Ukrajina

Opustošen Mariupol: 'Kdo nam bo vrnil naše otroke, kdo?'

Mariupol, 12. 03. 2022 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
0

Ruske sile so 17. dan invazije na Ukrajino obstrelile mošejo v Mariupolu, v kateri je od začetka obleganja zavetje poiskalo 80 ljudi. Med njimi so bili tudi otroci, je sporočila ukrajinska vlada. O žrtvah še ne poročajo. Toda še preden je Mariupol postal tarča največjega kopenskega konflikta v Evropi po drugi svetovni vojni, je mesto živelo v sožitju, so dejali prebivalci. Število smrtnih žrtev v Mariupolu je v petek po 12 dneh obleganja preseglo 1500, so sporočili iz urada župana. Mesto je opustošeno, ukrajinske oblasti so dejale, da v obstreljenem mestu vlada prava humanitarna katastrofa. Humanitarna skupina Zdravniki brez meja je sporočila, da prebivalci umirajo zaradi pomanjkanja zdravil in pitne vode. Prav tako primanjkuje tudi hrane.

Mesto s 446.000 prebivalci, ki je že nekaj dni podvržen ruskemu obleganju in je eno najbolj opustošenih od začetka invazije, se trenutno sooča s pomanjkanjem hrane, vode in zdravil. Ukrajinci si prizadevajo za evakuacijo civilistov in pokop vseh, ki so padli.  

Novinar Associated Pressa je bil priča bombardiranju devetnadstropnega stanovanjskega objekta v mestu in se je pridružil skupini zdravstvenih delavcev, ki so pomagali ljudem, ki so stradali v obstreljevanju. Razmere v bolnišnicah so v trenutku postale alarmantne, saj so bile zasedene vse operacijske mize, po hodnikih pa so se panični sprehajali ljudje, ki so potrebovali oskrbo.  

Med njimi je bila Anastasija Erašova, ki je jokala in trepetala od strahu, ko je v rokah držala svojega spečega otroka. V obstreljevanju je namreč umrl njen drugi otrok, umrl je tudi otrok njenega brata, je dejala Erašova.  

"Šli smo obiskat brata. Ženske in otroci so šli v klet, v zaklonišče, nato pa je nekaj raket zadelo stavbo," je povedala. "Bili smo ujeti pod ruševinami, dva otroka pa sta umrla. Nihče jih ni mogel rešiti. Ne vem, kam naj grem," je rekla Erašova, ki ni mogla zadržati solz. "Kdo nam bo vrnil naše otroke, kdo?"

Ukrajinska vojska pa je danes sporočila, da so ruske sile zavzele vzhodno obrobje Mariupola in tako okrepile oborožen pritisk na strateško pristanišče. Prevzem Mariupola in drugih pristanišč v Azovskem morju bi Rusiji lahko omogočil vzpostavitev kopenskega koridorja do Krima, ki ga je odvzela Ukrajini leta 2014.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prebivalce spodbudil, naj nadaljujejo z odporom, kar je po mnenju mnogih analitikov preprečilo hitro ofenzivo in vojaško zmago, ki jo je Kremelj verjetno pričakoval.  

"Dejstvo, da se celotno ukrajinsko ljudstvo upira tem napadalcem, je že šlo v zgodovino, vendar se ne smemo nehati braniti ne glede na to, kako težko je to za nas," je dejal. Pozneje v soboto je Zelenski sporočil, da je v bojih umrlo 1300 ukrajinskih vojakov, odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino.

Pomoč ukrajinskim sirotam
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja