Tujina

Orban: Če bo Rusija to zahtevala, bo Madžarska ruski plin kupovala v rubljih

Budimpešta, 06. 04. 2022 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
0

Madžarska je pripravljena ruski plin kupiti tudi v rubljih, so sporočili v sredo zvečer. S tem je zarezala v enotnost Evropske unije, ki nasprotuje zahtevi Moskve po plačevanju v ruski valuti. Viktor Orban je ponovil tudi, da Madžarska Ukrajini ne bo zagotovila orožja. "Zelenski ima slabo navado, da ljudem govori, kaj morajo narediti. Bolje bi bilo, če bi se te navade otresel," je bil piker, a dodal, da bo Madžarska izkoristila ves svoj vpliv, da med Ukrajino in Rusijo dosežejo premirje. Orban je tako na pogovore v Budimpešto že povabil ruskega, ukrajinskega, francoskega in nemškega voditelja.

Če bo Rusija tako zahtevala, bo Madžarska ruski plin kupovala v rubljih, je v sredo povedal madžarski premier Viktor Orban, poroča Reuters. Ruski predsednik je namreč Evropo posvaril, da bi se dobava plina iz Rusije lahko zaustavila, če zanj ne bodo pripravljeni plačevati v rubljih. S tem odgovarjajo na sankcije, ki so jih po invaziji na Ukrajino sprejele številne zahodne države.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je pred tem dejal, da oblasti Evropske unije nimajo "nobene vloge" pri dogovoru o dobavi plina iz Rusije. Madžarska je tako ena izmed redkih držav članic EU, ki je zavrnila energetske sankcije proti Moskvi.

Viktor Orban
Viktor Orban FOTO: Profimedia

Orban, čigar vlada že več kot desetletje vzdržuje tesne poslovne odnose z Moskvo, je na nedeljskih volitvah osvojil že četrti zaporedni mandat. Med drugim je pred volitvami obljubljal tudi, da bo madžarskim gospodinjstvom zagotovil dobavo plina.

Madžarski voditelj je sicer za vojno v Ukrajini okrivil Moskvo. Rusijo je označil za agresorja in pozval k preiskavi grozodejstev nad civilisti. Na vprašanje o poboju ljudi v Buči pa je dejal, da živimo v času množične manipulacije, ko ne moremo biti prepričani, ali lahko zaupamo lastnim očem.

Orban je dejal tudi, da Budimpešta podpira različne ukrepe zoper Rusijo, saj da je "enotnost Unije pomembna", vendar pa je ob tem opozoril še, da širitve sankcij na naftni in plinski sektor ne podpira. "To bi ubilo Madžarsko," je dejal in dodal, da sankcije močno škodujejo tudi evropskemu gospodarstvu.

Orban je medtem Putina, ukrajinskega Volodimirja Zelenskega, francoskega Emmanuela Macrona in nemškega Olafa Scholza povabil na srečanje v Budimpešti, kjer bi se pogovorili o možnosti premirja. "Odgovor je bil pozitiven, vendar pa ima ruski predsednik določene pogoje," je dejal po poročanju Euronewsa. K premirju je prek telefonskega pogovora Putina pozval tudi neposredno. "Putinu sem predlagal, naj razglasi takojšnjo prekinitev ognja," je dejal Orban in dodal, da je bil ruski predsednik pobudnik današnjega klica.

Putin pa je v pogovoru z madžarskim premierjem ukrajinske oblasti medtem obtožil lažnega poročanja o dogajanju v mestu Buča. Rusko obrambno ministrstvo je pri tem zatrdilo, da ukrajinske oblasti že pripravljajo podobne provokacije v mestih Konotop in Trostjanec na severovzhodu Ukrajine ter v mestih Borodjanka in Katjušanka v bližini Kijeva. Medtem pa je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova ločeno dejala, da so za dogajanje v Buči zaradi širjenja dezinformacij krivi tudi zahodni mediji.

Orban je na novinarski konferenci ponovil tudi, da Madžarska Ukrajini ne bo zagotovila orožja. "Zelenski ima slabo navado, da ljudem govori, kaj naj naredijo," je dejal Orban. "Bolje bi bilo, če bi se otresel te navade," je še dodal. 

O sankcijah, Ukrajini in Rusiji je Orban spregovoril dan po tem, ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naznanila, da bo Komisija v Budimpešto poslala pismo z obvestilom o sprožitvi mehanizma o pravni državi, s čimer bi zaradi kršitev Madžarski zamrznili možnost črpanja evropskih sredstev. "Rad bi videl to pismo, še toliko bolj, ker dejansko ne razumem situacije," je na besede von der Leynove dejal madžarski premier.

Von der Leynova je namreč v svojem nagovoru evropskim poslancem v torek dejala, da Bruselj in Budimpešta "nista uspela najti skupnega jezika" o tem, kako se spopasti s korupcijo v državi. Vendar pa Orban trdi, da ne pozna nobenih odprtih vprašanj ter da so se o vsem že pogovorili.

Komentiral je tudi celoten odnos EU do Madžarske in Poljske. "S Poljsko smo v medsebojnem zavezništvu. Ne bomo dovolili, da bi bili izključeni iz evropskega odločanja," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni