravijo vojno da poganja njihovo orožarsko infustrijo. Žrtve jih ne ganejo. Kar je očitno iz nedavnega primera, ko je takorekoč že zmanjkalo ukajjincev. Verjetno je to izzivanje Irana, da se vključi v vojno.
FRC-H
08. 10. 2023 10.10
+1
alto57 : probaj si to shizofrenijo nekako pozdraviti. Začni že zdaj, ker se poslabšuje.
Narkodefinkica
08. 10. 2023 09.54
+4
Če so Palestinci teroristi so po enakem ključu tudi Ukrajinci. Sedaj smo pa tam ko vidimo vso sranje, BEDO, NEMOČ IN NESMISELNOST Varnostnega sveta, ki dela po komandi ZDA. Naj čimprej razpustijo in ukinejo to kriminalno organizacijo. Ta kup volkov ki tulijo v luno.
FRC-H
08. 10. 2023 10.09
+1
Narkodefinkica : te zanima kaj bi s tabo naredili alahkabarovci, če te srečajo? Poglrj si na twiterju.
Posteni
08. 10. 2023 10.30
+1
Vidis kako je lahk zmanipulirat folk k nima pojma.. tukaj si v totalni temi..pod to predpostavko so teroristi prebivalci donbasa in rusi proti ukrajincem.. sj razumes..
M_teoretik
08. 10. 2023 09.43
+4
Še ena Sveta, verska vojna!?
Najpametnejši
08. 10. 2023 09.38
+2
Katero stran uradno podpira Slovenija?
FRC-H
08. 10. 2023 09.47
+5
Narkodefinkica
08. 10. 2023 09.55
+2
Za Slovence vem Izrael, za Goloba pa nisem prepričana, se ne upa izjasnit in povedat kaj misli, se je v hlače usral.
cirenij
08. 10. 2023 08.35
+10
A Fajonova je že v Izraelu z rokami v žepih?
devlon
08. 10. 2023 08.29
+7
A obsodbe nasilja Izraelcev nad Palestinci pa doslej ni blo, a ne? Imajo premalo zlata
travc
08. 10. 2023 08.21
+7
In zakaj so Palestinci teroristi?Ker se borijo za svoje ozemlje.
FRC-H
08. 10. 2023 09.49
+5
Zato ker posiljujejo, mučijo ženske in otroke in to snemajo in zraven vpijejo alahakbar. In to učijo že male dečke...za video dokaze te lahko vodim.
kivzfccz
08. 10. 2023 08.02
+13
Izrael naj se umakne iz okupiranih območji in zadeva bo rešena. Če podpiramo Ukrajino moramo tudi Palestino,szj gre za enak primer.
FRC-H
08. 10. 2023 10.27
+3
Ukrajina ima mednarodno priznane meje, ki jih je priznaval tudi njihov napadalec...ne samo to, bili so podpisniki sporazume, ki jim je zagotavljal podporo v primeru napada. Tudi Putin je v intervjuju pred vojno priznaval te meje in Krim je bil po njegovo ukrajinski.
MiskoPol
07. 10. 2023 21.33
+10
Leyen je izjavila, da ima "Izrael pravico, da se brani". Po isti logiki ima torej tudi "Rusija pravico, da se brani". Obe državi sta namreč zasedli ozemlje druge države, ki jo je potem napadla, da bi povrnila svoje ozemlje. Leyen, sem prav razumel?
Posteni
08. 10. 2023 08.22
+2
Ja misko.. pod predpostavko da bi v casu miru ukrajina izstrelila nekaj tisoc projektilov na teritorij ruske federacije.. absolutno
HALAcR7
07. 10. 2023 21.20
+5
Če ameri recejo kdo so teroristi,,čreda ovc za njimi,,,tako kot je Putin terorist,,zato ker so ameri rekli to,,,,ljudje za vas je samo beee beee beee
Posteni
08. 10. 2023 08.23
+6
Ne..hala .. zato ker je to dejstvo.. za vas podpornike terorizma dejstva ne stejejo
FRC-H
08. 10. 2023 09.50
+5
HALAcR7 :fuzbal navijači ste itak retardirani...jaz bi vam vzel tako volilno pravico, kot dostop do neta.
Posteni
08. 10. 2023 10.31
+1
Sej ni fuzbaler.. navija za baletke ... 😉
FRC-H
08. 10. 2023 14.15
+1
Vem da ni fuzbaler...buhtelček je, ki s kavča komentira vse, na kar se NE spozna.
Defragment
07. 10. 2023 21.16
+7
A bodo kdaj za vse od Izraelcev pobite Palestince tudi spotikovce polagal? Me samo zanima. Ker v Sloveniji imamo spotikovce v spomin na holokavst. Prav je tako. Samo kaj ko nam Izraelci nabijajo s holokavstom a se istočasno obnašajo zelo podobno kot se je Adi do njih.
MiskoPol
07. 10. 2023 21.37
+5
Defragment, se strinjam s tabo, da je prav tako (da imamo spotikovce). Kajti ne smemo enačiti Židov iz Auschwitza s temi, ki danes izvajajo zločine nad Palestinci. Tisti prvi so bili žrtve, ti današnji pa so zločinci.
zmerni pesimist
07. 10. 2023 21.09
+9
Izrael je tam tujek
Rock8
07. 10. 2023 21.12
+7
Sandx
07. 10. 2023 21.53
+4