Tujina

'Bahmut in okolica se spreminjata v bojišče iz prve svetovne vojne'

Bahmut, 20. 10. 2022 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skoraj osem mesecev po ruskem napadu na Ukrajino ukrajinska vojska na jugu in vzhodu države napreduje in osvobaja mesta in vasi. Medtem pa v senci ofenziv v Harkovu in Hersonu v mestih Soledar in predvsem Bahmut v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine že od poletja poteka srdito bojevanje. Mesti sta namreč še vedno pomemben cilj ruske vojske. Hudi spopadi z veliko žrtvami na obeh straneh so okolico Bahmuta spremenili v bojišče, ki spominja na prvo svetovno vojno.

Kraterji na cestah Bahmuta
Kraterji na cestah Bahmuta FOTO: AP

Večina od 70 tisoč prebivalcev Bahmuta je že pobegnila, po navedbah nekaterih medijev je v mestu ostalo 20 tisoč ljudi, a vztrajajo le še starejši, ki pa živijo brez vode in elektrike. Rusi si želijo z zavzetjem mesta odpreti pot za nadaljnje osvajanje regije. Rusko napredovanje je sicer počasno in 'drago', vendar je eno redkih mest, od koder se ne umikajo in ga sedaj poskušajo obkoliti s treh strani. 

Rusi so v začetku poletja zavzeli mesti Severodoneck in Lisičansk, sledil naj bi Bahmut. Vendar je ukrajinska vojska na liniji mest Seversk-Soledar-Bahmut vzpostavila trden obrambni zid. Britanska obveščevalna služba poroča, da se na ruski strani za Bahmut borijo plačanci paravojaške skupine in zasebne najemniške vojske Wagner, poroča BBC.

Po petih mesecih obstreljevanja in neposrednih napadov, ki so se začeli maja, so Bahmut, okoliška mesta in kmetijska zemljišča postali podobni bojiščem iz prve svetovne vojne, razmere opisujejo pri Forbesu. Ukrajinski vojaki se pred ruskimi plačanci v pokrajini, kjer skorajda ni kotička, ki ga vojna ne bi spremenila, branijo iz blatnih jarkov in kraterjev. Nekateri so sedaj dogajanje v Bahmutu, ki velja za pomembno strateško mesto, primerjali kar z dogajanjem v Mariupolu.  

Iz mesta prihajajo fotografije uničenih tovarn, stadiona, hotela, stanovanjskih stavb in kulturnih spomenikov. Videoposnetki kažejo tudi ruske drone kamikaze, ki so ciljali na ukrajinsko topništvo v bližini Bahmuta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že 17. maja so ruske sile začele obstreljevati Bahmut, pri čemer je bilo ubitih pet ljudi. 22. maja so v mesto prišle ukrajinske sile, ki so se umaknile iz strateško pomembne Popasne. Množični napadi na naselja južno in jugovzhodno od Bahmuta so se nato krepili vse do avgusta, ko je skupini Wagner uspelo prebiti ukrajinsko obrambo in doseči ulico na vzhodnem obrobju Bahmuta. V obstreljevanju mesta je bilo ubitih tudi več civilistov in poškodovane veliko infrastrukture. 7. oktobra so proruski separatisti prebili ukrajinske položaje in zavzeli številne vasi na obrobju Bakhmuta, 10. oktobra pa je britansko obrambno ministrstvo potrdilo, da so se ruske enote približale Bahmutu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja