Tujina

Opozorilo Dodiku: EU lahko v 24 urah v BiH pošlje več tisoč vojakov

Sarajevo, 13. 12. 2021 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Najvišji predstavniki OVSE so opozorili oblasti Republike Srbske, da njihove poteze nevarno ogrožajo mir v BiH in regiji, Zeleni v Evropskem parlamentu pa so dejali, da je Unija pripravljena tudi vojaško reagirati in v BiH nemudoma poslati 6000 vojakov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor s Farisom Kočanom
    03:49
    Iz SVETA: Pogovor s Farisom Kočanom
  • Iz SVETA: Poteze Dodika skrbijo ZDA in Evropo
    03:11
    Iz SVETA: Poteze Dodika skrbijo ZDA in Evropo
Samovoljne poteze Milorada Dodika skrbijo evropski politični parket.
Samovoljne poteze Milorada Dodika skrbijo evropski politični parket. FOTO: AP

Predsednica Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter švedska zunanja ministrica Ann Linde in generalna sekretarka Helga Maria Schmid sta v izjavi dejali, da poskusi Republike Srbske, da enostransko prevzame sedanje pristojnosti BiH, samo povečujejo napetosti in ogrožajo vse, kar je bilo v BiH doseženega v zadnjih 26 letih.

"Politične voditelje Republike Srbske pozivamo, naj se vzdržijo negativnih političnih potez, usmerjenih v delitev. Izpodbijanje Daytonskega mirovnega sporazuma in ustavne ureditve Bosne in Hercegovine nosi s seboj tveganje za motenje miru v državi in ​​regiji," so po navedbah hrvaškega Indexa sporočili predstavniki OVSE.

Zaradi krize v BiH je sicer konec tedna v državo prispela delegacija Zelenih/EFE v Evropskem parlamentu, katere člani so govorili s parlamentarci BiH in drugimi uradniki, da bi opozorili, da Evropski parlament ne bo le opazovalec stopnjevanja krize v BiH, ki je eskalirala potem, ko je 10. decembra parlament Republike Srbske z glasovanjem sprožil sporen proces umika te entitete iz niza osrednjih institucij Bosne in Hercegovine.

"Imamo zagotovila generalov, da lahko v 24 urah pripeljejo do 6000 vojakov," je za N1 dejal evropski poslanec Thomas Waitz. 

Poslanci RS v parlamentu BiH so sicer zavrnili sodelovanje v pogovorih, češ da ima skupina Zeleni/EFE v Evropskem parlamentu "neuravnotežena stališča".

Dodik pravi, da so pripravljeni tudi na povračilne ukrepe

"Nočemo druge Bosne in Hercegovine, razen tiste, ki jo predvideva daytonska ustava," je danes dejal srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik.

Dodik je v intervjuju za beograjsko Politiko, kjer je govoril tudi o premoženju, dejal, da Ustavno sodišče BiH nima pravice določati lastništva, ker je to rešeno z Daytonskim sporazumom.

Napovedal je, da bodo sprejeti zakoni, ki bodo potrdili, da je Republika Srbska lastnica premoženja na njenem ozemlju.

Na opozorila, da ji bo uporništvo stalo naložb, Dodik odgovarja, da imajo "svoje prijatelje", ki so vlagali doslej, in trdi, da naložb ne bodo izgubili.

Dejal je, da je Republika Srbska v primeru sankcij pripravljena na povračilne ukrepe. "Morda se bodo nekateri poskušali posmehovati temu, kar bom rekel, a tudi Republika Srbska ni brez protiukrepov. Če Nemčija uvede sankcije, se bomo maščevali. Nisem slep, da ne vem, kaj sta Amerika in Nemčija. Moje sporočilo pa je pretiravali ste. Naredili ste vse, da sovražimo BiH, ki je nikoli nismo ljubili," je dodal.

"Imamo vlagatelje in vse je pripravljeno, oni pa delajo vse, da to preprečijo. Potem nam rečejo živimo skupaj. Zakaj bi živeli s takimi ljudmi?" se sprašuje Dodik.

Dodaja, da je zdravilo, ki ga ponujajo Američani, napačno in da bi morda bila rešitev umik Amerike. "Vse bi bilo rešeno v 24 urah, mirno," je dejal.

Za Logarja dogajanje v Republiki srbski zaskrbljujoče, še vedno brez komentarja glede sankcij

Zadnje dejavnosti Republike srbske so zaskrbljujoče in nevarno odklepajo vrata, za katera smo mislili, da se jih ne bo odpiralo, pa je v Bruslju poudaril zunanji minister Anže Logar. V povezavi z dogajanjem v BiH je izpostavil, da je za preprečitev zaostrovanja razmer potrebno usklajeno delovanje celotne EU in tudi usklajenost z ZDA.

Možnosti sankcij proti srbskemu članu predsedstva BiH Dodiku, ki je na čelu prizadevanj za odcepitev, pa slovenski minister niti tokrat ni želel komentirati. "Danes o tem nismo razpravljali, zato ne želim komentirati. Ko pa bomo opravili razpravo o tem, bom te zadeve tudi komentiral," je dejal.

Njegova nemška kolegica, nova nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je sicer povedala, da se je ob robu zasedanja zavzemala za uporabo obstoječe ureditve sankcij proti Dodiku, saj da so prizadevanja za odcepitev nesprejemljiva. Nemčija je že pred tedni pozvala k preučitvi možnosti ukrepanja EU proti odgovornim za spodkopavanje enotnosti BiH, tudi sankcij. Med članicami unije je bila po neuradnih navedbah široka podpora temu predlogu, največ pomislekov pa naj bi imeli Madžarska in Slovenija.

S slovenske strani sicer jasnega odgovora na vprašanje glede sankcij za zdaj ni bilo mogoče pridobiti, le sporočilo, da je Slovenija naklonjena konstruktivnim pobudam za pomoč BiH ter da podpira enotno, suvereno in ozemeljsko celovito BiH.

Logar je v začetku decembra po zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato v Rigi na vprašanje, ali Slovenija podpira sankcije proti odgovornim za spodkopavanje enotnosti BiH, dejal, da trenutno razvoj dogodkov kaže na izboljšanje razmer, kar lahko pozdravijo, ter izpostavil, da je treba umiriti retoriko. Na vprašanje, ali potrjuje informacije, da Slovenija razpravi o sankcijah ni naklonjena, pa je tedaj odgovoril, da ničesar ne potrjuje, ker na ravni ministrov o tem sploh niso razpravljali.

