Tujina

'On ni samo moj mož, ampak moje življenje. Država potrebuje moške za boj, a jaz ga potrebujem bolj'

Bukarešta, 26. 02. 2022 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Satelit je ujel 6,5 kilometra dolgo kolono vozil na meji Ukrajine z Romunijo. Iz Ukrajine na Poljsko je medtem v zadnjih 24 urah prispelo 35.000 beguncev. Večinoma mejo prečkajo ženske in otroci, saj je Ukrajina moškim, ki so zreli za boj, prepovedala izstop.

Kolona vozil na meji med Ukrajino in Romunijo
Kolona vozil na meji med Ukrajino in Romunijo FOTO: Enex

V zadnjih 24 urah je na Poljsko prispelo 35.000 beguncev iz Ukrajine, je sporočil namestnik notranjega ministra Pavel Szefernaker. Po njegovih besedah je večina beguncev žensk in otrok, vendar so med njimi tudi moški, ki niso stari od 18 do 60 let in tako v Ukrajini niso bili vpoklicani v vojsko.

Obravnava beguncev na ukrajinski strani meje se upočasnjuje, ker vojna povzroča okvare v operacijskem sistemu, ki ga uporabljajo ukrajinski mejni policisti, je za poljsko javno televizijo TVP povedal Szefernaker. Zagotovil je, da lahko Poljska na meji vsak dan sprejme do 50.000 beguncev iz Ukrajine.

Novinar agencije dpa je na mejnem prehodu Medyka-Shegyni poročal, da so begunci, med katerimi so številni potovali peš, več ur čakali na obravnavo.

Večje število ukrajinskih beguncev pa so medtem beležile tudi druge države. Po podatkih slovaškega notranjega ministrstva je od srede do petka mejo prečkalo 7490 ukrajinskih državljanov, kar je petkrat več od običajnega števila mejnih prehodov.

Po navedbah ministrstva je za azil uradno zaprosilo le 14 ljudi, ki so jih pristojne službe nastanile v begunskem taborišču Humenne blizu meje. Slovaški konservativni premier Eduard Heger je skupaj z notranjim ministrom Romanom Mikulecem obiskal mejni prehod Vysne Nemecke in poudaril, da je njegova država pripravljena pomagati beguncem.

Skupaj naj bi sicer državo zapustilo že več kot 120.000 ljudi. Večina beguncev se odpravlja na Poljsko in Moldavijo, pa tudi v Romunijo, Slovaško in na Madžarsko.

Tisti, ki so pobegnili, večinoma poročajo o dobrodošlici, ki so jo bili deležni v državah, kamor odhajajo. A poudarjajo, da so izjemno zaskrbljeni zaradi dogajanja v Ukrajini. 

Prav tako je ogromno stisk zaradi ločevanja družin, potem ko so moški, ki se lahko borijo, morali ostati v domovini. "On ni samo moj mož, ampak moje življenje in moja opora," je za NYT dejala Olha Zapotochna, ena od tistih, ki je zaradi varnosti odšla iz države. "Razumem, da naša država potrebuje moške za boj, a jaz ga potrebujem bolj," je dodala, ob tem pa po glavi pobožala sina Arthurja.

Vse pa skrbi, kakšno bo odslej njihovo življenje. "Sčasoma bo seveda zmagala ruska vojska, saj ima toliko več vojakov in boljšo opremo kot Ukrajina. Toda Putinov cilj ni samo premagati Ukrajino, ampak da se ga ves svet boji," meni Oxana Aleksova, ki je prav tako zapustila Ukrajino. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou