Tujina

Ukrajinske sile vstopile v Herson. Zelenski: Naši ljudje, naš Herson

Herson, 11. 11. 2022 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.B., STA, N.L.
Komentarji
2

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da njene sile vstopajo v mesto Herson, potem ko je ruska vojska danes ob 3. uri po srednjeevropskem času končala umik 30.000 vojakov z desnega brega reke Dneper. "Danes je zgodovinski dan. Herson vračamo Ukrajini," je sporočil Volodimir Zelenski. Pred tem je opozoril, da so ruske enote za seboj pustile na tisoče neeksplodiranih bomb. Rusko obrambno ministrstvo sporoča, da je bila zapustitev desnega brega Dnepra uspešna, a Rusi dodajajo, da Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem.

"Mesto Herson se vrača pod ukrajinski nadzor in enote oboroženih sil Ukrajine vstopajo v mesto," je na družbenih omrežjih zapisalo obrambno ministrstvo v Kijevu.

Dodali so, da so poti za umik ruskih sil na dosegu ukrajinske oborožitve, ter da bo vsak poskus upiranja ukrajinskim silam ustavljen.

Na spletu se je že pojavili posnetki, na katerih prebivalci v mestu objemajo ukrajinske vojake, ki so po vstopu v mestu izobesili ukrajinske zastave. Na enem od posnetkov vpijejo "Slava Ukrajini", nekateri so ob tem pomembnem dogodku za Ukrajino tudi zajokali.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrajinska javna televizija Suspilne je poročala, da se je v mestu zrušil že tako poškodovani most Antonivski. Most je bil edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni breg Dnepra. Njegovo zrušenje bo bržkone otežilo prodiranje ukrajinskih sil proti jugu in vzhodu.

Vstop ukrajinskih sil v Herson je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na družbenih omrežjih zapisal, da je mesto ponovno ukrajinsko. "Naši ljudje. Naš Herson," je sporočil na Telegramu. Dodal je, da so ljudje v Hersonu čakali in nikoli niso obupali, ostalim regijam pa obljubil, da bo "Ukrajina prišla do vseh ljudi", poroča BBC. 

Pozneje je nagovoril Ukrajince: "Danes je zgodovinski dan. Herson vračamo Ukrajini. Prav zdaj se naši branitelji približujejo mestu. Posebne enote so že tam. Ljudje v Hersonu so čakali. Nikoli niso izgubili upanja nad Ukrajino. Ukrajina svoje vedno osvoji nazaj," je dejal.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na spletu delil posnetek, kako prebivalci mesta v bližini Hersona trgajo plakat, na katerem piše: "Tukaj bo vedno Rusija", posnetku pa pripisal, da napis očitno ne drži. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax, v Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore. "Posebna vojaška operacija se nadaljuje," je potrdil Peskov.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je medtem potrdil, da ruska vojska že vrši napade z letali, raketami in topništvom na ukrajinske sile na desnem bregu. Po njegovih besedah se je prek reke umaknilo 30.000 ruskih vojakov in 5000 kosov vojaške opreme. Kot je zatrdil, vojska ob umiku Ukrajincem ni pustila niti enega kosa oborožitve. Ruske sile zdaj vzpostavljajo obrambne položaje na levem bregu, je še dodal po poročanju ruske tiskovna agencije Tass.

Mobilna ukrajinska vojaška enota v Hersonu
Mobilna ukrajinska vojaška enota v Hersonu FOTO: Profimedia

"Ukrajinskih zastav, ki so bile v okviru še vedno trajajoče obrambne operacije vrnjene na svoje mesto, je že na desetine," je v petek Zelenski dejal v svojem dnevnem nagovoru ukrajinskemu narodu in izpostavil, da je bilo doslej izpod ruske okupacije osvobojenih že 41 krajev v regiji Herson.

Ob tem je opozoril, da so ruske enote ob umiku za seboj pustile na tisoče neeksplodiranih bomb in streliva. Po njegovi oceni je sicer približno 170.000 kvadratnih kilometrov države prekritih z minami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski vojaki naj bi ob tem za seboj puščali tudi ranjene kolege, piše Daily Telegraph.  

Ruske sile so v četrtek po ukazu ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja v regiji Herson začele z umikom z desnega brega reke Dneper. Čeprav se je napredovanje ukrajinskih sil v ofenzivi za osvoboditev regije in mesta Herson v zadnjih tednih upočasnilo, je bila oskrba ruskih sil na desnem bregu Dnepra močno otežena, saj so ukrajinske sile tam uničile več mostov čez reko.

Po poročanju ukrajinskih medijev se je porušil še Antonivski most, vzrok še ni znan. Naslednja povezava desnega in levega brega reke Dneper je od Hersona oddaljena več kot 70 kilometrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V odzivu na napoved umika je ukrajinski predsednik dejal, da kljub temu ostajajo previdni, saj da sovražnik ne daje daril in ne dela gest dobre volje. Ob tem umika ruski predsednik Vladimir Putin še vedno ni komentiral, poroča Guardian.

Iz Ukrajine so sicer poročali o novem ruskem napadu na južno mesto Mikolajiv, nedaleč od frontne črte. V napadu na večnadstropno stanovanjsko poslopje so bili ubiti najmanj štirje ljudje, je sporočil guverner regije Mikolajiv Vitalij Kim.

ZDA obljubile dodatnih 400.000 evrov

Medtem so iz Washingtona v četrtek sporočili, da bodo ZDA Ukrajini namenile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 400 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi nenehnih in brutalnih zračnih napadov Rusije na ukrajinsko civilno in kritično infrastrukturo so dodatne zmogljivosti zračne obrambe ključnega pomena," je ob odobritvi paketa dejala tiskovna predstavnica Pentagona Sabrina Singh.

Ukrajinski vojak z ameriškim Stingerjem
Ukrajinski vojak z ameriškim Stingerjem FOTO: AP

Paket vključuje štiri visoko mobilne sisteme zračne obrambe kratkega dosega Avenger, rakete Stinger, rakete za sisteme Hawk, artilerijsko in minometno strelivo, strelivo za raketomete Himars in več kot 20 milijonov nabojev za osebno orožje.

Zelenski se je ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za pomoč že zahvalil. "Skupaj gradimo zračni ščit za zaščito civilistov," je zapisal na Twitterju in dodal, da se Ukrajina približuje zmagi.

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Mike Miley je sicer v četrtek v New Yorku ocenil, da je doslej v Ukrajini umrlo ali bilo ranjenih več kot 100.000 ruskih vojakov, podobno število žrtev pa naj bi bilo tudi med ukrajinskimi branilci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3