EU je okvir za sankcije za nekooperativne voditelje v BiH sprejela marca 2011. Gre za prepoved potovanja v EU ali zamrznitev premoženja za ljudi, ki bi škodovali ozemeljski celovitosti BiH. Uporabila jih doslej še ni.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je sicer izrazil dvom, da se bo uniji uspelo dogovoriti o sankcijah proti Dodiku, ter izpostavil, da se Hrvaška zavzema za dialog.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (697)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sig3
14. 12. 2021 09.27
+4
Naj se se razdeli ze enkrat, eni bi radi kalifat drugi pa razvoj in napredek naj gre vsak na svoje pa bo.
MladInPerspektiven
14. 12. 2021 11.12
-1
To vam je Dodik osebno povedal a ne????? Nehajte se skrivati in nabijati LAŽI eni in drugi
Sig3
14. 12. 2021 11.30
+1
Saj se na muslimanski strani bosne krepi skrajno muslimansko prepricanje, vedno vec zensk je zavitih, veliko prostovoljcev iz bosne se je slo borit na stran islamske drzave v Sirijo. Upraviceno menim, da se skrajno muslimansko gibanje in politika krepi v bosni. Srbi pa nocejo zivet v taksni ureditvi.
MladInPerspektiven
14. 12. 2021 11.54
-2
Ma dejte no že enkrat nehat z bedarijami a živiš dol ali tukaj??? Kaj še vedno SANJATE o VELIKI SRBIJI in izgovor je vsak dober
MladInPerspektiven
14. 12. 2021 11.57
-3
Sig3 še to BiH je ena najbolj nadzorovanih držav v Evropi iz strani obveščevalnih služb tako nehaj nabijat rajši sprejmite to da bo BIH država 3 narodov ...
Sig3
14. 12. 2021 12.41
+3
Najbolj nadzoravana drzava zaradi odhajanja ljudi iz bih v Sirijo na bojisca in vracanja le teh nazaj.
MladInPerspektiven
14. 12. 2021 12.44
-4
No tako sedaj pa vidiš, da lažeš in nabijaš ...HVALA !
Sig3
14. 12. 2021 16.12
+3
Ja se je pa za vprasat kaksen verski fanatik mores bit, da gres iz Bih v Sirijo na bojisce. Ta verski fanatizem je vedno mocnejsi pri muslimanih v Bih. Toliko pokritih zensk ni bilo nikoli v bih nekatere celo v burkah, ki jih prej ni bilo.
plavimil
14. 12. 2021 09.12
+4
Naj se osamosvojijo, zakaj se oni ne bi smeli osamosvojiti, smo se mi, so se Kosovirji, zakaj bi morali oni biti drugorazredni.
A3umf
14. 12. 2021 08.36
-7
Pa, kaj vojsko, samo tri partizane naj posljejo na bumberja pa ga bodo popucali, kot so Milosevica!
Capital L
14. 12. 2021 10.28
+2
Professor
13. 12. 2021 20.38
+1
Malo zgodovine...30 let nazaj ni bilo Bosanskega in Črnogorskega jezika. Tudi Bošnjakov kot nacije ni bilo. V Bosni so živeli Srbi, Hrvati in muslimani. Slednji so imeli krizo identitete ker niso bili nacija. Srbi trdijo, da so muslimani iz Bosne tisti Srbi, ki so sprejeli islam ko so Turki zavzeli Balkan. Po vojni 90-ih let, so muslimani iz Bosne postali nacija (Bošnjaki) in srbski jezik preimenovali v "Bosanski". Tako so dobili osnovo za nacionalno zavest. Potem so ustvarili zastavo in grb ter tako izpolnili minimalne pogoje za državnost. Blagoslov ZDA in Nemčije. V Srebrenici se je zgodil vojni zločin pravijo Srbi. Ne pa genocid. Srbi trdijo, da so Bošnjaki v sodelovanju z zahodom, vse žrtve vojne peljali s tovornjaki v Srebrenico da bi bilo čim več pokopanih. Nemčiji ustreza, da se je po drugi svetovni vojni, pojavil nekdo, ki bi lahko odgovarjal za genocid, kako bi se pozabil Holokavst in drugi genocidi katere so izvajali od 1941-1945. Zato so se vsi spravili na Srbe. To pridno izkoriščajo tudi Albanci na Kosovu. Hrvati v Bosni trenutno nimajo ničesar čeprav so konstitutivna državna entiteta. EU pa zdaj grozi, da bo poslala vojsko na "Republiko Srpsko" čeprav se ve da RS nima vojske. Kaj to pomeni? Presodite sami. Dejtonski sporazum je spremenjen tako, da so Bošnjaki Srbom odvzeli polovico dogovorjenega in podpisanega. Zaradi tega, Dodik želi vrniti vse zakone in ustavo na "Tovarniške nastavitve (Dejtonski sporazum)". Ne vidim v čem je problem? To je mednarodni sporazum ki je še vedno v veljavi.
amedeo
