Tujina

Ogromna velikodušnost Britancev začasno zrušila spletno stran za pomoč beguncem

London, 15. 03. 2022 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od začetka ruske invazije so iz Ukrajine pobegnili že več kot trije milijoni ljudi. Ti so se najprej zatekli v sosednje države, od koder pa varne pristane iščejo tudi drugod, tudi v Združenem kraljestvu, tamkajšnja vlada je uveljavila novo shemo za pomoč beguncem. Že v prvih urah po uveljavitvi sheme, ki družinam in posameznikom omogoča, da v Britanijo pripeljejo pribežnike, je svoje domove ukrajinskim beguncem ponudilo skoraj 89.000 ljudi. Ogromna velikodušnost pa je že v prvih nekaj urah poskrbela, da se je spletna stran, na kateri prijavljajo prebivališča, zrušila.

Do devete ure zjutraj se je programu, ki v Britaniji ukrajinskim beguncem ponuja namestitve, pridružilo kar 88.712 ljudi. Britanski minister za zunanje zadeve James Cleverly pa pravi, da se na uro prijavi po okoli 10.000 novih ljudi, poroča The Guardian.

Protesti v Veliki Britaniji
Protesti v Veliki Britaniji FOTO: AP

Spletna stran Homes for Ukraine je, potem ko je v ponedeljek pozno popoldan začela z delovanjem, zaradi "ogromne velikodušnosti britanske javnosti" začasno zastala. Število ponudb na spletni strani se še naprej povečuje, dodaja. "Čeprav se to morda sliši čudno, sem vesel, da se je spletna stran zrušila," je dejal Cleverly in pojasnil, da to kaže na dobroto ljudi.

Od ruske invazije je iz Ukrajine pobegnilo skoraj tri milijone ljudi, številni pa so bili tudi razseljeni znotraj Ukrajine. V Veliki Britaniji so lahko še do ponedeljka za vizume, ki bi jim omogočili dostop do dela in ugodnosti, zaprosili le Ukrajinci, ki so imeli na Otoku družinske povezave. A minister za stanovanjsko politiko in lokalno samoupravo Michael Gove je nato napovedal, da bodo lahko sponzorji v državo pripeljali katerega koli Ukrajinca, ki bi nato najmanj šest mesecev živel v domu prostovoljca. Za takšno potezo bi dobrotniki na mesec dobili nekaj več kot 400 evrov plačila.

Skladno z na novo sprejeto shemo bi begunci lahko v Združenem kraljestvu živeli in delali do tri leta. Imeli bi tudi popoln in neomejen dostop do ugodnosti, zdravstvenega varstva in druge podpore.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.