Tujina

V Omanu množice pokojnemu karizmatičnemu sultanu izrekle zadnje slovo

Muscat, 12. 01. 2020 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Omanu so se poslovili od pokojnega sultana Kabusa bin Saida al Saida, ki je umrl po dolgotrajni bolezni. Žalne slovesnosti so se udeležili številni svetovni voditelji, med drugim tudi britanski premier Boris Johnson in princ Charles. Karizmatičnega sultana je že nasledil njegov bratranec, ki je obljubil, da bo nadaljeval politiko svojega predhodnika.

Po smrti sultana Kabusa bin Saida al Saida so v Omanu razglasili tridnevno žalovanje za pokojnim voditeljem. V kraljevi palači al-Alam je potekala žalna slovesnost, katere so se udeležili tudi številni svetovni voditelji. 

Sultanu so se poklonili med drugim emirji Kuvajta, Katarja, Združenih arabskih emiratov, kralj Bahrajna in tunizijski predsednik. V Oman pa sta odpotovala tudi britanski premier Boris Johnson in princ Charles. Obisk je napovedal tudi japonski premier Šinzo Abe, ki je na turneji v regiji. 

Omanci so se poslovili od svojega pokojnega voditelja.
Omanci so se poslovili od svojega pokojnega voditelja. FOTO: AP

Prebivalci Omana pa so se zbrali v glavni mošeji v Muscatu, preden so sultana pokopali na družinskem pokopališču. Johnson je v izjavi povedal, da je sultan pustil globoko zapuščino, tako v Omanu kot v celotni regiji. Britanski premier in princ Charles sta se sicer že srečala z novim sultanom. Kabusa bin Saida al Saida, ki je veljal za voditelja z najdaljšim staležem na Bližnjem vzhodu, je nasledil njegov bratranec Haitam bin Tarik al Said, ki je že prisegel kot novi voditelj Omana. 

Sultan Kabus ni imel otrok, prav tako ne bratov. V skladu s tradicijo tako javno ni nikoli naznanil svojega naslednika, vendar pa je ime svojega kandidata zapisal na papir in ga shranil v zapečateno ovojnico. Izbral naj bi ravno svojega bratranca Haitama, ki je nekdanji minister za kulturo, študiral pa je na univerzi Oxford. 

Novi sultan Haitam bin Tarik al Said
Novi sultan Haitam bin Tarik al Said FOTO: AP

V televizijskem nagovoru se je zavzel, da bo nadaljeval politiko svojega predhodnika in ohranjal dobre prijateljske odnose z vsemi državami. 

Sožalje so Omanu ob izgubi voditelja izrekli tudi ameriški predsednik Donald Trump, izraelski premier Benjamin Netanjahu, iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, francoski predsednik Emmanuel Macron in Evropska unija. 

Trump je zapisal, da je bil Kabus pravi partner in prijatelj ZDA, ki si je vedno prizadeval za dialog in doseganje miru v regiji. Netanjahu ga je označil za velikega vodjo, iranski zunanji minister, ki je odpotoval v Muscat, pa je smrt označil za veliko izgubo. 

Pokojni sultan Kabus bin Said al Said leta 1975
Pokojni sultan Kabus bin Said al Said leta 1975 FOTO: AP

Z državnim udarom odstavil svojega konzervativnega očeta

Kabus bin Said al Said je Oman vodil od leta 1970. Na položaj je prišel, potem ko je z državnim udarom in britansko podporo odstavil lastnega očeta, ki je bil znan kot samovšečen in ultrakonzervativen vladar. Preden je pokojni sultan postal vladar, je bilo v Omanu med drugim prepovedano poslušanje radia in nošenje sončnih očal, njegov oče pa je odločal o izobrazbi, porokah in potovanjih državljanov. 

Leta 2015 so mu diagnosticirali raka črevesja. Sledilo je dolgotrajno zdravljenje. Decembra lani so v javnost prišle informacije, da zdravljenje ni bilo uspešno in da so mu šteti dnevi. Z zdravljenja v Belgiji se je tako vrnil v Oman, saj je želel umreti na domačih tleh. Premoženje preminulega sultana ocenjujejo na okoli 630 milijonov evrov.

Sultan je sicer najpomembnejši odločevalec v Omanu in ima tudi mesto premierja, vrhovnega poveljnika oboroženih sil, ministra za obrambo, ministra za finance in ministra za zunanje zadeve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kruh+sol!
12. 01. 2020 19.53
+0
Kje je pa kordis in zidan?
Nekdo Nekje 1
12. 01. 2020 17.58
-6
"Omanci so se poslovili od svojega pokojnega voditelja." Omanci, dobesedno. Sam testosteron. Nekaj najlepšega za pokojnega homoseksualca. 😍😍😍
steber1
12. 01. 2020 16.38
+0
Nič pa ne piše koliko je bil star ta revež.🤔
Nekdo Nekje 1
12. 01. 2020 17.56
+1
olimpija007
12. 01. 2020 15.59
+4
Kralj!!! Ti lahko šmrkaš, pa bruhaš po pijanstvih. Kakšne ima nekdo vrednote v življenju ... žalost
FCL
12. 01. 2020 15.23
-2
Meni so zanimivi vsi ti muslimanski samodržci, tako tolčejo po zahodu in napredni družbi, potem pa se zdravijo v Evpropi???? Hinavščina brez primere...drugače pa nobenemu ne privoščim bolezni, naj mu bo dobro tam kamor je odšel.
kaoslovenac
12. 01. 2020 17.17
+5
Ta narod te vera že od negdaj izraža dvoličnost...jo doživiš če posluješ z njimi...
Nekdo Nekje 1
12. 01. 2020 17.56
+1
Tale je bil vredu. Izjema. Homoseksualec. Kul!
KAPIBARA
13. 01. 2020 10.44
+1
..Hinavščina brez primere...+ ..te vera že od negdaj izraža dvoličnost.. Ta vera pozna in izvaja: Takijo
OlalaKokoĐambo
12. 01. 2020 15.16
-17
Pocivaj v miru brat moj ! Alah naj ti podari 70 devic in malo kokaina ker alkohola pa ne smes...jbg Islam pa to
Nekdo Nekje 1
12. 01. 2020 17.56
+4
On je bil Homo. Z devicami ne bo počel nič posebnega.