Tujina

Orkan Nicole dosegel Florido, na evakuiranem območju tudi Trumpovo domovanje

Florida, 10. 11. 2022 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.L., STA
Komentarji
2

Orkan Nicole je v četrtek zjutraj dosegel vzhodno obalo Floride in izgubil na moči, tako da ga je ameriški center za orkane (NHC) opredelil kot tropsko nevihto. Nevihta je območje prizadela z močnimi vetrovi, visokim valovanjem in močnim dežjem. Zaradi redkega novembrskega orkana so že zaprli letališča in tematske parke ter v štirih okrožjih Floride odredili evakuacijo. Na območju, za katerega so odredili evakuacijo, je tudi Trumpovo domovanje na Floridi, a zaenkrat ni znano, ali se je osebje s posestva evakuiralo.

Izdali so tudi opozorila, da bi lahko nevihtni val še bolj uničil obalne predele, ki jih je septembra prizadel že orkan Ian. Po napovedih naj bi se nevihta v četrtek in petek razširila na Georgio in Karolino.

Nenavadno močna nevihta za ta čas leta je v sredo že namočila Bahame, po njenem prihodu nad vzhodno obalo Floride pa se pričakuje, da bo nadaljevala pot proti severu in postopoma izgubljala na moči.

NHC je prebivalce širšega območja opozoril na nevarnost močnih vetrov, valove in poplavljanje morja ter v štirih okrožjih Floride zapovedali evakuacijo.

Na enem od območij, za katera so odredili evakuacijo, je tudi Trumpovo domovanje Mar-a-Lago, ki se nahaja le 4,6 metra nad morsko gladino. Posestvo je sicer preživelo številne močnejše orkane, odkar so ga zgradili pred skoraj stoletjem. Novinarji AP so v sredo po telefonu od oskrbnika posestva želeli izvedeti, ali so izvedli evakuacijo, vendar se na klice niso oglašali. 

Neupoštevanje ukaza za evakuacijo sicer ni kaznivo, vendar se reševalne ekipe ne bodo odzvale, če bodo prebivalci posestva ogroženi. V nekaterih krajih so oblasti kar od vrat do vrat pozivale ljudi, naj poberejo svoje imetje in odidejo.

Za Floridčane je to šele tretji novembrski orkan po letu 1853, odkar izvajajo meritve, ki je pustošil po njihovih obalah. Pred tem sta bila tam še orkan Yankee leta 1935 in orkan Kate leta 1985.

Guverner Floride Ron DeSantis je na novinarski konferenci dejal, da je največjo skrb povzročal veter, zato bi lahko prišlo do večjih izpadov električne energije. V pripravljenosti je zato bilo kar 16 tisoč električarjev, 600 pripadnikov garde in sedem ekip za iskanje in reševanje.

Raketa Artemis 1.
Raketa Artemis 1. FOTO: Profimedia

Zaradi ekstremnih vremenskih razmer preložili tudi izstrelitev rakete Artemis 1

Na predvideni poti nevihte je tudi Nasin vesoljski center Kennedy v bližini Orlanda, zaradi česar so pri vesoljski agenciji že reagirali in izstrelitev rakete Artemis 1, predvideno za 14. november, preložili za dva dni. Kot rezervni datum so določili 19. november.

Najmočnejšo Nasino raketo bi po prvotnih načrtih morali izstreliti že poleti, a je prišlo do zamika zaradi tehničnih težav, raketo pa so morali nato ob prihodu orkana Ian vrniti pod streho. Takšen ukrep ob tokratni nevihti ni predviden.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Victorinox
10. 11. 2022 15.22
Čudovita posest.
murkecc
10. 11. 2022 14.44
+1
Ornk bajto ima Tramp.