13. 12. 2021 21.42
+0
DKR
13. 12. 2021 21.45
-3
ajmoht1
13. 12. 2021 21.57
-3
Profesor....Profesor, profesor..... Pa ti si zgodovinar, kot naš plemeniti Zmago.. Bravo ti ga bravo; že dolgo nisem bil tako zbegan.
Professor
18. 12. 2021 10.59
+1
...vzemite bilokateri izdelek starejši od 30 let in preverite sami. Na izdelkih je pisalo : slo, srb, hrv. Nikoli niso bili omenjeni "bosanski" in "črnogorski" jeziki ker niso obstajali. Najdite mi eno knjigo starejšo od 30 let napisano na "bosanskem" ali "črnogorskem" jeziku in da to piše na uvodni strani (kateri jezik in katera založba). Jih ni. Zakaj? Ker ti jeziki niso obstajali. Po vojni 90-ih let, pa so se rojevale nacije in jeziki kot gobe. Brez kakršnekoli osnove, razen tistih pretenzij ZDA in Nemčije, katere sem navedel v zgornjem komentarju. Pa veselo brskanje po zgodovini vam želim..
Aleks975
13. 12. 2021 20.02
+2
Poslali bi 6000 vojakov na civile. Republika srbska namreč nima vojske
Posteni
14. 12. 2021 08.50
-5
"Status quo" ce si ze slisal... Drgac so edini oz prvi na tem koncu k so posiljali vojsko na civile bili srbi...
FlatyEric
13. 12. 2021 19.24
+10
V BiH bi pošiljali vojsko, na mejo v pomoč Grčiji in Poljski za obrambo zunanjih meja EU pred migranti pa ne. Vsa čast genialcem.
real....
13. 12. 2021 19.29
+1
Sig3
13. 12. 2021 19.21
+4
Problem, ki bi nastal po odcepitvi Republike Srpske, je muslimanski kalifat, ki ni nastal na drugi strani Bih in tega se Evropa najbolj boji.
Sig3
13. 12. 2021 19.22
+2
real....
13. 12. 2021 19.39
+3
sam lej kakor jaz poznam Hrvate..mislim,da se nebi strinjali s kalifatom?!
FlatyEric
13. 12. 2021 19.20
+3
V BiH bi pošiljali vojsko, na mejo v pomoč Grčiji in Poljski za obrambo zunanjih meja EU pa ne. Pajaci pravi.
Mother Russia
13. 12. 2021 19.18
+8
Na podlagi česa pa bi EU poslala vojsko v BiH?
Posteni
14. 12. 2021 08.52
Recimo na podlagi mednarodnih pogodb in konvencij...
Mother Russia
13. 12. 2021 19.16
+12
Osamosvojitev Kosova je pripeljala do osamosvojitve Republike srbske... Le še referendum o samostojnosti, pa... gotovo, pa to...
sandi101
13. 12. 2021 18.32
-6
Drugi Miloševič, ki želi skuhati vojno... Zgodovina se ponavlja.
rob3rt
13. 12. 2021 18.34
+10
Marcus Wassmeier
13. 12. 2021 18.31
+2
Ti kolk je pa EU vojske na Kosovo poslala? Dejte no iste vatle za vse. Pač imajo pravico do samoodločbe. Tko k mi in Albanci na Kosovu
visoki
13. 12. 2021 18.34
-4
ne nimajo,ker so podpisali v ameriki,da se ne smejo
Janez Francl
13. 12. 2021 20.13
-5
Ja pol dejmo pa Bosancem Fužine , Srbom Belo krajino , Hrvatom Prekmurje , Obalo Italjanom in Prekmurje Mađarom , vse pa je v resnici bilo AUSTRIJSKO !
športnik66
13. 12. 2021 18.26
+3
Dodik je očitno res nevaren za mir v Bosni. Tudi njegovi Srbi tam ga v večini primerov ne marajo. Nenormalno samovšečen in vase zaverovan tip... Želimo si le lahko, da na naslednjih volitvah pade...
Neutrino
13. 12. 2021 18.23
+4
Problem je da dodika pumpa naš pacient.
DKR
13. 12. 2021 19.27
-5
rob3rt
13. 12. 2021 18.16
-1
Naj jih Erdogan ščiti, ne pa "naša" EU. :P
rob3rt
13. 12. 2021 18.13
-1
Še sreča, da Rusi ne morejo poslati 2000 vojakov, kar bi za teh 6000 evropskih prek teklo :P
Firnk
13. 12. 2021 18.12
+5
milorade bodi milo ne ga žajfat
rob3rt
13. 12. 2021 18.11
+2
EU mora za vsako ceno zaščititi vojaško oporišče Islamske države v Evropi.
DEEP
13. 12. 2021 17.50
-5
Ma koga ti klauni muljaju, edini cilj je, srpski svet! Prebrana kniga ste, "izobraženi"lažlivci !
kwa.dugaja
13. 12. 2021 17.35
+10
zakaj hočejo vsi na silo obdržati bosno kot eno državo (razen oni sami!), medtem pa se je kosovo z žegnom amerov lahko brez problema odcepilo?
mamuvamspalim
14. 12. 2021 10.44
+1
zato ker ko se je kosovo odcepilo je postalo amerisko, ko bi se pa odcepila republika srbska bi pa pomahala amerom v slovo. To je ta mednarodni red, ki deluje po principu ce je dobro zame lahko ce ne ne.