1°C

Izbruhnil ognjenik Kilauea na havajskem Velikem otoku

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /Kaya Kamenarič /
KOMENTARJI
6
Ognjenik Kilauea na havajskem Velikem otoku je v nedeljo ponoči ponovno oživel in začel bruhati lavo, paro, plin in pepel v ozračje. Para je nastala, ko je žareča lava prišla v jezero na vrhu ognjenika in zavrela vodo, pri čemer se je para dvignila kar devet kilometrov visoko v zrak. Čeprav ni bilo treba nikogar evakuirati, so prebivalce pozvali, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

Izbruh enega najaktivnejših vulkanov na svetu je bil uvodoma lepa turistična atrakcija, čeprav te dni na Havajih zaradi pandemije covida-19 ni prav veliko turistov. Oranžno žareče nočno nebo so zato fotografirali predvsem domačini.

Zaradi lokacije ognjenika ni bilo treba nikogar evakuirati in vsaj uvodoma ni nobene nevarnosti za ljudi in premoženje. Kljub temu je Agencija za civilno obrambo na Havajih (COH) prebivalce pozvala, naj ostanejo v zaprtih prostorih. Vulkan se nahaja v narodnem parku havajskih vulkanov, ki ji jih je največ prav na Velikem otoku.

Izbruh se je nadaljeval v ponedeljek, znanstveniki pa še ne vedo, kako dolgo bo trajal. V kraterju ognjenika se je namesto izparele vode začela nabirati lava, ki se bo sčasoma, ko se bo izbruh umiril, ohladila in strdila.

Za zdaj največjo nevarnost predstavlja vulkanski pepel, ki lahko draži oči in oteži dihanje. Kljub temu se je na razglednih točkah na otoku nabralo veliko radovednežev z avtomobili, ki skušajo ujeti pogled na atrakcijo in jo fotografirati.

Po izbruhu je prišlo tudi do potresa z magnitudo 4,4. Potres, ki so ga ljudje čutili, je trajal nekaj minut, vendar ni povzročil nobene škode. Po poročanju CNN je bilo za tem potresom čutiti še sedem manjših. 

Ognjenik Kilauea je nazadnje izbruhnil leta 2018, ko je uničil 700 hiš in izbruhal dovolj lave za 320.000 olimpijskih bazenov. Strjena lava je prekrila območje, veliko kot pol otoka Manhattan, s 24 metrov debelo odejo lave, ki je tekla in se kopičila štiri mesece.

Koronavirus pasica november